Εξελίξεις

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
16 Ιουλίου 2016, 08:28

Μπορεί ο Πρωθυπουργός  να επέστρεψε από το ταξίδι στην Κίνα με γεμάτες τις βαλίτσες  επενδυτικά σχέδια , σκέψεις και προτάσεις των Κινέζων , αλλά σημαντικές ανακατατάξεις στην γεωπολιτική και γωστρατηγική φαίνεται να επιβάλλουν στην Ελλάδα αναπροσαρμογές και κινήσεις ματ στην σκακιέρα της διπλωματίας και της στρατηγικής της εξωτερικής μας πολιτικής .

Λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η διπλή «στροφή» της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας με την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ και τη «συγνώμη» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμιρ Πούτιν, ναι μεν σημαίνει  ομολογία αποτυχίας της σκληρής γραμμής και του δόγματος της φιλόδοξης, επιθετικής, ιδεολογικής πολιτικής της γείτονος ,αλλά  αναδεικνύει και την ικανότητα του «σουλτάνου» να διατηρεί ψυχραιμία και ευελιξία, αναθεωρώντας την πολιτική του με βάση τις δοσμένες συνθήκες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές συνθήκες σε συνδυασμό με το ωμό συμφέρον  της Τουρκίας  .

Ήδη η «συγνώμη» στον Πούτιν αποφέρει καρπούς στην πληγωμένη τουρκική οικονομία, καθώς η άρση παλαιότερης ταξιδιωτικής οδηγίας σηματοδότησε την επιστροφή των Ρώσων τουριστών στα τουρκικά θέρετρα με δεκάδες πτήσεις τσάρτερ να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Ωστόσο  εκείνο που φαίνεται να επηρεάζει άμεσα την γεωπολιτική σκακιέρα αλλάζοντας τις ισορροπίες στη Μεσόγειο είναι η συμφωνία αποκατάστασης ομαλών διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, οι οποίες είχαν διαρραγεί από τον Μάιο του 2010, ύστερα από τη φονική επιδρομή Ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Η επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Ισραήλ δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα μας που επένδυσε τα τελευταία χρόνια στη σύσφιξη των αμυντικών σχέσεων με το Ισραήλ και τη σύναψη τριγωνικών σχέσεων με την Κύπρο, προσβλέποντας σε μια «ασπίδα» απέναντι στις τουρκικές βλέψεις. Ο άξονας Ελλάς – Κύπρος – Ισραήλ πλέον αποδυναμώνεται.

Απέναντι σε όλα αυτά η Ελληνική Εξωτερική πολιτική θα πρέπει να απαντήσει ώστε να μην καταστραφεί ότι με κόπο έχει οικοδομηθεί ώστε να υπηρετηθεί το εθνικό συμφέρον !!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .