Εργαλείο οικονομικής διείσδυσης στην βαλκανική ενδοχώρα και όχι κομματικό φόρουμ

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
9 Σεπτεμβρίου 2017, 08:19

Από σήμερα το  κέντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος  βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη όπου ανοίγει τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση . ο πρωθυπουργός από του βήματος της έκθεσης  θα πει το δικό του αφήγημα για να ακολουθήσουν , με τα δικά τους αφηγήματα , οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί . Το βήμα ενός θεσμού που κατ΄ εξοχήν συνδέεται με την οικονομία , για άλλη μια φορά θα χρησιμοποιηθεί από το πολιτικό σύστημα  προκειμένου να υπηρετηθούν οι μικροκομματικές σκοπιμότητες .

Αν το κέντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος για το επόμενο δεκαήμερο χτυπά στη Θεσσαλονίκη,  το κέντρο του οικονομικού ενδιαφέροντος  μάλλον δεν χτυπά στη Θεσσαλονίκη κάτι που γίνεται ευδιάκριτο ακόμα και στους μη επαΐοντες  της οικονομίας .

Και αυτό γιατί το πολιτικό σύστημα , παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέγονται , εξακολουθεί να βρίσκεται αγκυλωμένο στις  συμπεριφορές που πηγάζουν από την αδυναμία του να αντιληφθεί την ανάγκη να λειτουργήσει πάνω και πέρα από μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες .

Και όχι μόνο αυτό . Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα δεν αντιλαμβάνεται ότι γεωπολιτικοί και γεωστρατηγικοί λόγοι που έχουν αναφορά στα εθνικά συμφέροντα επιβάλλουν όχι απλά την αναβάθμιση της Διεθνούς έκθεσης ώστε να λειτουργήσει ως εργαλείο οικονομικής διείσδυσης στην βαλκανική ενδοχώρα , αλλά την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως πρωτεύουσας  της Βαλκανικής ενδοχώρας .

Δυστυχώς η κρίση που εδώ και  οκτώ χρόνια  μας ταλανίζει ανέτρεψε και σταμάτησε  τα όποια βήματα είχαν ξεκινήσει  προς αυτήν την κατεύθυνση όπως και η άσκηση πολιτικών που τις χαρακτηρίζει η εσωστρέφεια .

Από την άποψη αυτή έχουν απόλυτο δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης μεταβλήθηκε σε πολιτικό – κομματικό φόρουμ και όχι σε οικονομικό γεγονός και εργαλείο  οικονομικής παρέμβασης .

Είναι σαφές ότι  η αντίληψη αυτή πρέπει να αλλάξει και η αλλαγή αυτή  δεν συνδέεται μόνο με την αλλαγή των χαρακτηριστικών της έκθεσης αλλά κυρίως συνδέεται με τον ρόλο της Θεσσαλονίκης στον ευρύτερο Βαλκανικό  οικονομικό  χώρο. Προς το σκοπό αυτό χρειάζεται και επιβάλλεται εθνική γραμμή  , στρατηγική και σχέδιο  και όχι αυτό που βλέπουμε να γίνεται !!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .