Εκστρατεία αντιλυσσικού εμβολιασμού και ηλεκτρονικής σήμανσης ποιμενικών σκύλων στην περιοχή των Μετεώρων

admin
admin
16 Μαρτίου 2016, 10:45

Ο Ασπροπάρης είναι στενά συνδεμένος με την κτηνοτροφία σε όλες τις πλευρές της ζωής του: τρέφεται με τα κουφάρια των κτηνοτροφικών ζώων αλλά και με τα περιττώματά τους που του προσδίδουν το εντυπωσιακό πορτοκαλί χρώμα του προσώπου του και φτιάχνει τη φωλιά του -πολλές φορές ακριβώς πάνω από μαντριά- από μαλλί προβάτων ή κατσικιών. Οι κτηνοτρόφοι από την άλλη τρέφουν μια συμπάθεια προς τον μικρό αυτό γύπα, καθώς είναι προάγγελος της άνοιξης και της βελτίωσης του καιρού, «καθαριστής» της φύσης αποτρέποντας έτσι την εξάπλωση ασθενειών, ενώ παλαιότερα, που οι πληθυσμοί του ήταν πυκνότεροι, τους βοηθούσε να εντοπίσουν τα ζώα τους που είχαν πεθάνει.

Οι Ασπροπάρηδες και οι κτηνοτρόφοι έχουν όμως και άλλο ένα κοινό σημείο, έναν κοινό εχθρό: τα δηλητηριασμένα δολώματα! Μόνο κατά τη διετία 2014-2015, οι ελληνικές ομάδες ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων εντόπισαν 35 δηλητηριασμένα τσοπανόσκυλα και αυτό αποτελεί μόνο ένα μικρό ποσοστό του πραγματικού αριθμού.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, αναγνωρίζοντας την προσφορά των κτηνοτρόφων αλλά και τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν, προχώρησε σε δωρεάν αντιλυσσικούς εμβολιασμούς, καθώς και σε ηλεκτρονική σήμανση (τσιπάκι) 18 ποιμενικών σκύλων στην περιοχή των Μετεώρων και των Χασίων – Αντιχασίων. Η δράση εφαρμόστηκε από ιδιώτη κτηνίατρο σε ενήλικους ποιμενικούς σκύλους, καθώς και σε άνω των τριών μηνών κουτάβια. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα από τα κουτάβια βαφτίστηκε από τον ιδιοκτήτη του «Ασπροπάρης». Ελπίζουμε ότι ο τετράποδος «Ασπροπάρης» θα συνεχίσει μέχρι τα γεράματά του να τρέχει στα Χάσια και οι φτερωτοί συνονόματοί του να πετούν στους ουρανούς των Μετεώρων!

Η δράση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, εστιάζοντας κυρίως στις τελευταίες επικράτειες του απειλούμενου γύπα στην περιοχή.

Το Πρόγραμμα LIFE+ «Επείγοντα μέτρα για τη διασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στη Βουλγαρία και Ελλάδα», υλοποιείται κατά την περίοδο 2011-2016 από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις από τρεις χώρες με σκοπό τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιούνται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.

www.lifeneophron.eu

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .