«Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά με όρους» , λέει η Γερμανίδα Καγκελάριος

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
9 Μαΐου 2015, 08:08

«Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη και να δείχνει αλληλεγγύη για τη σταθεροποίηση του ευρώ, αλλά η βοήθεια δεν μπορεί να δίνεται χωρίς όρους» διεμήνυσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, από τη Βρέμη, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τις εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή στην πόλη – κρατίδιο.

Και συνέχισε υπογραμμίζοντας  πως «Είναι καθήκον η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όπου αυτή χρειάζεται, είτε για το θέμα των προσφύγων είτε για τη σταθεροποίηση του ευρώ. Αυτό είναι δυνατό μόνο όταν, από την άλλη πλευρά, κάθε χώρα κάνει τις δικές της προσπάθειες. Αυτός πρέπει να είναι και να παραμείνει ο κανόνας για την Ευρώπη»,

Οι δηλώσεις αυτές σαφώς έχουν αποδέκτες που αφορούν τόσο την κυρίαρχη ακολουθούμενη πολιτική που ασκείται από την Ε.Ε. , όσο και σε χώρες που προσδοκούν στην Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση .

Ιδιαίτερα οι δηλώσεις αυτές αφορούν την Ελλάδα που βρίσκεται στο έλεος των Ευρωπαϊκών θεσμών κάνοντας ότι περνά από το χέρι  τους για να μην ορθοποδήσει ποτέ αυτός  ο τόπος και φυσικά να μην ανασάνει ο λαός ο οποίος καλείται τώρα να πληρώσει λάθη της πολιτικής του ηγεσίας , την δική  του αμεριμνησία αλλά προπάντων το πολύπλευρα διακηρυγμένο αίσθημα  της εκδίκησης  για ότι κάναμε και ότι δεν κάναμε στην διαχείριση   των Ευρωπαϊκών πόρων και στον εξευρωπαϊσμό  μας .

Λοιπόν , το θέμα είναι ότι η  αλληλεγγύη που συνοδεύεται με όρους δεν μπορεί να λογίζεται αλληλεγγύη πόσο μάλλον όταν αυτοί οι όροι καταλήγουν όχι να αναιρούν  την δήθεν αλληλεγγύη , αλλά και να ευτελίζουν εθνική αξιοπρέπεια , να διαλύουν κοινωνικές δομές και από πάνω να προσπορίζουν οικονομικά οφέλη .

Αν η κυρία Καγκελάριος λογίζει  ως  αλληλεγγύη να δίνει από την μία τσέπη και να τα παίρνει  από την άλλη πολλαπλάσια , τότε αυτό όχι μόνο αλληλεγγύη δεν μπορεί να λέγεται , αλλά στυγνή  εκμετάλλευση .

Η Γερμανία, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, φέρετε  να  κέρδισε περί τα 80 δισ. ευρώ από την ελληνική οικονομική κρίση.

Δηλαδή  όχι μόνο δεν πληρώνει για να δανειστεί, αλλά την πληρώνουν οι επενδυτές, ώστε να εξασφαλίζουν τα χρήματα τους λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στη ζώνη του ευρώ.

Έτσι καταγράφει μεγάλα κέρδη από τα πακέτα στήριξης προς την Ελλάδα, καθώς στη χώρα εισρέουν ποσά που πιέζουν τα επιτόκια δανεισμού της προς τα κάτω. Κι αυτό γιατί η Γερμανία δανείζεται χρήμα με μικρότερο επιτόκιο και στη συνέχεια δανείζει τα ίδια χρήματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με μεγαλύτερο επιτόκιο, λειτουργώντας επί της ουσίας τοκογλυφικά. Μάλιστα πρόκειται για χρήματα που «έκαναν φτερά» από τράπεζες χωρών του νότου – ανάμεσα τους και «μαύρο» χρήμα- και μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερα μέρη όπως η Ελβετία και το Λουξεμβούργο του κ. Γιούνκερ, επιστρέφοντας στα γερμανικά ταμεία, μέσω της αγοράς γερμανικών ομολόγων από τις τράπεζες αυτές.

Με βάση επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel τον Αύγουστο του 2013, από απάντηση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ σε ερώτηση που κατέθεσε τότε βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού απέφεραν στο Βερολίνο επιπλέον έσοδα ύψους 40,9 δισεκατομμυρίων ευρώ! (2010 – 2014).

Αυτά τα κέρδη εμφανίζονται στο γερμανικό προϋπολογισμό ως «διαφορά επιτοκίων». και ανέρχονται από 8 έως 17 δισ. ευρώ το έτος. Απίστευτο ποσό που οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου πασχίζουν μαζί να βγάλουν κάθε έτος…

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το London School of Economics  , λόγω διαφοράς επιτοκίων, το όφελος αυτό φτάνει τα 80 δισ. ευρώ .

«Η κρίση που ταλανίζει την Ευρωζώνη τα τελευταία  χρόνια, έχει προκαλέσει την κατακόρυφη άνοδο της μεταβλητότητας στην αγορά κρατικών ομολόγων, με τις υπερχρεωμένες χώρες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης να εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά. Αποτέλεσμα της αυξημένης μεταβλητότητας ήταν να επικρατήσει η αντίληψη ότι τα γερμανικά ομόλογα αποτελούν ένα “ασφαλές καταφύγιο” για όσους επιθυμούν να επενδύσουν σε κρατικό χρέος, γεγονός που οδήγησε τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

Το ποσό που έχει εξοικονομηθεί την τελευταία πενταετία εξ’ αιτίας αυτής της θετικής για τη γερμανική κυβέρνηση εξέλιξη υπολογίζεται, σύμφωνα με οικονομολόγο του Kiel Institute for the World Economy, ότι ξεπερνάει τα 80 δισ.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Το όφελος που προκύπτει από τα χαμηλά επιτόκια, αλλά και τα απροσδόκητα υψηλά φορολογικά έσοδα του γερμανικού δημοσίου, είχαν επίσης ως αποτέλεσμα να προχωρήσει η Γερμανία σε μικρότερο δανεισμό από ότι υπολόγιζε το οικονομικό της επιτελείο. Έτσι μεταξύ 2010 και 2012 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δανείστηκε συνολικά 73 δισ. ευρώ λιγότερα από ότι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Το δε κόστος της ευρωκρίσης ανέρχεται μέχρι στιγμής και σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μόλις στα 599 εκατομμύρια ευρώ .

Την ώρα που η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές και οι αποδόσεις των επιτοκίων της κυμαίνονται σε διψήφια ποσοστά, η Γερμανία χρησιμοποιεί την κρίση στην ευρωζώνη, για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της που λήγει μετά το 2024, δίνοντας στους επενδυτές που προτιμούν την «ασφάλεια» των Γερμανικών ομολόγων αποδόσεις χαμηλότερες από την παραγωγικότητα της Γερμανίας και ίσως και από τον μελλοντικό πληθωρισμό, που θα προκύψει αναπόφευκτα στα πλαίσια των διεθνών οικονομικών κύκλων.

Αν μιλήσουμε με απλά μαθηματικά, ο Γερμανός φορολογούμενος μόνο «ηττημένος» δεν βγαίνει από την κρίση. Το γεγονός ότι όλα αυτά τα υπερκέρδη δεν «περνούν» στον Γερμανό πολίτη, που έχει να δει αύξηση στις αποδοχές του εδώ και δέκα χρόνια, είναι ένα άλλο ζήτημα που έχει να κάνει με τον τρόπο που λειτουργεί το γερμανικό κεφάλαιο και η γερμανική «ηθική», η οποία εξασφαλίζει την εργασία, με «πετσοκομένες» όμως αμοιβές.

Από όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι η Ελλάδα είναι «απειλή», καθώς σε ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους μας η Γερμανία θα αναγκαστεί για πρώτη φορά στην κρίση να υποστεί απώλειες της τάξης των 23 δισ. ευρώ (αν υποθέσουμε ότι αυτό θα γινόταν για το 50% των ελληνικών δανείων

Αυτήν είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα παρά τα όσα  λέει η κυρία Μέρκελ .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .