Ένας οικονομικός κολοσσός που καταρρέει

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
6 Απριλίου 2019, 08:38

Όλα τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν και ταυτοποιούν την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού , δείχνουν ότι τα προβλήματα της μεγαλύτερης κρατικής επιχείρησης της χώρας είναι πλέον σοβαρό και βαίνει επί τα χείρω .Αλλά οι αρνητικοί οικονομικοί δείκτες είναι η ία όψη του προβλήματος . Δυστυχώς υπάρχουν κι΄ άλλα προβλήματα που δείχνουν ότι το μέλλον της είναι ζοφερότατο !!

Το πρόσφατο μπλακ-άουτ, αυτήν τη φορά στην Κρήτη , και μια σειρά άλλα προβλήματα λειτουργικότητας  του Δικτύου μεταφοράς  και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας  έρχονται να υπενθυμίσουν  με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι η Δ.Ε.Η βρίσκεται σε οριακό σημείο. Ειδικά στο δίκτυο διανομής, η εικόνα , σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι τραγική:  υποσταθμοί σε κακή κατάσταση, πεπαλαιωμένος εξοπλισμός, χωρίς επαρκή συντήρηση, αλλά και πάγωμα επενδύσεων, ελλείψεις σε υλικά, προβλήματα με τους υπεργολάβους, και μια σειρά άλλα ζητήματα .

Τα προβλήματα είναι ακόμα πιο έντονα στις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές, όπου τα πεπαλαιωμένα και ασυντήρητα δίκτυα καλούνται να αντέξουν την αυξημένη ζήτηση που προκύπτει από τις χιλιάδες των επισκεπτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκτός από το μεγάλο μπλακ-άουτ στην Ύδρα, που άφησε το νησί χωρίς ρεύμα για τριάντα έξι  ώρες, πέρυσι είχαν εκδηλωθεί σοβαρά προβλήματα και σε άλλα νησιά, όπως τη Μύκονο, την Τήνο και τη Σκόπελο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μια δεκαετία και συγκεκριμένα το 2009 , είχαν δαπανηθεί σε επενδύσεις για το δίκτυο διανομής 523,9 δις ευρω και είχαν εγκατασταθεί 3.200 νέο μετασχηματιστές . Το 2017 οι επενδύσεις μειώνονται κατά 73,2%, στα 140 εκ. ευρω και εγκαταστάθηκαν μόλις 658 μετασχηματιστές . Ειρήσθω εν παρόδω οι μετασχηματιστές αναφέρονται διότι εκεί εστιάζουν οι έρευνες που αναζητούν τα αίτια πρόκλησης των πλακ αύουτ !!

Ούτως εχόντων η ανάταξη της κατάστασης είναι άμεση και αναγκαία να γίνει όχι ποια από την διοίκηση της Επιχείρησης , η οποία μάλλον δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα  , αλλά από την κυβέρνηση . Δυστυχώς και στην περίπτωση της ΔΕΗ ισχύει ότι ισχύει και σ΄ όλα τα θέματα κρίσης . Ωραιοποιούμε ή αποκρύπτουμε την  αλήθεια  και τις καταστάσεις και αφήνουμε το πρόβλημα να σέρνεται στο χρόνο . Όμως στην περίπτωση της ΔΕΗ ο κόμπος έφτασε στο χτένι και τα προβλήματα ή θα λυθούν , ή θα καταποντίσουν  την επιχείρηση με ότι αυτό συνεπάγεται για την χώρα , την οικονομία και την κοινωνία.

Δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να επισημάνουμε την ανάγκη πολιτικής συμφωνίας των κομμάτων , ή τουλάχιστον της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί κάτι τέτοιο αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός .

 

Ωστόσο και ανεξαρτήτως  της αβελτηρίας των πολιτικών κομμάτων να συνεννοηθούν , η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση και από εκεί θα πρέπει να προέλθουν οι αναγκαίες λύσεις για το μέλλον της ΔΕΗ .

Και είναι τραγικό να έχουν συσταθεί διάφορες εταιρίες που ασχολούνται με την διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες χρησιμοποιούν την υποδομή της ΔΕΗ και να κερδίζουν σε βάρος  της ή η εκάστοτε κυβερνήσεις να κάνουν μέσω της ΔΕΗ  φιλολαϊκή πολιτική . Πολιτικές που έφτασαν τα πράγματα στην διόγκωση των συνειδητών κακοπληρωτών .

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .