Εμείς και η χώρα !!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
13 Απριλίου 2019, 08:23

Ακόμα και τα φορολογικά στοιχεία  δείχνουν  το οξυμένο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας !! Και επίσης δείχνουν και κάτι άλλο ; Ότι παρά τις δήθεν μεταρρυθμίσεις που κάναμε κατ΄ εντολήν των δανειστών τα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα στην λειτουργία του κράτους και στην οικονομία παραμένουν  εμποδίζοντας την πολυπόθητη ανάπτυξη .

Ας δώσουμε προσοχή  σε ένα και μοναδικό στοιχείο για να αντιληφθούμε τις στρεβλώσεις  που έχει η χώρα . Λοιπόν , στην χώρα μας το 35,4% των φορολογούμενων είναι συνταξιούχοι και αποτελούν την πολυπληθέστερη κατηγορία, όταν το ποσοστό πριν από την κρίση ήταν 29%. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των δηλώσεων και αποδεικνύει ότι η γήρανση του πληθυσμού είναι πλέον υπαρκτή απειλή για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ στα χρόνια της κρίσης ο αριθμός των συνταξιούχων κατά 588.000 φτάνοντας τα 2,25 εκατ. άτομα και πλέον στις 9 από τις 13 περιφέρειες της χώρας οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι από τους μισθωτούς, τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μάλιστα, σε ορισμένες περιφέρειες τόσο ο αριθμός των συνταξιούχων, όσο και τα δηλωθέντα εισοδήματα υπερτερούν έναντι των υπολοίπων ομάδων.

Για παράδειγμα, στη Δυτική Ελλάδα οι συνταξιούχοι αποτελούν το 40,1% του συνόλου των φορολογουμένων και το συνολικό τους εισόδημα είναι το 40% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος. Όμως, πέραν της αύξησης των συνταξιούχων, τα στοιχεία αποτυπώνουν και τη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος τους. Το 2010 το δηλωθέν εισόδημα ανερχόταν στα 27 δισ. ευρώ ή, διαφορετικά, κάθε συνταξιούχος δήλωνε κατά μέσο όρο 16.228 ευρώ. Σήμερα το μέσο δηλωθέν εισόδημα ανέρχεται σε 11.175 ευρώ, μειωμένο κατά 31,13%.

Βεβαίως αυτά είναι διαπιστώσεις . Το θέμα είναι όμως πως θα αλλάξει αυτό και πως η χώρα θα καταστεί  και ενεργή , εύρωστη και παραγωγική . Είναι εύκολο αυτό ; Καθόλου εύκολο  δεν είναι καθώς πρέπει να συντελεστεί πραγματική κοσμογονία σε αντιλήψεις , σε δομές , σε συμπεριφορές , σε λειτουργίες .

Για να γίνουν όμως αυτά η χώρα χρειάζεται σχέδιο οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης , κοινωνικής αναγέννησης και θεσμικής αναδιοργάνωσης . Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα της χώρας ούτε είναι σε θέση , ούτε μπορεί , ούτε και θέλει να αναλάβει μια τέτοια μεγάλη ευθύνη  . Περιορίζεται να διαχειρίζεται τη εξουσία , να την διαιωνίζει , όσο μπορεί περισσότερο εξυπηρετώντας δικές του επιδιώξεις αφήνοντας την χώρα να βυθίζεται έτι περισσότερο στην κρίση .

Ειδικά η σημερινή κυβέρνηση κάνει και κάτι άλλο εξόχως καταστροφικό : διαλύει όλο το υπόβαθρο στο οποίο στηρίζεται το εθνικό αξιακό μας οικοδόμημα το οποίο διαμορφώνει την εθνική μας ταυτότητα και συνείδηση . Ανάμεσα σε τόσο καθοριστικές προκλήσεις που εν πολλοίς αφορούν το μέλλον της χώρας και του έθνους μας εμείς άδομε !!! Είναι μια τραγική περίοδος για την χώρα και εμείς τόσο  τραγικά παραιτημένοι  και ανίκανοι να την ανατρέψουμε !!

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .