Εντυπώσεις των Παραμυθάδων από την Καλαμπάκα

admin
admin
31 Δεκεμβρίου 2014, 20:20

Στην σκιά των Μετεώρων, την όμορφη και φιλόξενη Καλαμπάκα βρεθήκαμε ανήμερα τα Χριστούγεννα. Καλεσμένοι για τις χριστουγεννιάτικες  εκδηλώσεις της πόλης, υπό τον τίτλο «Μετεώρων Δωδεκαήμερο», αφηγηθήκαμε κι εμείς παραμύθια της προφορικής μας παράδοσης.

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, άνοιξαν οι πόρτες της Παραμυθούπολης. Τί είναι όμως η Παραμυθούπολη; Ένας ισόγειος χώρος δίπλα στην πλατεία που μετά από πολύ δουλειά, όρεξη και φαντασία, μετατράπηκε σε κάτι πολύ μαγικό. Πολύχρωμα σκηνικά που παραπέμπουν σε παραμύθια του κλασικού ρεπερτορίου με μαγικά πηγάδια και δέντρα, σπιτάκια και καλύβια, αλλά και ανεμόμυλοι. Και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, υπήρχε και το σπιτάκι της αφήγησης. Εκεί δηλαδή, που σε καθημερινή βάση, αφηγούνται παραμύθια.

Παράλληλα όμως, στον ίδιο χώρο, φιλοξενείται και μια ξεχωριστή έκθεση. Πρόκειται για βιβλία-παραμύθια που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου και βρίσκονται εκτεθειμένα χάρη στον συλλέκτη τους τον κ. Παύλο Μπαλογιάννη (σύντομα θα αναρτήσουμε σχετικό άρθρο για τον κύριο Μπαλογιάννη και την υπέροχη συλλογή του).

Στις 19:10 και αφού αρκετά παιδιά είχαν προσέλθει στο χώρο μαζί με τους γονείς τους, καθίσαμε αναπαυτικά στο σπιτάκι της αφήγησης και ξεκίνησε το ταξίδι μας. Ήταν τόσο υπέροχο το κοινό μας, που ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένο να αφηγηθούμε μόνο ένα παραμύθι, δεν αντέξαμε και είπαμε άλλα δύο. Πιο συγκεκριμένα, αφηγηθήκαμε τα παραμύθια: «Η Κάλλω και οι καλικάντζαροι», «Συμφωνία με έναν καλικάντζαρο» και το «Ο ψαράς και το χρυσόψαρο».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, είχαμε την τύχη και την χαρά να δούμε μέρος της προσωπικής συλλογής του κ. Μπαλογιάννη, ενώ πιο αργά παραβρεθήκαμε στον γλυκό χώρο του θεατρικού εργαστηρίου της Καλαμπάκας «Επί Σταγών», γνωρίζοντας και συζητώντας με αρκετά από τα μέλη τους. Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά εκεί για την ζεστή υποδοχή. Ευχαριστούμε τον Λεωνίδα Νικόπουλο για το αναμνηστικό υλικό που μας πρόσφερε καθώς και τις φωτογραφίες από την εμφάνισή μας. Ευχαριστούμε την Όλγα Κουτσαλιάρη για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε και ελπίζουμε να της την ανταποδώσουμε. Και βέβαια, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Παύλο Μπαλογιάννη για την ιδιαίτερη και σπάνια ξενάγηση που μας έκανε στις σελίδες της ιστορίας και της γνώσης, αλλά και για τα βιβλία που μας πρόσφερε.

Από καρδιάς στέλνουμε τις καλύτερες ευχές μας σε όλους τους νέους μας φίλους στην Καλαμπάκα, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για…. πολύ σύντομα!»
Για την ομάδα των Παραμυθάδων
Χρήστος Π. Τσίρκας

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήσαμε είναι διαθέσιμες στο ακόλουθο link https://www.dropbox.com/sh/9tkj2hh3eqkqvnu/AADyQmoNYMnNPJz1n-czwTX5a?dl=0

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .