Εναλλακτικές μορφές τουρισμού – Μια ξεχωριστή εκδήλωση του Ποταμιού στη Καλαμπάκα

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
12 Φεβρουαρίου 2017, 18:38

Το Ποτάμι Ν. Τρικάλων διοργάνωσε σήμερα στην Αίθουσα Νίτσα Λιάπη, όπισθεν 1ου Δημοτικού σχολείου Δήμου Καλαμπάκας μια ειδική εκδήλωση με θέμα Εναλλακτικός  Τουρισμός – αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και ανάπτυξη.

Την εκδήλωση άνοιξε η κα Ζαχαρούλα Γιαβρούτα – Λούδα Γραμματέας Τ.Ο Τρικάλων ¨Το Ποτάμι¨ ,μιλώντας για τα πλεονεκτήματα της περιοχής και παρουσιάζοντας τους ομιλητές.

Εισηγητές ήταν οι:

Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Β’  Αθηνών, Το Ποτάμι

Γιώργος Κουρέλης , συνιδιοκτήτης Visit Meteora.

Άρης Μητρονάτσιος ,  Πρόεδρος Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας.

Κώστας Λιώλιος, συνοδός υπαίθριων δραστηριοτήτων & μέλος Ομάδας Διάσωσης ΟΛΚ.

Χρήστος Μπαταλογιάννης , Πυροσβεστική υπηρεσία Καλαμπάκας, εθελοντής Πολιτικής Προστασίας, εκπαιδευτής αναρρίχησης ΕΟΟΑ, αθλητής Εθνικής Ελλάδος 1996.

Σύντομες παρεμβάσεις έγιναν από τους κκ. Παπαστεργίου Δημήτρη , Δήμαρχο Τρικκαίων – Ράντο Κώστα, Αντιδήμαρχο Τουρισμού Καλαμπάκας και Μπουτίνα Ιωάννη , εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Κουρέλης Γιώργος

Ο κος Κουρέλης ξεκίνησε την ομιλία του διαχωρίζοντας τον Τουρίστα που φτάνει στην Καλαμπάκα από  τον επισκέπτη. Είπε ότι η περιοχή χρειάζεται τον επισκέπτη που ψάχνει την επαφή με τον ντόπιο ή τον επαγγελματία και δεν είναι απλός παρατηρητής. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες όλων ανέφερε , προτρέποντας όλους να είναι ενωμένοι για τον κοινό σκοπό.

Μίλησε γα εναλλακτικές μορφές Τουρισμού όπως τα μονοπάτια που θεωρεί μοναδικά , αλλά και μνημεία άγνωστα που βρίσκονται υπό την σκιά των Μετεώρων.

Μητρονάτσιος Άρης

Ο κος Μητρονάτσιος έκανε μια ιστορική αναδρομή στην Αναρρίχηση και τα Μονοπάτια από Ντόπιους αλλά και ξένους. Είπε πως χαρακτηρίστηκαν οι 700 διαδρομές των Μετεώρων και πως εξελίχτηκε η Αναρρίχηση. Ποιοι ώθησαν τους νέους της περιοχής να ασχοληθούν με το άθλημα και πως άρχισαν τα Μετέωρα να διαφημίζονται μέσα από τέτοιες εναλλακτικές μορφές Τουρισμού.

Μίλησε για ομάδα διάσωσης που ιδρύθηκε στην Καλαμπάκα και τον απεγκλωβισμό πολλών αναρριχητών από τους βράχους. Πρέπει όμως ανέφερε,  να αντικατασταθούν όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις αναρριχητικές διαδρομές και ακόμα να εκδοθούν βιβλία που θα γνωστοποιούν τις νέες διαδρομές . Τέλος  επιβάλλεται να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει στην περιοχή , πίστα αναρρίχησης Ολυμπιακών προδιαγραφών.

Κώστας Λιόλιος

Ο κος Λιόλιος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι ο κόσμος πρέπει να έλθει σε μεγαλύτερη επαφή με την Φύση. Οι επισκέπτες θέλουν δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σ’ αυτή , όπως αναρρίχηση και πεζοπορία. Αναφέρθηκε στον χάρτη μονοπατιών των Μετεώρων και τις αφετηρίες πρόσβασης.

Έκανε ειδική μνεία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Μονοπάτια και είναι τα διάσπαρτα σκουπίδια , η βλάστηση που κλείνει τα περάσματα , οι αγωγοί αποχέτευσης , οι φράχτες ,η κακή κατασκευή σκαλοπατιών , η δύσκολη πρόσβαση ή μη ξεκάθαρη  από κεντρικούς δρόμους , η ελλιπής ή η αυθαίρετη σηματοδότηση και οι χάρτες. Τέλος παρουσίασε την πρόταση για την αναβάθμιση των μονοπατιών και τις άμεσες  προτεραιότητες.

Μπαταλογιάννης Χρήστος

Ο κος Μπαταλογιάννης εστίασε την εισήγησή του στην Ποδηλασία και τις πίστες γύρω από τα Μετέωρα. Μίλησε για τον Ποδηλατικό Αγώνα που πραγματοποιήθηκε το 2016 , αγώνας που ενθουσίασε τους πάντες και πρέπει να γίνει θεσμός. Αποκάλυψε ότι στις 21 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί Λαϊκός Ποδηλατικός Γύρος και την επομένη 22 Μαΐου ο Μεγάλος Αγώνας που θα ξεκινήσει από το γήπεδο Καστρακίου.

Αμυράς Γιώργος

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο υψηλός καλεσμένος της εκδήλωσης Βουλευτή Ποταμιού κος Γιώργο Αμυράς.

Ο κος Αμυράς εξιστόρησε προσωπικά βιώματα και ιστορίες από διάφορες περιοχές της χώρας και αφορούσαν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού ( Ποδηλασία , Ιαματικές Πηγές , Μονοπάτια κ. άλλα) . Είπε ότι είναι η 22η φορά που βρίσκεται στην Καλαμπάκα !!! και έδωσε κάποια γενικότερα στοιχεία για τον διεθνή τουρισμό και τις επιλογές των επισκεπτών που είναι περιοχές φιλικές προς το περιβάλλον.

Η συνεργασία Ανθρώπων της Τοπικής Κοινωνίας είναι αυτή που μπορεί να βοηθήσει αφού πρώτα τεθούν οι στόχοι που πρέπει να κερδηθούν με βάση της Υπεραξίας που έχει ο τόπος. Σημείωσε ότι όσα ειπώθηκαν και θα πράξει τα δέοντα ως εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου να τα προωθήσει ώστε να γίνουν πράξη, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάστηκαν για την πραγμάτωση της εκδήλωσης.

Ράντος Κώστας

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κος Ράντος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και μίλησε για συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων για το καλό του τόπου.

Παπαστεργίου Δημήτρης

<< Έχουμε αφήσει πολλές ευκαιρίες να πάνε χαμένες και θέλουμε ¨σκότωμα ¨ , όσοι ασχοληθήκαμε μα τα κοινά …>> , ανέφερε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου. Πρέπει να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο ,  κάνοντας πράγματα που αμελήσαμε  20 χρόνια τώρα. Διερωτήθηκε τι κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης για το έργο της Μεσοχώρας , Τα βότανα του Ασκληπιού και την έρευνα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Μπουτίνας Ιωάννης

Για τις εναλλακτικές μορφές Τουρισμού μίλησε και ο Γιάννης Μουτίνας , Περιφερειακός Σύμβουλος , τουρισμός που βρίσκεται στα αρχικά στάδια. Έχουν ξοδευτεί χρήματα που δεν αξιοποιήθηκαν όπως θα έπρεπε είπε , και αναφέρθηκε στον Τουριστικό Φορέα που ιδρύθηκε και συμμετέχει και η Περιφέρεια.

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων των ομιλητών ακολούθησε διάλογος.

potami enalaktikes morfes toyrismoy (24) potami enalaktikes morfes toyrismoy (23) potami enalaktikes morfes toyrismoy (22) potami enalaktikes morfes toyrismoy (21) potami enalaktikes morfes toyrismoy (20) potami enalaktikes morfes toyrismoy (19) potami enalaktikes morfes toyrismoy (18) potami enalaktikes morfes toyrismoy (5) potami enalaktikes morfes toyrismoy (4) potami enalaktikes morfes toyrismoy (2) potami enalaktikes morfes toyrismoy (1) potami enalaktikes morfes toyrismoy (3) potami enalaktikes morfes toyrismoy (9) potami enalaktikes morfes toyrismoy (8) potami enalaktikes morfes toyrismoy (7) potami enalaktikes morfes toyrismoy (6) potami enalaktikes morfes toyrismoy (17) potami enalaktikes morfes toyrismoy (16) potami enalaktikes morfes toyrismoy (15) potami enalaktikes morfes toyrismoy (14) potami enalaktikes morfes toyrismoy (13) potami enalaktikes morfes toyrismoy (12) potami enalaktikes morfes toyrismoy (11) potami enalaktikes morfes toyrismoy (10) potami enalaktikes morfes toyrismoy (25)

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .