Για δεύτερη εβδομάδα απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στα Κοινωφελή στο Δήμο

admin
admin
9 Δεκεμβρίου 2015, 08:08

Διανύουμε τη δεύτερη βδομάδα του Δεκεμβρίου προσεγγίζοντας το πρώτο δεκαήμερο και ακόμη για τους εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ – Κοινωφελών στο Δήμο Καλαμπάκας δεν έχει καταβληθεί η μισθοδοσία του Νοεμβρίου.

Για κάποιον που έχει μια ιδέα για το πως λειτουργούν και τι συνηθίζεται σε αυτά τα προγράμματα, το παραπάνω δεν αποτελεί είδηση ή κάτι το αξιοπερίεργο, πόσο μάλλον κατακριτέο. Επειδή στην κοινή γνώμη, ακόμη μάλιστα και στους ίδιους τους κοινωφελείς σε πανελλαδική κλίμακα, συνήθως προς τις 10 κάθε μήνα συνηθίζεται ο έλεγχος των τραπεζικών τους βιβλιαρίων μήπως και αποκαλυφθεί το πολυπόθητο και αναγκαίο 495άρι (427άρι για τους κάτω των 25 ετών), το οποίο δυσκολεύεται κανείς να το χαρακτηρίσει ως μισθό…

Για κάποιον που δεν γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις, είναι λογικό να αγνοεί πως στο Δήμο Καλαμπάκας σε ότι αφορά τις πληρωμές των κοινωφελών, αποτελούσαμε και διατηρούσαμε μια πανελλαδική πρωτοπορία. Όλους τους προηγούμενους μήνες, στις 5 του καθενός, μας είχε καταβληθεί ο μισθός! Και μάλιστα “καθυστερούσε” τόσο γιατί τύχαινε να συμπέσουν σαββατοκύριακα.

Ενώ λοιπόν περιμέναμε πως και πως να δούμε ένα νέο “ρεκόρ”, αυτό το μήνα καταλήξαμε σ’ αυτή την καθυστέρηση που μας τοποθετεί στο κοινό γίγνεσθαι σε ότι αφορά το τι γίνεται πανελλαδικά. Όπου όταν στην πόλη μας στις 5 κάθε μήνα είχε ήδη γίνει η πληρωμή, στους περισσότερους δήμους τότε έστελναν τις καταστάσεις πληρωμών στους κατά τόπους ΟΑΕΔ… όπου σε μεμονωμένους δήμους ακόμα και μέχρι τις 20 του επομένου δεν είχαν καταβληθεί οι μισθοί…

Αυτή η πρωτοπορία στο δήμο μας δεν ήταν καθόλου τυχαία. Ως αδιαμόρφωτη τότε, στην αρχή του 5μηνου, επιτροπή εργαζομένων στα Κοινωφελή στο Δήμο Καλαμπάκας, χρειάστηκε να κάνουμε μαζική παρέμβαση – συζήτηση με τους υπεύθυνους και υπαλλήλους του Γραφείου Προσωπικού και Μισθοδοσίας του Δήμου, για να τους εξηγήσουμε και τις ανάγκες μας ως εργαζόμενοι και τις υποχρεώσεις των Φορέων ως εργοδότες, ούτως ώστε η δαιδαλώδης διαδικασία πληρωμής των Κοινωφελών να μη σκοντάφτει και καθυστερεί. Από τότε και προς τιμή τους οι αρμόδιοι υπάλληλοι ανταποκρίθηκαν στο καθήκον τους και στη συναδελφική αλληλεγγύη με το αποτέλεσμα που αναφέραμε. Αντίθετα με ότι συμβαίνει στην πλειοψηφία των Δήμων όπου κυριαρχεί η γραφειοκρατία, η αίσθηση αγγαρείας από υπαλλήλους για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όσο και η απουσία οποιαδήποτε ενασχόλησης κάποιου προϊσταμένου – αντιδημάρχου προσωπικού για εποπτεία της διαδικασίας. Με φυσικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ασυδοσίας να έχει καλλιεργηθεί ο μύθος πως οι κοινωφελείς πληρώνονται γύρω ή μετά τις 10 κάθε μήνα.

Θα ήταν ενδιαφέρον να παρουσιάσει ο ΟΑΕΔ, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει, τα στατιστικά πάνω στο συγκεκριμένο θέμα! Πότε κατά μέσο όρο γίνονται οι πληρωμές, πότε κατά μέσο όρο ανταποκρίνονται στο μερίδιο που τους αναλογεί οι Δήμοι, πόσο παίρνει τον ίδιο να ανταποκριθεί στη διαδικασία. Αλλά είδαμε και την ίδια τη διοίκηση του ΟΑΕΔ να τη βολεύει το λεγόμενο μπαλάκι μεταξύ Δήμων – ΟΑΕΔ και η εύκολη απάντηση φταίνε οι Δήμοι που δεν στέλνουν έγκαιρα τις καταστάσεις, όταν σε διαμαρτυρία συντονιστικού εργαζόμενων συγκεκριμένου Δήμου (Ηράκλειο Κρήτης) που στις 24 Νοεμβρίου ήταν ακόμη απλήρωτοι, η απάντησή του ήταν πως έφταιγε ο δήμος και χαριστικά ο ΟΑΕΔ θα ασχοληθεί επιταχύνοντας κάπως τη διαδικασία από μεριάς του, ενώ δε θα πρεπε να ασχολείται με αυτά τέτοιες ημερομηνίες. Ωραίος φορέας υλοποίησης προγράμματος!

Για να επανέλθουμε στα τοπικά που αφορούν την καθυστέρηση των πληρωμών μας: από τον Δήμο οι καταστάσεις έχουν φύγει 1-2 του μήνα. Από τον τοπικό ΟΑΕΔ, έγινε η καταγραφή τους στο σύστημα στις 3 του μήνα. Και σήμερα 9 Δεκέμβρη, τέσσερις εργάσιμες μετά, από τα κεντρικά του ΟΑΕΔ δεν υπήρξε καμιά απολύτως επεξεργασία. Τι θέση και απάντηση θα μπορούσε να πάρει ο ΟΑΕΔ γι’ αυτό;

Το γεγονός είναι πως κανείς από τους υπεύθυνους δεν ασχολείται σοβαρά με τους “παρίες” και το πλαίσιο λειτουργίας αυτών των προγραμμάτων ευνοεί και αφήνει το ελεύθερο σε κάθε λογής παρεκκλίσεις και ασυδοσίες όλων όσων εμπλέκονται. Μόνο η συντονισμένη δράση και παρέμβαση των ίδιων των θιγόμενων είναι σε θέση να καλύψει και να συμμορφώσει μια σειρά από αυτές.

Για την πλειοψηφία των κοινωφελών στο Δήμο Καλαμπάκας αυτή η μισθοδοσία είναι η τελευταία “γεμάτη” μιας και στις επόμενες εβδομάδες το πρόγραμμα – σύμβαση λήγει, για να ξανασυμβεί η γνώριμη εμπειρία μας στην ανεργία και τις ουρές του ΟΑΕΔ. Παρά την αξιόλογη απόπειρα που εκφράστηκε με τη δημιουργία επιτροπών 5μηνων κοινωφελών, τους παναττικούς συντονισμούς τους (3 ή 4 τον τελευταίο δίμηνο) και τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Εργασίας  με επίδικα την παράταση των συμβάσεων για να μη γυμνωθούν και πάλι από προσωπικό οι υπηρεσίες των Δήμων και την άρση των διακρίσεων που επιβάλλουν αυτά τα προγράμματα στο μισθολογικό και στα εργασιακά δικαιώματα, όπου η απάντηση – στάση του Υπουργείου και της ΚΕΔΕ ήταν… δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο και “ας περάσουν οι επόμενοι την άνοιξη με το ίδιο πάνω κάτω καθεστώς”.

Το οποίο ουσιαστικά υποκρύπτει, με την παρατεταμένη διάρκεια των επόμενων προγραμμάτων από 5 σε 8 μήνες και τις επιμέρους διακηρυκτικές αναπροσαρμογές,  την εκμηδένιση των εποχικών προσλήψεων (ΣΟΧ) όπου τουλάχιστον εκεί ίσχυαν οι συμβάσεις εργασίας στους ΟΤΑ σε ότι αφορά μισθούς συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, και αντικατάστασή τους από τους φτηνότερους και ευάλωτους κοινωφελείς (ΚΟΧ). Με λίγα λόγια μοίρασμα της φτώχειας και εξοικονόμηση κρατικών – ευρωπαϊκών πόρων πάνω στις πλάτες των εργαζόμενων και τις ανάγκες της κοινωνίας για εύρυθμες και ποιοτικές δημοτικές υπηρεσίες.

Σήμερα πάντως, Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, υπάρχει η πανελλαδική ημέρα κινητοποιήσεων για τα “πεντάμηνα” με συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας στις 12 το μεσημέρι από εργαζόμενους στα Κοινωφελή Προγράμματα. Δείτε αναλυτικά εδώ    (ΤΕΤΑΡΤΗ 09.12.2015: 11.30 Ομόνοια-12.00 Υπουργείο Εργασίας), για την οποία μάλιστα η ΠΟΕ-ΟΤΑ εξέδωσε ανακοίνωση που καλύπτει συνδικαλιστικά την Πανελλαδική Απεργία των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Απέναντι και σε αυτούς τους σχεδιασμούς τους για το μοίρασμα της φτώχειας και σε κάθε είδους βάρη στα λαϊκά και εργατικά στρώματα στο όνομα της κρίσης που οι ίδιοι αναπαράγουν, και με κίνητρο τις ανάγκες μας για εργασία και αξιοπρεπή διαβίωση, κάθε συλλογική αντίσταση, αλληλεγγύη και αγώνας αποτελεί παρακαταθήκη και τον δικό μας μονόδρομο – απάντηση.

 

Φλώρος Βασίλης,

μέλος της Επιτροπή εργαζόμενων στα Κοινωφελή στο Δήμο Καλαμπάκας

και της συλλογικότητας Attack στην ανεργία και επισφάλεια

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .