Ελλάδα : τόπος ειρήνης , πολισμού και φυσικού κάλους

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
27 Αυγούστου 2016, 08:32

Στις  3 Δεκεμβρίου 2013 η Ακαδημία Αθηνών αναγόρευε σε επίτιμο μέλος της τον μεγάλο  μουσουργό Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος  δράττοντας  της ευκαιρίας  κατέθεσε  με πάθος, αγωνία και προοπτική το  όραμά του , με το οποίο η χιλιοπροδομένη  πατρίδα μας θα μπορεί να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία , την κυριαρχία της , τον παγκόσμιο σεβασμό και την μετατροπή της σε χώρο ιερό και απαραβίαστο .  Εμβαθύνοντας στο όραμά του  υπογράμμιζε ότι η Ελλάδα πρέπει να κηρυχτεί ουδέτερη χώρα και ταυτόχρονα να γίνει παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού , καθώς και τόπος συνάντησης  νεολαιών εξηγώντας  ότι σκοπός του οράματός του  είναι η ειρήνη, ο αθλητισμός και πολιτισμός .

Επεσήμαινε δε ότι μέσα απ΄ αυτά  θα  καλλιεργείται και θα  εμπεδώνεται η οικουμενικότητα με στόχο  την συναδέλφωση των λαών, την κατάργηση  των πολεμικών μέσων,  την κοινωνική δικαιοσύνη  και τη λειτουργία  ενός ιστού, πάνω στον οποίο θα πλέκονται οι πολιτισμοί, με απώτερη επιδίωξη να πλεχτεί στο μέλλον ο οικουμενικός και ανθρωποκεντρικός πολιτισμός . Κέντρο αναφοράς, αφετηρίας και Λυδία λίθος  του οράματός του ο άνθρωπος και η δωρεά της ζωής.

Και συνέχιζε : «…Ο τόπος ετούτος  με την Ακρόπολη, τους Δελφούς, την Ολυμπία, την Επίδαυρο, τη Δωδώνη, το Δίο, τους Φιλίππους και τόσων άλλων αρχαιολογικών Μνημείων, όπου  θα  λειτουργούν οι αμφικτιονίες της ειρήνης, ο αθλητισμός της παγκόσμιας νεολαίας, το αρχαίο και νέο θέατρο και κυρίαρχα ο παγκόσμιος πολιτισμός και η συναδέλφωση όλων των λαών, θα μεταπλαστούν σε ευεργέτρα δύναμη που θα ευεργετεί αέναα  τους οικουμενικούς  ανθρώπους  με επεξεργασμένο ποιοτικό εσωτερικό πλούτο.

Μιλώντας για  πολιτισμική οικουμενικότητα φυσικά και ο Μίκης δεν εννοεί αυτό που προσδοκούν  βιαίως να επιβάλουν οι νεοταξίτες και νεοεποχίτες της παγκοσμιοποίησης αλλά εννοεί  την οικουμενικότητα των ιδεών και αξιών του Ελληνικού πολιτισμού στα οποία και στηρίζεται ο δυτικός πολιτισμός.

Μια ανάλογη πρόταση έκανε πριν καιρό και  η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προτείνοντας την οριστική επιστροφή των Ολυμπιακών αγώνων στην κοιτίδα τους , την Ελλάδα , και την μόνιμη τέλεσή τους με ευθύνη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής , στον ιερό αυτό τόπο .

Ας δούμε το υπόβαθρο των εν λόγω προτάσεων !!!

Η δημοκρατία , ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός  στην συνάντησή του με την Ορθοδοξία σε συνδυασμό με την φυσική ομορφιά  που καταυγάζει το μικρό αυτό  κομμάτι  γης κάνουν πράγματι την Ελλάδα να ξεχωρίζει στα μάτια του κόσμου. Είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που όμως, όπως αποδεικνύεται από τα μέχρι τώρα γεγονότα, δεν είναι αρκετό να βελτιώσει τη φήμη της χώρας και να υπερκεράσει το άχθος των οικονομικών προβλημάτων και τις παρακμιακής ακρισίας που την διακρίνει .

Είναι γεγονός ότι, η δεδομένη οικονομική συγκυρία επιδείνωσε την όποια θετική εικόνα είχε ο κόσμος για την Ελλάδα ταυτίζοντάς την πολλές φορές με τον αδύναμο κρίκο της Ευρώπης, τον κακό μαθητή και μια χώρα που παρουσιάζει έντονα τα σημάδια της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας ή ακόμα και της παρακμής .

Η φήμη μιας χώρας «επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, σκέφτονται γι’ αυτή, τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται προς αυτή και τον τρόπο που ανταποκρίνονται σε ότι συμβαίνει στον χώρο . Με άλλα λόγια, η εικόνα της χώρας καθορίζει τον τρόπο που ο κόσμος τη βλέπει και τη μεταχειρίζεται. Η φήμη της χώρας έχει άμεση επίδραση σε κάθε πτυχή εμπλοκής με άλλες χώρες και παίζει καίριο ρόλο στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική της πρόοδο.

Είναι σαφές λοιπόν ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα αφετηρία .  Έχοντας επίγνωση της πνευματικής, πολιτιστικής και ηθικής μας κληρονομιάς που εδράζεται στην Αδιαιρετότητα, Οικουμενικότητα και Διαχρονικότητα του ελληνικού πνεύματος και του ελληνοχριστιανικού  πολιτισμού , μπορεί να προβάλλει το όραμά της να μεταβληθεί σε τόπο ιερό και απαραβίαστο , τόπο ειρήνης , τόπο  του πνεύματος , τόπο συνάντησης  λαών  και πολιτισμών , κέντρο του αθλητικού ιδεώδους .

Η Ελλάδα, μέσω μιας ευρύτερης εθνικής, συνεκτικής και εντατικής στρατηγικής πρέπει να δημιουργήσει την εικόνα μιας χώρας που αποτελεί πυλώνα πολιτισμού , οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας, φάρο  της δημοκρατίας και αρωγός της προσπάθειας διαφύλαξης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων  όντας σε μια περιοχή που παρουσιάζει αστάθεια  και ρέπει  προς τον αυταρχισμό και οικονομική στασιμότητα  και σε μια εποχή φίλαυτη και ηδονική  , γιομάτη οίηση .

Είναι καιρός να σταματήσουμε την μεμψιμοιρία  και να χρησιμοποιήσουμε σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας που θα την βοηθήσουν να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας , της αδράνειας , της πολιτιστικής  και εθνικής αλλοίωσης .

Η πρόταση του Μίκη Θεοδωράκη σε συνδυασμό με τους Ολυμπιακούς αγώνες μπορεί να προσφέρει την  νέα αφετηρία και το νέο όραμα που χρειάζεται η Ελλάδα !στο μέλλον !!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .