Φιλική επίσκεψη παραγόντων της Φ.Α.Τ.Α. στην Καλαμπάκα

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
22 Δεκεμβρίου 2015, 08:09

Επίσκεψη  και φιλική συνάντηση  είχαν την Κυριακή το απόγευμα  ο επίτιμος πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής  Αδελφότητας  Τζούρτζιας  Αθαμανίας  ,  Θανάσης Μουστάκας  και ο Αντιπρόεδρός  της Βαγγέλης Μουστάκας  οι οποίοι βρέθηκαν στην Καλαμπάκα . Στο πλαίσιο των επαφών τους   συναντήθηκαν  και με τον πρόεδρο του Συλλόγου «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ»  Γρηγόρη Γ. Καλύβα ο οποίος και τους υποδέχθηκε με χαρά , τονίζοντας πως η ΦΑΤΑ είναι ένας ιστορικός φορέας που προσφέρει πολλά στον χώρο αναφοράς του αλλά και στην  χώρα με τις πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βλάχων . Επίσης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δια του Αντιπροέδρου της , για άλλη μια φορά  , την  ΦΑΤΑ όσον αφορά την προσφορά βιβλίων που έκανε και που κοσμούν την βιβλιοθήκη του Συλλόγου «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» .

Το αντικείμενο της συνάντησης , τι άλλο παρά ο Πολιτισμός αλλά και γενικότερα θέματα που αφορούν την περιοχή με τον Αντιπρόεδρο Βαγγέλη Μουστάκα να ενημερώνει για τις μελλοντικές πρωτοβουλίες και γενικότερη δράση της ΦΑΤΑ .

Αμφότεροι  επεσήμαναν  θέματα κοινού ενδιαφέροντος   που απασχολούν  και τους δύο συλλόγους  και που θα μπορούσαν  να  δημιουργήσουν το υπόβαθρο συνεργασίας  στο μέλλον  .

Σε ότι αφορά  τώρα  την  «Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας Αθαμανίας» , εμείς να σημειώσουμε  ότι είναι  ίσως ο αρχαιότερος σύλλογος Βλαχόφωνων  σε επίπεδο χώρας , παραμένει ενεργός και δραστήριος εδώ και ένα αιώνα. Οργανώνει  εορτές χειμώνα – καλοκαίρι στα Τρίκαλα και στην Τζούρτζια. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων.

Το 1893 που ιδρύθηκε είχε ως σπουδαιότερες κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες αφενός την προικοδότηση των άπορων κορασίδων, την παροχή δανείων κλπ. αφετέρου την ευθύνη λειτουργίας του σχολείου.   Έχει υπό την προστασία του το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, το οποίο χτίστηκε τo 1902, ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων το 1967, μετά τις ζημιές που υπέστη από τον καταστροφικό σεισμό του Μαίου 1967. Κάθε χρόνο, την ημέρα της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου) διοργανώνει γιορτή με φαγητό. Επίσης, έχει καθιερωθεί, το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου να γίνεται το αντάμωμα της ΦΑΤΑ στην πλατεία του χωριού, γεγονός που τα τελευταία χρόνια, έχει μεγαλύτερη απήχηση και από το πατροπαράδοτο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.

Να σημειωθεί ότι το 2009, υπό την Προεδρία του Αθ. Μουστάκα το πλούσιο αρχείο της ΦΑΤΑ (κατάλογοι μελών, δωρεών κλπ) ψηφιοποιήθηκε από το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .