Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και ο ρόλος της Ελλάδος

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
23 Μαρτίου 2019, 08:15

Αναμφίβολα η δολοφονική επίθεση κατά μουσουλμάνων εντός του τεμένους στη Νέα Ζηλανδία , αποτελεί μια καταδικαστέα από κάθε άποψη ενέργεια . Ο δράστης ή είναι σαλεμένος ψυχικά και πνευματικά ή εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς . Άλλως δεν εξηγείται . Αν και η συνείδησή μας πρέπει να είναι στους ανθρώπους που δολοφονήθηκαν και στους οικείους τους  που έχασαν αδίκως αγαπημένα τους  πρόσωπα , εν τούτοις δεν είναι . Και δεν είναι κυρίως απ΄τους ηγέτες μουσουλμανικών κρατών οι οποίοι άδραξαν της ευκαιρίας για να αναζωπυρώσουν  φονταμενταλιστικά σύνδρομα και να κηρύξουν ιερό πόλεμο κατά των απίστων . Κορυφαίος του χορού ο Σουλτάνος της γείτονος  που αξιοποίησε πολλαπλώς και πολύπλευρα το γεγονός κάνοντάς στο σημαία της πολιτικής   του με στόχο πάντα την κομματική εκμετάλλευση εδραιώνοντας το αφήγημά του περί των εχθρών της Τουρκίας  που δεν την θέλουν στην Ε.Ε λόγω μουσουλμανισμού. Πρόκειται για την πλέον άγρια προσβολή των νεκρών παρά τα κροκοδείλια δάκρυά του Σουλτάνου.

Ωστόσο ο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν  έχει τους λόγους του που αξιοποιεί το τραγικό συμβάν προκειμένου να περάσει το αφήγημα της πολιτικής του που ασφαλώς συνδέεται με τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη θερμή  ζώνη και τον ρόλο της Τουρκίας στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται με εμπλοκή τόσο της Ρωσίας , όσο και των Η.Π.Α και της Ε.Ε .

Δυστυχώς ο Σουλτάνος δεν διστάζει , προκειμένου να εξυπηρετήσει την στρατηγική του ,  να εμπλέξει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Βαλκανική ενδοχώρα με εργαλείο , όπως πάντα άλλωστε , τις μουσουλμανικές μειονότητες – υπολείμματα  της  διαλυμένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις βαλκανικές χώρες . Είναι μια πολιτική που αναβιώνοντας τον θρησκευτικό φανατισμό και φονταμενταλισμό , θα οδηγήσει την περιοχή σε επικίνδυνους ατραπούς τα πρώτα δείγματα των οποίων είναι ήδη ορατά στον Βαλκανικό ουρανό .

Ο 20ος αιώνας αποδείχθηκε γεωπολιτικά ως μια χρονική περίοδος με καταλυτικές ανακατατάξεις στα Βαλκάνια. Από την κατάρρευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και την περίοδο που οι βαλκανικοί λαοί δημιούργησαν τα νέα εθνικά κράτη και μέχρι την εμπλοκή σε δύο παγκόσμιους πολέμους, το διαχωρισμό σε διαφορετικές ζώνες επιρροής και την κατάρρευση των ολοκληρωτικών καθεστώτων, οι χώρες της περιοχής με ελάχιστες εξαιρέσεις εισήλθαν σε μια νέα ιστορική περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον τους. Μετά από μια περίοδο εντάσεων και εθνοτικών συρράξεων (1989-2001), ο κύκλος της πολιτικής, της οικονομικής και της κοινωνικής αστάθειας αν και φαινομενικά δείχνει να οδεύει στην ολοκλήρωσή του, εν τούτοις , μένει ανολοκλήρωτος καθώς από τη μία η ενσωμάτωση των Βαλκανίων στην Ε.Ε  καθυστερεί  την ώρα που οι εξελίξεις τρέχουν και ξεπερνούν  τον στόχο ενσωμάτωσης  και από την άλλη Ρωσία και Τουρκία , στην προσπάθεια να ανακόψουν αυτήν την πορεία , συδαυλίζουν ιστορικά κατάλοιπα που άφησαν πίσω τους οι πόλεμοι αλλά και το θρησκευτικό στοιχείο μιλώντας για καταπίεση των μουσουλμάνων στην Βαλκανική ενδοχώρα . Να γιατί το τραγικό συμβάν στη Νέα Ζηλανδία αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί του Σουλτάνου .

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η περιβόητη συμφωνία των Πρεσπών που τόσο έντονα επιθυμούσαν να συναφθεί οι Η.Π.Α και που τόσο αδέξια  και θα λέγαμε ενδοτικά διαχειρίστηκε ο Πρωθυπουργός ως ένας απ΄τις  πρόθυμες πολιτικές ηγεσίες να ενταχθούν και να υπηρετήσουν  την στρατηγική των Η.Π.Α η πολιτική ηγεσία των οποίων πιστεύει ότι  ανοίγει έναν κύκλο εξελίξεων, οι οποίες, σε σημαντικό βαθμό, θα εξηγήσουν και για ποιο λόγο η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ επιθυμούσαν την εκμετάλλευση του παράθυρου ευκαιρίας που ανοίγεται  καθώς πέρα από τη σταθερότητα των Σκοπίων ανοίγει τον δρόμο για το επόμενο, πολύ μεγαλύτερο «αγκάθι» της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων που ακούει στο όνομα ΚΟΣΟΒΟ !!  Ήδη υπάρχουν αρκετά εντατικές συζητήσεις για τη συμφωνία που προωθείται ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, ώστε, εν ευθέτω χρόνο , να πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή εδαφών ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο.

Η λύση του εδαφικού ζητήματος ανάμεσα στις δύο χώρες θα ανοίξει άμεσα και την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, την οποία υποστηρίζει ενεργά η Γερμανία αλλά και η Αυστρία. Περιττό να υπογραμμιστεί ότι η ομαλοποίηση της κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια , την οποία οι ίδιες υπέσκαψαν διαλύοντας την Γιουγκοσλαβία , αποτελεί ρητό στόχο και της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας ζώνης έναντι της ρωσικής επιρροής. Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και η σταδιακή ενσωμάτωση και της Σερβίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν πρακτικά τη Ρωσία εκτός παιχνιδιού στα Βαλκάνια, αν και είναι απολύτως σαφές ότι το παιχνίδι αυτό έχει όρους οι οποίοι αλλάζουν διαρκώς. Το πρόσφατο παράδειγμα της αιφνίδιας αλλαγής των συσχετισμών ισχύος στη Συρία είναι εξόχως διδακτικό.

Η γερμανική εμπλοκή στα Βαλκάνια είναι εκείνο το στοιχείο που διαφοροποιεί τη γενικότερη συζήτηση σημαντικά, καθώς αναδεικνύει πρώτη φορά στοιχεία ευρύτερης γεωπολιτικής θεώρησης του Βερολίνου για την κατάσταση σε μια περιοχή που, άλλωστε, είχε ιστορικά αρκετά σημαντική επιρροή. Η εξέλιξη αυτή έχει οικονομικές προεκτάσεις οι οποίες αγγίζουν από τη μια πλευρά τη Γερμανία ως την πλέον ισχυρή δύναμη στο χώρο της πάλαι ποτέ Μεσευρώπης, αλλά και της Κίνας η οποία φιλοδοξεί να συμμετάσχει σε έναν σχεδιασμό που θα μετατρέψει τα Βαλκάνια σε διάδρομο σύνδεσης με την Κεντρική Ευρώπη. Σε αυτό το γεωπολιτικό σενάριο, το οποίο ακούγεται υπερβολικά φιλόδοξο και σίγουρα διόλου αυτονόητο, η Θεσσαλονίκη θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο που ήδη υποδηλώνεται από συμβολικές κινήσεις, όπως η επιλογή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας της ΔΕΘ το 2020, ενώ έχουν προηγηθεί εκείνη των ΗΠΑ του 2018 και της Κίνας του 2017 και της Ινδίας του 2019. Ούτως εχόντων βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις στις οποίες η Ελλάδα οφείλει να απαντήσει με τόλμη και αποφασιστικότητα αξιοποιώντας πλεονεκτήματα , χαράσσοντας εθνική στρατηγική , ενισχύοντας την στρατιωτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών της , δημιουργώντας συμμαχίες και αξιοποιώντας  την συμμετοχή της στην Ε.Ε. , το ΝΑΤΟ , αλλά τα ενεργειακά !!

Δυστυχώς επ΄ αυτού τα πράγματα δεν δείχνουν να πάνε καλά κάτι που αποτελεί μια μεγάλη , ίσως την μεγαλύτερη , αδυναμία της χώρας σε μια εποχή καθοριστική για το μέλλον των λαών της ευρύτερης ζώνης .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .