Ελληνική γλώσσα – παγκόσμια γλώσσα !!! – Ουκρανή η νικήτρια της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής γλώσσας

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
7 Σεπτεμβρίου 2016, 07:41

Εμείς απλά την απαξιώνουμε

«Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης  το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική αντήχησε άστρο λαμπερό  μέσα στη νύχτα».  (Βόλφγκανγκ Γκαίτε, 1749-1832, Γερμανός ποιητής & φιλόσοφος)

Μια ενδιαφέρουσα  δράση που αφορά την νεοελληνική γλώσσα  πραγματοποιήθηκε  το περασμένο Σάββατο με πρωτοβουλία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης . Πρόκειται  για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής γλώσσας  στο πλαίσιο εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη που ανακήρυξε η UNESCO .

Το ενδιαφέρον και άξιο λόγου ότι νικήτρια αναδείχθηκε η 23χρονη Άννα Βίνικ από το Χάρκοβο της Ουκρανίας. Τη 2η  θέση κατέλαβε η Ναρίν Χακομπιάν από την Αρμενία και την 3η η Βαλεντίνα Ολίνικ από την Ουκρανία.  Ωστόσο εμείς στην Ελλάδα  κάνουμε ότι είναι δυνατόν  να απαξιώσουμε  την γλώσσα μας  και  να την νοθεύσουμε  αγνοώντας ή παραγνωρίζοντας  ότι για πολλούς μη-Έλληνες γλωσσολόγους και ανθρώπους του πνεύματος η Ελληνική γλώσσα (ιδιαιτέρως τα Αρχαία Ελληνικά) είναι η ανώτερη μορφή γλώσσας που έχει επινοήσει ποτέ το ανθρώπινο πνεύμα .

Οι απόψεις αυτές δεν είναι αυθαίρετες,  βασίζονται σε κριτήρια αντικειμενικά σχετικά με την αξιολόγηση μιας γλώσσας.  Είναι γνωστή  άλλωστε η έκφραση που χρησιμοποιούν οι Αγγλοαμερικάνοι όταν ψάχνουν να βρουν την κατάλληλη λέξη για κάποια έννοια «Οι Έλληνες θα έχουν μια λέξη για αυτό» , λένε και ψάχνουν τα λεξικά (την άποψη  αυτή  πρώτος  έγραψε ο καθηγητής  Όλιβερ Τάπλιν στο βιβλίο του «Ελληνικό πυρ»).

Ελληνική γλώσσα – παγκόσμια γλώσσα

Αλλά ας δούμε αναλυτικότερα  τα πράγματα : Η ελληνική γλώσσα και η ελληνική γραφή είναι από τις παλιότερες του κόσμου και της Ευρώπης, όπως μαρτυρούν τα γραπτά τους μνημεία ,  η γλώσσα και η γραφή της έκφρασης του ανθρώπινου πνεύματος στις πρώτες μεγάλες στιγμές της δημιουργίας του.

Η ελληνική γλώσσα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την παγκόσμια γλώσσα και πολιτισμό, γιατί από τη μια χρησίμευσε να εκφράσει την πιο καλλιεργημένη και φιλοσοφημένη σκέψη του αρχαίου κόσμου και από την άλλη γιατί πάνω της στηρίζεται όχι μόνο η νέα ελληνική γλώσσα, αλλά και μια σειρά άλλων, όπως η λατινική και οι καλούμενες λατινογενείς γλώσσες (ιταλική, αγγλική, γαλλική κ.α.). Πράγματι , δεν υπάρχει γλώσσα σήμερα που να μην έχει ελληνικές λέξεις και γι αυτό και δικαίως πολλοί τη θεωρούν ως τη μητρική γλώσσα των άλλων. Μεταφράζοντας οι άλλοι λαοί τα αρχαία ελληνικά επιστημονικά, λογοτεχνικά  συγγράμματα μετέφεραν στις γλώσσες τους εκτός από το ελληνικό πνεύμα και πάρα πολλές ελληνικές λέξεις. Η διεθνής αγγλική γλώσσα, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί σήμερα πάνω από 50.000 λέξεις, όπως υπολογίζεται, ελληνικής καταγωγής . Ομοίως η ελληνική γραφή (το ελληνικό αλφάβητο) είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την παγκόσμια γραφή και τον πολιτισμό, όχι μόνο γιατί χρησίμευσε να καταγράψει την πιο καλλιεργημένη και φιλοσοφημένη σκέψη του αρχαίου κόσμου, που σήμερα μας καθοδηγεί, αλλά και γιατί πάνω σ΄ αυτήν στηρίζεται όχι μόνο η νέα ελληνική γραφή (γράμματα και κανόνες), αλλά και μια σειρά άλλων γραφών, όπως οι γραφές με λατινικούς χαρακτήρες (αγγλική, ιταλική, γαλλική, γερμανική κ.α.), οι σλαβικές γραφές (βουλγαρική, ρωσική κ.α.) κ.α., άρα το μεγαλύτερο ποσοστό των σημερινών γραφών.

Η ελληνική γλώσσα και η ελληνική γραφή είναι αυτές που γέννησαν και ανέπτυξαν τις επιστήμες και τις τέχνες. Ανακαλύπτοντας οι Έλληνες πρώτοι το απλό, πλην τέλειο   ελληνικό σύστημα γραφής , επομένως έχοντας τη δυνατότητα όχι μόνο να αποταμιεύουν άνετα την εμπειρία τους, αλλά και να τη μελετούν στη συνέχεια, πέρασαν πρώτοι στα γράμματα, στις τέχνες και στις επιστήμες: Όμηρος, Ησίοδος, Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Ηράκλειτος, Δημόκριτος Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης,….

Τα πρώτα κείμενα Μαθηματικών, Φυσικής, Αστρονομίας, Νομικής, Ιατρικής, Ιστορίας, Γλωσσολογίας κ.τ.λ. γράφτηκαν στην ελληνική γλώσσα και γραφή. Τα πρώτα θεατρικά έργα, καθώς και τα βυζαντινά λογοτεχνικά έργα έχουν γραφτεί στην ελληνική γλώσσα.

Η ελληνική γλώσσα και η ελληνική γραφή είναι αυτές με τις οποίες δημιουργήθηκαν-εκφράστηκαν οι πρώτοι αξιόλογοι στον κόσμο πολιτισμοί: ο Μινωικός Ελληνικός Πολιτισμός και ο Κλασσικός Ελληνικός Πολιτισμός, καθώς και οι πιο αξιόλογες θρησκείες, δηλαδή αυτή των θεών του Ολύμπου και η Χριστιανική (της Καινής Διαθήκης). Απλώς ο Μινωικός πολιτισμός χρησιμοποίησε την Πελαγική ή άλλως Γραμμική γραφή και ο Κλασσικός τη σημερινή.

Η ελληνική γλώσσα και ελληνική γραφή ήταν οι πρώτες που έγιναν διεθνείς, Η ελληνική γλώσσα ήταν διεθνής από τους χρόνους του Μ. Αλέξανδρου (336 – 321 π.Χ.) μέχρι την πτώση της Κωνσταντινούπολης (1453 μ.χ), δηλαδή κάπου 1.800 χρόνια. Ελληνικά μίλαγαν και έγραφαν σε όλον τον αρχαίο γνωστό κόσμο: Ρωμαίοι, Εβραίοι, Φοίνικες, Ινδοί, Αφγανοί, Πέρσες, Αιγύπτιοι…. Οι περισσότεροι από τους Ρωμαίους είχαν ελληνική μόρφωση και ήσαν γνώστες της ελληνικής γλώσσας και γι αυτό άλλωστε πολλοί από τους αυτοκράτορές τους εκφωνούσαν τους λόγους τους στο «Αθήναιον» της Ρώμης στα ελληνικά ή έγραφαν τα συγγράμματά τους και στην ελληνική γλώσσα (Μάρκος Αυρήλιος, Κικέρων …)

Ομοίως οι απόστολοι: Παύλος, Ιωάννης, Λουκάς και Ματθαίος, όπως και οι περισσότεροι Εβραίοι, είχαν ελληνική μόρφωση και ήταν γνώστες της ελληνικής γλώσσας. Η αιτία άλλωστε και για την οποία οι απόστολοι έγραψαν τα Ευαγγέλια κατευθείαν στην ελληνική γλώσσα, ενώ η παλαιά διαθήκη έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο μόνο μετά τη μετάφρασή της στην ελληνική.

Εμείς απλά την απαξιώνουμε

Και ενώ  όλα αυτά  είναι  γνωστά  εμείς  σήμερα κάνουμε ότι μπορούμε για να την απαξιώσουμε με την πολιτεία να είναι η πρώτη που ναρκοθετεί την Ελληνική γλώσσα μέσω των δήθεν εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων , την κατάργηση των Αρχαίων Ελληνικών  και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων που  δυστυχώς  οδηγεί στην απαξίωσή της .  Αλλά και τα Greeklish που εμφανίζονται τελευταία και η κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών και γενικώς όσα λαμβάνουν χώρα  στην εκπαίδευση εμφανιζόμενα  ως μεταρρυθμίσεις , κατατείνουν  στην γνωστή στόχευση των παγκοσμιοτών που είναι η πολιτιστική αλλοίωση ,ο κοινωνικός και εθνικός εκφυλισμός  ώστε να ενταχθούμε  , πολίτες του κόσμου ποια , στο σύστημα  της  παγκόσμιας  διακυβέρνησης . Όμως αυτό που δεν κάνουμε εμείς οι νεοέλληνες το κάνουν οι ξένοι που γοητεύονται από την Ελληνική γλώσσα και ασχολούνται μ΄ αυτήν  !!!

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .