Ένα ¨κόσμημα¨ στο κέντρο της Βασιλικής – Εγκαινιάστηκε το Μουσείο και το Ενοριακό Πνευματικό κέντρο << Άγιος Νικόλαος >> ( φωτό)

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
10 Σεπτεμβρίου 2015, 21:34

Πραγματοποιήθηκαν  σήμερα το απόγευμα στην Βασιλική , τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου και του  Ενοριακού Πνευματικού κέντρου << Άγιος Νικόλαος >>.

Πρόκειται για ένα στολίδι που ενθουσίασε όσους παρευρέθηκαν και αυτό φάνηκε από τις αντιδράσεις.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κο Σεραφείμ, ο οποίος εξήρε το έργο του Πατρός Σωτήρη Χαρίση που 16 χρόνια εργάστηκε  άοκνα για την πραγματοποίηση του έργου.

Ο Σεβασμιότατος ζήτησε από τους κατοίκους να αγκαλιάσουν και να τιμήσουν το συγκεκριμένο έργο που μαζί με τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου κοσμεί το χωριό.

Η ομιλία όμως του Πατρός Σωτήρη Χαρίση ( φανερά συγκινημένος )  ήταν μεστή και κατατοπιστική.

<< Σεβασμιώτατε, εκλεκτοί φίλοι καλεσμένοι αγαπητοί μου ενορίτες. Σας καλωσορίζω σ’ αυτό το νέο χώρο του ενοριακού πνευματικού μας κέντρου . Στην ενορία μας Ιερεύς, Εκκλησιαστικοί Επίτροποι και λαϊκοί συνεργάτες, εκτός από το λατρευτικό έργο προσπαθούμε να διοργανώσουμε και κάποιες άλλες δράσεις που σκοπό τους έχουν να καλλιεργήσουν τη σχέση μας με τον Θεό αλλά και τους συνανθρώπους, γιατί η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την απομόνωση των προσώπων παρά από την σύνδεση. Έτσι οργανώνουμε τομείς που σκοπεύουν στην πνευματική ανύψωση μικρών και μεγάλων.

Πρώτος και κύριος τομέας είναι αυτός της λατρείας. Συχνές λειτουργίες σε όλες σχεδόν τις Εκκλησίας της ενορίας μας και έχουμε δόξα τω Θεώ επτά Εκκλησίες. Αγρυπνίες, εξομολόγηση, παρακλήσεις, αγιασμοί, είναι μέρος της λατρευτικής ζωής μας.

Άλλος τομέας είναι ο κοινωνικός. Εκεί δραστηριοποιούμεθα Α’ με την τράπεζα αίματος που εδώ και είκοσι χρόνια έχουμε στην ενορία μας. Η ενοριακή μας τράπεζα αίματος συγκαταλέγεται μεταξύ των καλυτέρων του νομού και δύο φορές έτυχε της βράβευσης της από το Υπουργείο υγείας . Σύμφωνα με το καταστατικό καλύπτει μόνο τους κατοίκους της Βασιλικής και οι κάτοικοι στην όποια δύσκολη στιγμή εξυπηρετούνται με αίμα. Β’ Με τη δημιουργία της αίθουσας κοινωνικών εκδηλώσεων την οποία κάνουν χρήση οι κάτοικοι στις διάφορες κοινωνικές υποχρεώσεις και Γ . Με την σύσταση τα τελευταία χρόνια λόγω των αυξημένων αναγκών ενός μικρού άτυπου ενοριακού μας φιλόπτωχου Ταμείου για την κάλυψη των πολλών οικονομικών προβλημάτων που προκύπτουν στους ενορίτες μας.

Συμπληρωματικά στο λατρευτικό έργο έρχεται ο Πνευματικός τομέας της ενορίας με τα κατηχητικά μας σχολεία και τους κύκλους μελέτης Αγίας γραφής, αλλά και τις διάφορες εξορμήσεις σε τόπους θρησκευτικούς και ιστορικούς της πατρίδας μας.

Τέλος πρόσφατα δημιουργήθηκε ο τομέας πολιτισμού και πρώτη δράση είναι η δημιουργία ενός μικρού λαογραφικού μουσείου . Όλες αυτές οι δραστηριότητες της ενορίας μας ξεκινάνε από το Ναό και υλοποιούνται σ’ αυτό εδώ το κτίριο το οποίο σήμερα σχεδόν ολοκληρώνεται και θα έλεγα συγκαταλέγεται ισάξια με τα άλλα αξιόλογα κτίρια της Βασιλικής όπως είναι ο Ναός του Αγίου Νικολάου , ο Ναός του Αγίου Γεωργίου και το δημοτικό Κατάστημα. Απλώς είναι διαφορετικός ο χρόνος της ανέγερσης τους.

Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια προσπαθούμε και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση της σχετικής ολοκλήρωσης . Γι’ αυτό επιτρέψτε μου μια μικρή αναδρομή στην πορεία αυτού του πολυδύναμου Πνευματικού κέντρου της ενορίας της Βασιλικής που είναι όντως στολίδι για το χωριό μας αλλά ταυτόχρονα και μια πνευματική όαση για μικρούς και μεγάλους, αφού όλοι έχουμε την δυνατότητα να απολαμβάνουμε την ζεστασιά του σε διάφορες στιγμές και σε όλους σχεδόν του χώρους.

Το οικόπεδο αγοράστηκε πριν 16 χρόνια από την οικογένεια Οικονόμου με συνδρομή κατά τα τρία πέμπτα από τον κ. Χρυσόστομο Ντελλή. Οι κάτοχοι του οικοπέδου δεν επεδίωξαν την κανονική τιμή του αλλά μείωσαν τις απαιτήσεις προς την τοπική Εκκλησία κάνοντας μια καλή έκπτωση. Πιστεύω σήμερα να δικαιώνονται.

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Σεραφείμ σε σχέδια του Αρχιτέκτονα κ. Σωτηρίου Τζήμα Θέσαμε θεμέλιο λίθο πριν από 15 χρόνια για την ανέγερση αυτού που και στα όνειρά μας θαύμαζε δύσκολο και ακατόρθωτο.

Με χρήματα των κατοίκων της Βασιλικής αλλά και με μια μικρή συνεισφορά από την τότε Νομαρχία κατορθώσαμε μέσα σε ένα χρόνο να τελειώσουμε το πρώτο επίπεδο, και την παραμονή της εορτής της Γεννήσεως της Θεοτόκου δηλαδή πριν δύο ημέρες να γίνονται τα θυρανοίξια Του μικρού παρεκκλησίου της Παναγίας και να γίνεται η πρώτη Θεία Λειτουργία. Έτσι έπρεπε! πρώτα να δοξολογείται το Όνομα της Αγίας Τριάδος και έπειτα με την χάρη Της και τις Ευλογίες Της να ικανοποιούνται οι ανθρώπινες ανάγκες.

Το έργο δεν σταματά με περισσότερο τώρα ενθουσιασμό από τα συνεργεία αλλά και από τους ενορίτες συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Μετά από ένα χρόνο ολοκληρώνεται η αίθουσα δεξιώσεων, με αρκετά τραπέζια και 200 περίπου καρέκλες, ικανές για τις τοπικές ανάγκες οπού οι κάτοικοι του χωριού σ’ ένα πολύ καλαίσθητο αλλά και πεντακάθαρο χώρο μπορούν να τελούν τις διάφορες κοινωνικές τους εκδηλώσεις . Πολλά είναι τα κολακευτικά σχόλια ιδιαίτερα από τους ξένους επισκέπτες γι’ αυτό το χώρο.

Ο επάνω χώρος θέλαμε να δίνει ένα διαφορετικό στιλ και επιλέξαμε την παραδοσιακή αυτή στέγη που βλέπουμε. Σ’ αυτό το χώρο κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές και διαρρυθμίσεις. Τον χωρίζουμε σε χώρο για τα κατηχητικά μας σχολεία όπου τα παιδιά μπορούν να περάσουν μερικές ώρες την εβδομάδα ακούγοντας τη διδασκαλεία της Εκκλησίας μας αλλά ταυτόχρονα να απολαμβάνουν και μια πραγματική ψυχαγωγία αφού ο χώρος είναι εξοπλισμένος με διάφορα παιχνίδια αλλά και άλλα εποπτικά μέσα όπως τηλεόραση, binteo και dvd. Σ’ αυτό το χώρο για αρκετά χρόνια η Νηπιαγωγός κ. Λίλια Κατσιάκου συγκέντρωνε τα μικρά παιδιά και τους δίδασκε διάφορες κατασκευές περνώντας δημιουργικά τον χρόνο τους.

Στη συνέχεια δημιουργείται ένας άλλος φιλόξενος και πολύ όμορφος χώρος. Είναι το αρχονταρίκι μας. Σ’ αυτόν κάθε εβδομάδα γίνεται ένας κύκλος μελέτης Αγίας Γραφής νέων γυναικών, προσφέρεται καφές και κέρασμα σε διάφορες γιορτές, σε μία άκρη δε συνυπάρχει και ένας μικρός προσωπικός χώρος για τον κάθε Ιερέα, ώστε σε δύσκολες ημέρες, όπως την Μ. Εβδομάδα ή σε άλλες περιπτώσεις να μπορεί λίγο να ξεκουραστεί . Ο χώρος όπου υπάρχει το Τζάκι ονομάζεται αίθουσα Χρήστου Λύπα , γιατί ο μακαριστός προσέφερε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο θεώρησε καλό να τον τιμήσει με αυτό τον τρόπο τοποθετώντας μάλιστα για την ιστορία το πορτρέτο του σ’ αυτό το χώρο.

Και να σήμερα βρισκόμαστε σ’ ένα άλλο χώρο αυτού του κτιρίου με έκδηλη τη χαρά τη δική μου αλλά και των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για να τελέσουμε τον Αγιασμό αυτής της αιθούσης που θα είναι για διάφορες ομιλίες, διαλέξεις, προβολές με πνευματικό, θρησκευτικό, πατριωτικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο, εμφανίσεις χορωδιών, θα ήταν καλό και στο χωριό μας να δημιουργήσουμε μια χορωδία ή μια θεατρική ομάδα ώστε κάποια μικρά θεατρικά έργα να παρουσιάζονται σ’ αυτό το χώρο. Έχει κάποιες μικρές ελλείψεις όπως μερικά καθίσματα ακόμη και ένας προντζέκτορας που ίσως σύντομα να τα αποκτήσουμε. Αλλά η μεγαλύτερη χαρά μας είναι για τη δημιουργία ενός μικρού λαογραφικού μουσείου μέσα σ’ αυτό το χώρο. Η δημιουργία του Μουσείου ήταν έμπνευση της τελευταίας στιγμής στην κυριολεξία.

Πριν από δύο μήνες κάναμε μια κουβέντα με τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους και αμέσως αρχίσαμε την υλοποίηση του σχεδίου μας. Καλέσαμε δύο νέους ανθρώπους με ζήλο, γνώση και όρεξη να προσφέρουν για το χωριό τους και τους αναθέσαμε να κάνουν την συγκέντρωση του υλικού. Τους γνωρίζετε όλοι σας . Είναι ο κ. Αθανάσιος Έξαρχος και ο κ. Γεώργιος Μαντζάνας τους οποίους θερμότατα και εκ. μέρους του Εκκλησιαστικού συμβουλίου τους ευχαριστώ. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα συγκέντρωσαν από τους χωριανούς-από σας αρκετά εκθέματα τα οποία σε λίγο θα έχουμε την δυνατότητα να τα δούμε όμορφα τοποθετημένα και φωτισμένα. Πρέπει εδώ να δώσω κάποιες απαραίτητες διευκρινήσεις για όλους όσους προσφέρατε τα προσωπικά σας αντικείμενα που πολλά σίγουρα έχουν για τον καθένα σας μεγάλη συναισθηματική αξία. Τα εκθέματα αυτά αφού συγκεντρώθηκαν από τα εντεταλμένα άτομα καταγράφηκαν καθαρίστηκαν και σήμερα εκτίθεται. Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν αναγράφονται πάνω στα εκθέματα τα ονόματα των δωρητών, σύμφωνα με την υπεύθυνο της οργάνωσης του χώρου γιατί δεν συνηθίζεται. Όλα τα εκθέματα όμως είναι προς το παρόν καταγεγραμμένα σ’ ένα πρόχειρο φυλλάδιο που στο τέλος της εκδήλωσης θα μπορεί να πάρει ένα κάθε οικογένεια , και ευελπιστούμε αν οι συνθήκες και τα οικονομικά της ενορίας το επιτρέψουνε, στο μέλλον να φωτογραφίσουμε όλα τα εκθέματα και να φτιάξουμε ένα καλαίσθητο έγχρωμο άλμπουμ. Επίσης λόγω της στενότητας του χώρου κάποια βαριά και πιο σύγχρονα εκθέματα δεν έχουν τοποθετηθεί στη πρώτη αυτή έκθεση. Μέσα στο πέρασμα του χρόνου θα γίνουν κάποιες αλλαγές και θα εκτεθούν και εκείνα. Υπάρχει όμως και η διάθεση ο χώρος που σήμερα συγκεντρώνονται τα εκθέματα και αρχικά ήταν προορισμένος εκείνος να γίνει μουσείο, κάποια στιγμή να γίνει ένας δεύτερος χώρος εκθέσεως γιατί εκτός από τα καθημερινά οικογενειακά αντικείμενα που υπάρχουν πολλά ακόμη στα σπίτια σας, υπάρχουν και εκκλησιαστικά που πρέπει να τα εκθέσουμε για την ιστορία του χωριού μας. Πίσω από τον κ. Θανάση και τον κ. Γιώργο υπάρχουν και άλλοι που βοήθησαν, με μια συμβουλή με μια μικρή εξειδικευμένη εργασία, με μια μικρή λεπτομέρεια, εξάλλου πολλές φορές τα μικρά κάνουν τη διαφορά. Όλους αυτούς τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας. ξεχωριστές ευχαριστίες αξίζουν στον Καθηγούμενο της Ι.Μ. Μεγάλου μετεώρου π. Νήφωνα για την δωρεά των καθισμάτων, στον κ. Βασίλειο Σιώκη και την κα Φούλα Κατσιάκου που μας δώρισαν τις κούκλες για τις παραδοσιακές στολές , στο καθένα από σας που προσφέρατε όλα αυτά τα αντικείμενα, ως επίσης και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την προβολή του έργου μας . Θα έλεγα πως οι κάτοικοι της Βασιλικής αξίζει τον κόπο να καυχόμαστε γι’ αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα . Έγινε με πολύ μεράκι, τα συνεργεία κατά κανόνα ήταν από το χωριό μας. άρα έγινε με τον κόπο μας. Ξοδεύτηκαν αρκετά χρήματα πολύ λιγότερα όμως από όσα έπρεπε. Είναι πολλά τα συνεργεία όλα αυτά τα χρόνια και αν προσπαθήσω να τα μνημονεύσω σίγουρα κάποια θα ξεχάσω πάντως τους ευχαριστώ όλους . Θα ήταν μεγάλη παράληψη από μέρος μου αν δεν απέδιδα ξεχωριστές ευχαριστίες στους στενούς μου συνεργάτες όλων αυτών των χρόνων τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους .

Πρέπει να πω δε και τούτο. Λόγο κάποιου προσωπικού μου προβλήματος ορίσαμε ημέρα εγκαινίων χωρίς να σκεφτούμε ότι ο Αύγουστος είναι ένας μήνας δύσκολος για προμήθειες, έτσι οι δύο τελευταίες εβδομάδες ήταν γεμάτες αγωνία αλλά ταυτόχρονα και το αποκορύφωμα της συνεργασίας των υπευθύνων και των συνεργείων. Το ένα συνεργείο τελείωνε και αμέσως αναλάμβανε άλλο, για να μην πω ότι αρκετές φορές εργάζονταν συγχρόνως και δύο και τρία συνεργεία. Τα συνεργεία πάντοτε όλα αυτά τα χρόνια δούλευαν με μειωμένες τιμές γι’ αυτό και είπα ότι ξοδέψαμε λιγότερα χρήματα απ την πραγματικότητα, γνωρίζοντας ότι ήταν από το δικό σας υστέρημα . Και αν τα συνεργεία φαίνονται και είναι γνωστά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι αφανείς εθελοντές είτε για την καθαριότητα είτε για την φωτογράφιση και εκτύπωση των διαφόρων κειμένων, είτε για την μεταφορά μικρών ή μεγαλυτέρων αντικειμένων κοντά ή μακριά. Τα έβλεπα όλα αυτά τα άτομα τούτες τις μέρες και έλεγα αυτό είναι ενορία! αυτό είναι ενότητα! αυτό είναι χριστιανικός εθελοντισμός! Να προσφέρει ο καθένας με μεράκι, με αγάπη και προ παντός αθόρυβα ότι μπορεί για το κοινό καλό.

όλους αυτούς τους ευχαριστώ, και εύχομαι ο Θεός πλούσια να τους ανταποδίδει τις δωρεές Του.

Ώρες ατέλειωτες, τηλέφωνα αμέτρητα, χιλιόμετρα με τα συνεργεία για την εξεύρεση των καλυτέρων υλικών από μένα και τους συνεργάτες μου πολλά, αλλά άξιζε τον κόπο. Το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει όλους . Δόξα τω Θεώ.

Και αν όλους τους άλλους χώρους τους κάναμε με τις δικές μας φτωχές γνώσεις, αυτόν εδώ θελήσαμε να ξεχωρίζει και να συνδυάζει χάρη, αρμονία, καλαισθησία, πρακτικότητα, αρμονικούς συνδυασμούς χρωμάτων, μελέτη φωτισμού, στολισμό κατάλληλο. Γι’ αυτό μαζί με την εμπειρία αναζητήσαμε και επιστημονική γνώση. Έτσι καλέσαμε και ανέλαβαν η κ. Γιάννα Πασιά σχεδιάστρια διακοσμήτρια με τους συνεργάτες της την κ. Γεωργία Αλεξίου και τον κ. Μάριο Κολοβό και άλλους, να μας τον καλλωπίσουν να μας τον εξοπλίσουν , να μας σχεδιάσουν και να στήσουν το μουσείο. Τηλέφωνα από μέρος της μέχρι και στο εξωτερικό. Επισκέψεις αλλεπάλληλες. Κούραση αρκετή και αγωνία μεγάλη για το αν θα είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας Κ. Γιάννα εσάς και τους συνεργάτες σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου .

Τέλος Χωρίς τη δική σας συμβολή Σεβάσμιώτατε , την ενθάρρυνση, το ειλικρινές ενδιαφέρον σας, την προσωπική σας παρέμβαση στις δημόσιες υπηρεσίες όταν χρειάστηκε, τα δώρα σας, ένας πίνακας είναι δωρεά δική σας , την μειωμένη χρηματική επιβάρυνση της ενορίας μας όλα αυτά τα χρόνια , ας τα λέμε και αυτά γιατί σε μερικούς υπάρχει ακόμη η λαθεμένη αντίληψη ότι τα χρήματα τα παίρνει ο δεσπότης. Αλήθεια αν έτσι ήταν θα κατορθώναμε αυτό το μικρό θαύμα; Για όλα αυτά και πολλά άλλα που ο ίδιος γνωρίζω, θα ήθελα και εκ μέρους όλων των ενοριτών της Βασιλικής να πω ότι σας είμαστε βαθιά ευγνώμονες, θερμώς σας ευχαριστήσουμε, ταπεινώς δε ευχόμεθα πολλά τα έτη σας. Σας καλούμε να τελέσετε τον Αγιασμό ευλογώντας τα έργα των χειρών μας , και πατρικά να μας καθοδηγήσετε για την καλύτερη και αποδοτικότερη, πνευματικότερη χρήση αυτού του πνευματικού μας κέντρου >>.

DSC_8452_DCE DSC_8451_DCE DSC_8450_DCE DSC_8449_DCE DSC_8448_001_DCE DSC_8446_DCE DSC_8445_DCE DSC_8443_DCE DSC_8441_DCE DSC_8439_DCE DSC_8438_DCE DSC_8454_DCE DSC_8462_DCE DSC_8455_DCE DSC_8474_DCE DSC_8473_DCE DSC_8472_DCE DSC_8471_DCE DSC_8469_DCE DSC_8481_DCE DSC_8480_DCE DSC_8479_DCE DSC_8478_DCE DSC_8477_DCE DSC_8476_DCE DSC_8475_DCE DSC_8459_DCE DSC_8437_DCE DSC_8436_DCE DSC_8434_DCE DSC_8433_DCE DSC_8432_DCE DSC_8430_DCE DSC_8428_DCE DSC_8421_DCE DSC_8420_DCE DSC_8418_DCE DSC_8417_DCE DSC_8416_DCE DSC_8412_DCE DSC_8411_DCE DSC_8402_DCE DSC_8403_DCE DSC_8405_DCE DSC_8406_DCE DSC_8408_DCE DSC_8409_DCE DSC_8410_DCE DSC_8483_DCE DSC_8484_DCE DSC_8485_DCE DSC_8486_DCE DSC_8487_DCE DSC_8488_DCE DSC_8493_DCE

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .