Ένα κτήριο με μια μεγάλη ιστορία – Ανακατασκευάζεται το παλαιό κτήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμπάκας

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
2 Φεβρουαρίου 2016, 17:44

Ήταν το έτος 1934 όταν 12 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Επαρχίας Καλαμπάκας συνασπίστηκαν και ίδρυσαν την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμπάκας.

Η ΕΑΣ Καλαμπάκας ιδρύθηκε το 1934 και έκτοτε λειτουργεί συνεχώς. Ήταν μια από τις 10 μεγαλύτερες Ενώσεις που στάθηκαν όρθιες στην διάρκεια της κρίσης .

Ωστόσο μετά την ψήφιση του Νόμου  4015/2011 μετατράπηκε σε ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ  με τον διακριτικό τίτλο «ΜΕΤΕΩΡΑ» με έδρα την Καλαμπάκα ( Σιδηροδρόμου 17)  μετά τη συγχώνευση με 18 πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής Καλαμπακας,  δηλ. τους ΑΣ Αχελινάδας, Αχλαδέας, Γερακαρίου, Διάβας,  Καλαμπάκας , Καλομοίρας, Καλλιθέας, Καλοχωρίου,  Λογγά, Μαυρελίου, Νέας Ζωής, Παναγίας, Αγ. Θεοδώρων, Ασπροκκλησιάς, Αύρας, Αγ. Παρασκευής Καλαμπακας, Παλαιοχωρίου, Φωτεινού.

Τα μέλη του συν/σμού ασχολούνται με την καλλιέργεια πλήθους προϊόντων φυτικής παραγωγής  όπως καλαμπόκι, κριθάρι, σιτάρι, μήλα κ.α.  και εκτρέφουν ζωικό πληθυσμό για παραγωγή κρέατος και γάλακτος  καθώς και μελιού.

Διαθέτει εγκαταστάσεις αποθήκευσης και ξήρανσης του αραβοσίτου, αποθήκευσης  γενικά δημητριακών, λειτουργεί μονάδα παραγωγής ζωοτροφών, καταστήματα εμπορίας γεωργικών εφοδίων , κτηνιατρικών φαρμάκων και κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Ο Συνεταιρισμός υποστηρίζει διοικητικά και λογιστικά τα μέλη του . Συνεργάζεται με την GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΊΝ για την διεκπεραίωση του ΟΣΔΕ και για  παροχή υπηρεσιών  σε  θέματα ενισχύσεων  της Ευρωπαικής Ενωσης ως πιστοποιημένος φορέας  Β΄.

Εξυπηρετεί τα μέλη με εργασίες τήρησης λογιστικών βιβλίων και φοροτεχνικών υπηρεσιών, κτηνίατρου εκτροφής και γεωργικών συμβούλων από έμπειρους οικονομολόγους,  γεωπόνους και κτηνιάτρους σε θέματα καλλιεργειών καθώς  και  σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Παρά την  κρίση προχώρησε στη ίδρυση νέου σύγχρονου  εργοστασίου παραγωγής ζωοτροφών  στην Σαρακίνα Καλαμπάκας  που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου διμήνου,  στην αναπαλαίωση του κτιρίου στη Σιδηροδόμου 17  ενώ αποφασίστηκε η ίδρυση τυροκομείου για τις ανάγκες  τυροκόμησης  του γάλακτος των κτηνοτρόφων μελών του  επένδυση που προβλέπεται να δρομολογηθεί μέσα στο 2016.  Επίσης υπάρχει σχεδιασμός για σύνδεση των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων  με το τουριστικό προϊόν της περιοχής Καλαμπάκας.

Σε αγαστή συνεργασία  ο πρόεδρος , το Διοικητικό Συμβούλιο, η  Διευθύντρια και όλοι οι  εργαζόμενοι εργάζονται με ζήλο ώστε να δυναμώσει περαιτέρω ο συνεταιρισμός και να δημιουργήσουν  στέρεες βάσεις  για να συνεχίσει να προσφέρει στα μέλη του αλλά και σε όλο τον αγροτικό κόσμο της περιοχής Καλαμπάκας.

Ανακατασκευάζονται τα πρώτα γραφεία

Η ΕΑΣ Καλαμπάκας λειτούργησε για πρώτη φορά στα γραφεία της που βρίσκονταν στην διασταύρωση των οδών Σιδηροδρόμου και Χατζηπέτρου σε ένα κτήριο διώροφο , ιδιαίτερο και όμορφο για εκείνη την εποχή.

Αργότερα τα γραφεία μετακόμισαν στις νέες μεγάλες εγκαταστάσεις λίγα μέτρα πιο κάτω  , εφαπτόμενα με την οδό Πίνδου.

Τα παλαιά γραφεία κατά καιρούς νοικιάστηκαν ή προσφέρθηκαν για κάποιο διάστημα στον Δήμο ( κατασκευή αποκριάτικων αρμάτων ) αλλά και σε άλλους φορείς.

Το κτήριο όμως είχε αλλάξει όψη και δεν ήταν αυτό που είχε κατασκευαστεί αρχικά το 1934 αφού  η πέτρα που κάλυπτε τους τοίχους είχε σοβατιστεί.

Πριν λίγες ημέρες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ Καλαμπάκας ( Αγροτικού Συνεταιρισμού πλέον ) , αποφάσισε να ανακατασκευάσει το κτήριο και να του δώσει την παλαιά του όμορφη μορφή.

Μιλώντας στην στήλη μας ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κος Κόττης ανέφερε ότι η απόφαση για να αναστυλώσουν το κτήριο ήταν δύσκολη , αφού οι εποχές που βιώνει η χώρα μας και δη και οι επιχειρήσεις είναι οικονομικά δυσχερείς. Όμως αν το κτήριο αφήνονταν για κάποιο ακόμη διάστημα έρμαιο στον χρόνο , θα καταστρέφονταν ολοσχερώς. Έτσι αποφασίστηκε να ξεκινήσουν την αναπαλαίωση του συγκεκριμένου κτηρίου , και στην συνέχεια να επιλέξουν την χρήση του.

Σίγουρα όμως ( τώρα που το κτήριο ¨αποκαλύπτεται ¨) όταν γίνει η αναπαλαίωση θα ομορφύνει το κέντρο της Καλαμπάκας.

eas ktirio palaio (4) eas ktirio palaio (3) eas ktirio palaio (2)

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .