«Φωτιά και θυσία» : Μια διείσδυση στην ιστορία του γένους και της Ορθόδοξης παράδοσης με την λογοτεχνική πληρότητα του Συγγραφέα – λογοτέχνη , Γρηγόρη Σταγέα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
22 Μαΐου 2016, 09:28

Η τέχνη του λόγου πάντα αποτελούσε συμπύκνωση στάσεων ζωής που εμπνέονται από το πολιτικό , κοινωνικό , ιστορικό , ιδεολογικό περιβάλλον και από την συνεχή συνάντηση με άλλα περιβάλλοντα . Ο λόγος είτε  στην  ποιητική , είτε στην πεζή του μορφή , ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης ,  αποτελεί  , πέραν όλων των άλλων ,  ευκαιρία επανεύρεσης  της ανθρωποκεντρικής διάστασης στη θεώρηση των πραγμάτων , γεγονός που αποτελεί  σήμερα επιτακτική ανάγκη  .

Βυθιζόμενοι σταθερά στον βούρκο της κρίσης , έχουμε ανάγκη ν΄ ακούσουμε  και να διαβάσουμε  πράγματα  ούτε διφορούμενα , ούτε ενταγμένα  σε μια φορμαλιστική  και εν πολλοίς  κυριαρχούσα αντίληψη , αλλά να μελετήσουμε  κείμενα , πνευματικά δημιουργήματα γενικότερα ,  δοσμένα  με άλλο πνεύμα , με άλλη ματιά , μέσα από άλλο πρίσμα σκέψης  και νοημάτων  , μέσα από άλλο  τόνο .

Λέγαμε  και προ κρίσεως για την απουσία των διανοουμένων από τον δημόσιο βίο , από την σκέψη και την πάλη των  ιδεών .Ναι , η αλήθεια είναι πως η δεξαμενή σκέψης   φαινομενικά δείχνει να στερεύει , αλλά κάπου εκεί  , σαν από θαύμα λες , αρδεύει πάλι από την νερομάνα πηγή με ολόδροσο νερό  ποτίζοντας την άνυδρη εποχή και τις  καταπονημένες ψυχές των διψασμένων ανθρώπων .

Μια τέτοια   ακριβώς πνευματική άρδευση  θεωρώ  προσωπικά  πως είναι το νέο βιβλίο  του γνωστού  δασκάλου  , συγγραφέα και  λογοτέχνη  , Γρηγόρη Σταγέα με τίτλο «ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑ» που  εδώ και λίγο καιρό εμπλουτίζει και κοσμεί  την τοπική βιβλιοπαραγωγή αλλά  και την πνευματική ζωή συνάμα. Ένα βιβλίο διείσδυσης   στα νάματα της ιστορίας του έθνους , της Ορθόδοξης  παράδοσης  και στους αγώνες του γένους .

Ο συγγραφέας  αντιλαμβάνεται  πολύ καθαρά  πως σε μια ώρα ζόφου , σε μια  εποχή που λαοί εκφυλίζονται και πολιτισμοί παρακμάζουν  , πρέπει να πάμε  πίσω , στα μόνιμα στρώματα της ψυχής , πίσω στο βάθος της ιστορίας , στο έθος και το ήθος  της παράδοσης , στον κοινό λόγο του γένους ,  καθώς  μέσα από εκεί θα αντλήσουμε  δροσερό νερό  που θα μας ξεδιψάσει  και από  εκεί   θα αναμετρήσουμε  το παρόν και θα  ξαναβρούμε τον κανόνα της  ατομικής και συλλογικής μας πορείας στο αύριο .

Ως   δάσκαλος και πνευματικός ταγός  γνωρίζει  ότι η ιστορία είναι μια αιώνια  υπόθεση πρόκλησης και απάντησης ανάμεσα στο περιβάλλον και στον άνθρωπο  . Ξέρει  ότι η μελέτη της ιστορίας μπορεί να δώσει απάντηση της  ματαιότητας και της  έλλειψης νοήματος  και της οδύνης που μας περισφίγγει . Ξέρει καλά πως η εθνική συνέχεια , καθώς  συγκροτείται από την ιστορική συνείδηση , είναι πρωταρχική υπόθεση της ανθρώπινης ύπαρξης , διότι αποτελεί την μοναδική απόδειξη για την σπουδαιότητα που ενέχει η διάρκεια της ύπαρξής μας . Γι΄ αυτό οφείλουμε να επιθυμούμε έντονα να μείνει ζώσα μέσα μας η συνείδηση αυτής της συνέχειας . Και νομίζω πως αυτό ακριβώς κάνει το βιβλίο αυτό .

Όπως  εξηγεί  για το περιεχόμενό του ο ίδιος ο συγγραφέας  , πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων , φανερώματα θυσίας και ευσέβειας ,  εμπνευσμένα από ιστορικά και θρησκευτικά  γεγονότα  , με λελογισμένη μυθοπλασία που χρησιμοποιείται , όπως λέει ,  για την σκηνική οικονομία , την ομαλή εξέλιξη του μύθου και την μετάπλαση του ιστορικού γεγονότος σε ευχάριστο διήγημα .

Αναμφίβολα δύσκολο εγχείρημα που για να επιτευχθεί χρειάστηκε , όπως χαρακτηριστικά σημειώνει  , να γίνει πολύχρονη , σχολαστική και σε μεγάλη έκταση μελέτη και διασταύρωση ποικίλων πηγών γύρω από το ιστορικό ή θρησκευτικό κίνητρο , το οποίο αποτέλεσε την αιτία της έμπνευσης του κάθε διηγήματος .

Η ανάγνωση έχει τέτοια αμεσότητα που , καθώς διαβάζεις  αράδα , αράδα  το βιβλίο , νιώθεις την Ιστορία να επιστρέφει στο παρόν και το παρόν να θέλει να ξανασμίξει με το ιστορικό παρελθόν  δημιουργώντας   μια σύζευξη που παράγει ένα δημιουργικό αποτέλεσμα για τον αναγνώστη ο οποίος μέσα από τα διηγήματα ανασκαλεύει το ιστορικό απόθεμα με μια διαφορετική  ματιά  του  συγγραφέα  που καταφέρνει έτσι  να ζωντανέψει  και κυρίως να νοηματοδοτήσει  πρόσωπα , ιστορικά γεγονότα , συμπεριφορές και δράσεις των πρωταγωνιστών .

Είναι φανερό ότι το βιβλίο  αυτό θα αγαπηθεί  από το αναγνωστικό κοινό  καθώς γράφτηκε με αγάπη , αυθορμητισμό  και από βάθους καρδίας ,  αλλά και διότι βρίθει  στοιχείων που αναδεικνύουν ένα βιβλίο καλό και που  σπάνια βρίσκεις σήμερα ποια  , καθώς ο συγγραφέας του  ερευνά  , τεκμηριώνει , αναδεικνύει  τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας  , στοιχεία που το καθιστούν  πλούσιο και χρήσιμο μαζί .

stageas afieroma 1_DCE

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .