Η Ελλάδα που εμπνέει άλλους αλλά όχι τους Έλληνες !!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
15 Φεβρουαρίου 2020, 08:10

Η Άντι Ελ Αράμπι είναι μια νεαρή Αιγύπτια η οποία έχει ολοκληρωτικό πρόβλημα όρασης αλλά παρά ταύτα έχοντας ψυχική δύναμη και χαρίσματα που τις δώρισε η Θεία Πρόνοια κατάφερε να σπουδάσει την Ελληνική γλώσσα και να πάρει το πτυχίο Ελληνομάθειας με άριστα παρακαλώ .

Και μπορεί η  ίδια  να μην μπόρεσε να δει τη συγκίνηση που προκάλεσε σε όλους τους παριστάμενους στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, κατά τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου , όμως, τα μάτια των παρισταμένων, που μπορούσαν να την δουν, γέμισαν από δάκρυα. Μία συγκίνηση που δεν μπόρεσαν να κρύψουν ούτε και οι επίσημοι, όταν η 22χρονη Άντι Ελ Άραμπι παραλάμβανε το ελληνικό πτυχίο της «Γ2», που κατέκτησε ως η πρώτη Αιγύπτια με ολοκληρωτικό πρόβλημα όρασης.

Η νεαρή Αιγύπτια  πρωτάκουσε την  ελληνική γλώσσα στο ελληνικό πρόγραμμα της κρατικής αιγυπτιακής ραδιοφωνίας, και της εμφύσησε την αγάπη σε μία Ελλάδα την οποία έμαθε μέσα από τους ήχους μόνον: μέσα από τα τραγούδια, τις ειδήσεις, τις περιγραφές των συντελεστών των ραδιοφωνικών εκπομπών για να φτάσει να δώσει τελικά εξετάσεις -οι οποίες λόγω της ιδιομορφίας της γραφής ,κράτησαν 12 ολόκληρες ώρες, γράφοντας όλο αυτό το διάστημα με το σύστημα «Μπράιγ»- και να κατακτήσει το πτυχίο της Γ2 της ελληνικής γλώσσας (που είναι ισάξιο με τις γνώσεις ελληνικής γλώσσας από ελληνικό γυμνάσιο λύκειο), δείχνοντας έτσι την αγάπη της στην Ελλάδα, όπως την περιέγραψε και η δασκάλα της, η Αιγυπτιώτισσα Αγγελική Σκούμπη, με τον κόσμο να χειροκροτεί θερμά.

Δυο πολύ σημαντικά συμπεράσματα βγαίνουν από την εν λόγω περίπτωση της Αιγυπτίας μαθήτριας  αλλά και από πολλές άλλες περιπτώσεις νέο- ελληνιστών . Το πρώτο ότι η θέληση και η δύναμη του ανθρώπου που πηγάζουν από την  βαθειά πίστη του στο Θεό , είναι η κινητήριος δύναμη η οποία μπορεί να ξεπεράσει προβλήματα που ο καθένας μας μπορεί να έχει και να κατακτήσει την ζωή με το σπαθί του και καμιά αναπηρία να μην μπορεί να σταθεί εμπόδιο.

Το δεύτερο ότι η Ελλάδα , η ελληνική γλώσσα , ο πολιτισμός της , η αρχαία ελληνική φιλοσοφία , το Ελληνικό τοπίο για όσους την επισκέπτονται και έχουν την δυνατότητα να κοινωνήσουν απ΄ αυτό , εμπνέουν ,  την σπουδάζουν , την μελετούν , την ζουν , την γεύονται . Και το αξιοσημείωτο είναι ότι όλα αυτά τα συναισθήματα αγγίζουν ανθρώπους μακράν της ελληνικής πραγματικότητας . Δυστυχώς ούτε αγγίζουν , ούτε εμπνέουν τους  ελλαδίτες . Δηλαδή όλους εμάς που ζούμε στην Ελλάδα αλλά δεν κοινωνούμε την Ελλάδα στον τρόπο σκέψης , στον τρόπο συμπεριφοράς μας . Και όχι μόνο δεν κοινωνούμε την Ελλάδα αλλά κάνουμε τα πάντα για να αποδεχθούμε την εποχή της τεχνοκρατίας .

Και έρχονται αυτές οι περιπτώσεις νέο-ελληνιστών που ουσιαστικά μας θέτουν ενώπιον των  ατομικών και συλλογικών ευθυνών μας . Γι΄,  αυτά που κάνουμε και γι΄ αυτά που δεν κάνουμε . Τουλάχιστον ας παραδειγματιστούμε απ΄ αυτές τις περιπτώσεις που μας διδάσκουν και μας υπομνήουν την ευθύνη μας απέναντι στην ιστορία και στην παράδοση του έθνους μας !!

Αναμφίβολα  η φράση του Ισοκτράτη : «Και το των Ελλήνων όνομα πεποίηκε μηκέτι του γένους αλλά της διανοίας δοκείν είναι, και μάλλον ¨Ελληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας». Και έκανε ( η πόλη της Αθήνας) ώστε το όνομα των Ελλήνων να μη θεωρείται πια ότι αντιπροσωπεύει την καταγωγή, αλλά την πνευματική καλλιέργεια, και να ονομάζονται Έλληνες μάλλον όσοι μετέχουν στη δική μας παιδεία, παρά όσοι έχουν την ίδια καταγωγή Πανηγυρικός, 50.1) , έχει την επικαιρότητά της , καθώς μ΄αυτά τα λόγια ο Αθηναίος ρήτορας το 380 π.Χ στον «Πανηγυρικό» του προαναγγέλλει τις υπερεθνικές επικράτειες του ελληνιστικού κόσμου και κατά συνέπεια την υπερεθνική διάσταση του ελληνικού πολιτισμού, διαμορφώνοντας μια «πανανθρώπινη ιδεολογία» που αντικαθιστά τους «δεσμούς αίματος» με τους «δεσμούς πνεύματος».

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .