Ενδιαφέροντες ειδήσεις για τους αγρότες

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
12 Δεκεμβρίου 2014, 09:30

Ενδιαφέροντες εξελίξεις που αφορούν τον αγροτικό κόσμο  καταγράφονται το τελευταίο διάστημα που σίγουρα η υλοποίησή τους επηρεάζουν τόσο το αγροτικό εισόδημα , όσο και την αγροτική   παραγωγή .

Κονδύλια σε κτηνοτρόφους

Σε ότι αφορά  τους κτηνοτρόφους  εγκρίθηκε συμπληρωματικό πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ 4.500.000 ευρώ, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας (διερεύνηση, πρόληψη, επιτήρηση, έλεγχος, εκρίζωση, έκτακτες επεμβάσεις). Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών κτηνιατρικών διατάξεων, με κοινοτική συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΚΤΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Καλλιέργεια δενδρολίβανου μέσω συμβολαιακής

Συμβολαιακή καλλιέργεια δενδρολίβανου με σκοπό την παραγωγή αιθέριου ελαίου προωθεί και στην Ελλάδα η σλοβένικη εταιρεία Vitiva. Σε εκδήλωση της Ένωσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, που πραγματοποιήθηκε  στη Θεσσαλονίκη, ο εκπρόσωπος της εταιρείας αναφέρθηκε αναλυτικά στην καλλιέργεια του δενδρολίβανου και στις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχει μία τέτοια γεωργική εκμετάλλευση για να κλείσει συμβόλαιο συνεργασίας 5-7 ετών με τους Σλοβένους.

Η Vitiva εδρεύει στη Σλοβενία και παρέχει φυσικά προϊόντα σε εκατοντάδες πελάτες σε 37 χώρες. Βασικός κορμός της δραστηριότητάς της είναι η παραγωγή εκχυλισμάτων από φυτικές πηγές. Επίσης, διαθέτει κέντρο καινοτομίας προς όφελος των πελατών της.

Τον Μάρτιο  το  εμβόλιο  για  τον καταρροϊκό

Πρωτοβουλία για εμβολιασμό  των αιγοπροβάτων  αναφορικά με τον καταρροϊκό  πυρετό εκδηλώνεται από την κυβέρνηση με  χρόνο  υλοποίησης  τον προσεχή Μάρτιο όπου θα προβλεφθούν τα   σχετικά  κονδύλια  σύμφωνα  με απάντησε  σε σχετική ερώτηση στη βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος .

Σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2014 δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για τη συγχρηματοδότηση κατά 75% από πλευράς τους, ούτε η αναγκαία ποσότητα εμβολίων για όλες τις Βαλκανικές χώρες που ενδημεί η νόσος. Ήδη αναπτύχθηκε σε σημαντικό βαθμό ανοσία στον καταρροϊκό στα αιγοπρόβατα που είχαν προσβληθεί από τη νόσο», όπως προκύπτει από αποτελέσματα δειγματοληπτικών ελέγχων.

Στην απάντηση επισημαίνεται επίσης ότι «για την κάλυψη των πληρωμών αποζημίωσης των ζωονόσων, μεταξύ των οποίων η ευλογιά και ο καταρροϊκός των αιγοπροβάτων, έχει ήδη κατανεμηθεί το ποσό των 11.499.978 ευρώ και σημαντικά ποσά πληρωμών έχουν γίνει ήδη στους κτηνοτρόφους των οποίων το ζωικό κεφάλαιο έχει πληγεί από τις νόσους αυτές. Σημειώνεται ότι ακολουθεί νέα κατανομή ύψους 4,5 εκ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό». Υπενθυμίζεται ακόμη ότι «οι απώλειες των αιγοπροβάτων από καταρροϊκό δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ».

Τέλος, ο ΕΛΟΓΑΚ έχει λάβει «αναλυτικές οδηγίες για τη στενή παρακολούθηση της παραγωγής γάλακτος και κρέατος ανά αιγοπροβατοτροφική μονάδα, ώστε να υπάρξουν ακριβή στοιχεία της επίδρασης του καταρροϊκού πυρετού στη νέα παραγωγική περίοδο που αρχίζει τον Νοέμβριο του 2014 και λήγει στο τέλος της Άνοιξης του 2015. Τα στοιχεία αυτά θα δώσουν και την πραγματική επίδραση στην παραγωγή από τη νόσο, την ενδεχόμενη ζημιά και τα μέτρα που τυχόν πρέπει να ληφθούν». Πρέπει να σημειωθεί ότι «η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και έτσι επιτρέπεται η διακίνηση και κατανάλωση του κρέατος, του γάλακτος και, γενικότερα, των ζωικών προϊόντων που είναι ασφαλή για κατανάλωση» .

Η χώρα μας υπέβαλε το σχετικό φάκελο στην ΕΕ, προκειμένου το 2015 να λάβει χρηματοδότηση για την προμήθεια εμβολίου ενάντια στον καταρροϊκό πυρετό που χτυπά τα αιγοπρόβατα, κάτι που ζητούσαν και οι κτηνοτρόφοι (ΣΕΚ).

Ο φάκελος υπεβλήθη μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και προβλέπει –για την Ελλάδα- τον εμβολιασμό 14 εκατ. ζώων.

Να σημειωθεί ότι , κρούσματα  καταρροϊκού πυρετού  εμφανίστηκαν σε 1.760 σημεία της χώρας .

Πληρωμές για βιολογικές καλλιέργειες

Μετά την ολοκλήρωση των εκπαιδεύσεων των υπαλλήλων των ΔΑΟΚ  που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων ήδη είναι ανοικτό και διαθέσιμο στους φορείς υλοποίησης (ΔΑΟΚ) το πληροφοριακό σύστημα που υποστηρίζει την διαδικασία πληρωμών του μέτρου 214 «Αγροπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» Δράση 1.1. Βιολογική Γεωργία προκειμένου να δημιουργηθούν οι παρτίδες πληρωμής και να αποσταλούν φάκελοι στην υπηρεσία μας για την καταβολή οικονομικών ενισχύσεων στους δικαιούχους της δράσης Βιολογική Γεωργία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .