Εορτή Αγίου Πνεύματος: Τι ισχύει για Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα

admin
admin
1 Ιουνίου 2017, 09:08

Αργία η ερχόμενη Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017, και η εορτή του Αγίου Πνεύματος, για όλους τους εργαζομένους στο «στενό» και «ευρύτερο» Δημόσιο Τομέα.

Αντίθετα, για τον Iδιωτικό Tομέα, η εορτή του Αγίου Πνεύματος γενικότερα θεωρείται εργάσιμη ημέρα και όχι εξαιρέσιμη (αργία), εκτός αν έχει καθιερωθεί ως αργία με Διάταγμα, Υπουργική Απόφαση, Κανονισμό, ΣΣΕ, Διαιτητικών Αποφάσεων ή κατ’ έθιμον.

Η απασχόληση των μισθωτών την ημέρα αυτή είναι νόμιμη. Επιπλέον, δεν δημιουργεί αξίωση για πρόσθετη αμοιβή τους. Επομένως, οι μισθωτοί γενικά οφείλουν να εργαστούν κανονικά.

Όσοι από αυτούς αμείβονται με ημερομίσθιο, θα λάβουν το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους χωρίς καμία προσαύξηση.

Όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται να λάβουν πρόσθετη αμοιβή. Ο μισθός τους περιλαμβάνει και την αμοιβή για την εργασία της ανωτέρω ημέρας.

Σε περίπτωση όμως, που σε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή Διαιτητική Απόφαση ορίζεται ως αργία και όρος για την καταβολή της προσαύξησης 75%, ο όρος αυτός υπερισχύει επειδή είναι ευνοϊκότερος και ο εργαζόμενος για την ημέρα αυτή, δικαιούται την προσαύξηση του 75% του ημερομισθίου του ή του 1/25 του μισθού του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .