Ερώτηση Ταμήλου – Βλαχογιάννη στον Σκρέκα για την πρώτη κατοικία

admin
admin
18 Δεκεμβρίου 2014, 15:06

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότας κ. Κ. Σκρέκα και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελη, με θέμα «ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΠΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ, ΚΑΙ ΤΟ 2015», κατέθεσαν 19 Βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων οι συντοπίτες Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ και Μιχάλης ΤΑΜΗΛΟΣ.

Όπως επισημαίνουν, ήδη εκπνέει η προθεσμία που ορίζεται από το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, γεγονός του προκαλεί μεγάλη αναστάτωση σε συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Τονίζουν, επίσης, ότι η ατομική ιδιοκτησία αποτελεί βασικό συστατικό της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, και η προστασία της επιβάλλεται με σαφή τρόπο από το Σύνταγμα της Χώρας.

Επειδή, οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αναπτυξης Κώστα ΣΚΡΕΚΑ, κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση και πλέον είναι άμεσα ορατός ο κίνδυνος πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας χιλιάδων συμπολιτών μας, οι Βουλευτές της ΝΔ, ζητούν από τους Υπουργούς την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα δίνει παράταση, και για το 2015, στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και να διατηρηθούν ως έχουν οι προϋποθέσεις ένταξης ενός ακινήτου σε καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς.

Παραθέτουμε την Ερώτηση, όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

 

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

ΘΕΜΑ:  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΠΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ, ΚΑΙ ΤΟ 2015

 

Δεδομένα, η ατομική ιδιοκτησία αποτελεί βασικό συστατικό της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης και η προστασία της επιβάλεται με σαφή τρόπο από το Σύνταγμα της Χώρας.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, (όπως ορίζεται από το άρθρο 2 του Ν.4224/2013), από 1.1.2014 και μέχρι 31.12.2014, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών, τα οποία λογίζονται ως κύρια κατοικία τους, εφόσον η αντικειμενική τους αξία, δεν υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα -χωρίς τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης- είναι μέχρι 35.000 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη, δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Η μέχρι σήμερα αναστολή των πλειστηριασμών αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση, η Κυβέρνηση κατάφερε να προστατέψει πολλούς ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν μπόρεσαν, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών,  να ανταπεξέλθουν.

Είναι σαφές ότι ήδη εκπνέει η προθεσμία που ορίζεται από το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, γεγονός του προκαλεί μεγάλη αναστάτωση σε συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες τους.

Επειδή οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα ΣΚΡΕΚΑ, κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση και πλέον είναι άμεσα ορατός ο κίνδυνος πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας χιλιάδων συμπολιτών μας,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι συναρμόδιοι Υπουργοί,αν:

1) Θα καταθέσουν τα συναρμόδια Υπουργεία νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα δίνει παράταση και για το 2015 στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

2) Θα διατηρηθούν ως έχουν οι προϋποθέσεις ένταξης ενός ακινήτου σε καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς.

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

1.   Ιορδάνης ΤΖΑΜΤΖΗΣ (Ν. Πέλλης)

2.   Ηλίας Γ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ (Ν. Τρικάλων)

3.   Μιχάλης ΤΑΜΗΛΟΣ (Ν. Τρικάλων)

4.   Παύλος ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ (Ν. Λέσβου)

5.   Θεόδωρος ΣΟΛΔΑΤΟΣ (Ν. Λευκάδος)

6.   Αθανάσιος ΝΤΑΒΛΟΥΡΟΣ (Ν. Αχαϊας)

7.   Χρήστος ΚΕΛΛΑΣ (Ν. Λάρισας)

8.   Κωνσταντίνος ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗΣ (Ν. Καβάλας)

9.   Γεώργιος ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Ν. Πιερίας)

10. Σάββας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Β΄ Θεσσαλονίκης)

11. Δημήτριος ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ (Ν. Μεσσηνίας)

12. Δημήτριος ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ (Ν. Πιερίας)

13. Γεωργία ΜΠΑΤΣΑΡΑ (Ν. Ημαθίας)

14. Κωνσταντίνος ΤΖΑΒΑΡΑΣ (Ν. Ηλείας)

15. Τιμολέων ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ (Ν. Γρεβενών)

16. Παναγιώτα ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ (Β΄ Αθηνών)

17. Άννα ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ (Β΄ Αθηνών)

18. Ασημίνα ΣΚΟΝΔΡΑ (Ν. Καρδίτσας)

19. Ευθύμιος ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ (Ν. Χαλκιδικής)

20. Ευστάθιος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ (Ν. Φλώρινας)

21. Φωτεινή ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ (Ν. Σερρών)

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .