Εκδήλωση για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση στην Καλαμπάκα

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
10 Οκτωβρίου 2015, 19:29

Μια ενδιαφέρουσα και πολύ χρήσιμη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πριν λίγο στην αίθουσα Νίτσα Λιάπη στην πόλη της Καλαμπάκας.

Μια εκδήλωση που σχετίζονταν με την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και πως μπορεί να σωθεί μια ζωή με απλές κινήσεις και από Ανθρώπους που δεν κατέχουν ιατρικές γνώσεις.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα θα υποστούν εξωνοσοκομειακά καρδιακή ανακοπή. Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να συμβεί οπουδήποτε ,στο δρόμο, στη δουλειά, στην άθληση κ.λ.π. Περίπου ένας στους δέκα από αυτούς τους ασθενείς επιβιώνουν.

Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση από παραβρισκόμενους πολίτες αυξάνει έως τρεις φορές την επιβίωση. Σε χώρες με εξαιρετικά ποσοστά καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης από περαστικούς τα ποσοστά επιβίωσης φτάνουν στο 40%.

Έτσι λοιπόν στόχος είναι να εκπαιδευτούν περισσότεροι άνθρωποι (π.χ. σε μεγάλες μονάδες όπου εργάζονται πολλοί , σε γυμναστήρια ,σε ξενοδοχεία , εκπαιδευτικοί κ.λ.π.).

Στις δράσεις συνεργάζονται: Η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας,  η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, ο ιατρικός σύλλογος Λάρισας, ο ιατρικός σύλλογος Καρδίτσας, οι δήμοι Τρικκαίων, Λαρισαίων, Βόλου, Καρδίτσας και Καλαμπάκας, το ΕΚΑΒ, το νοσοκομείο Βόλου, η σχολή ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών πανεπιστημίου Θεσσαλίας και φοιτητές ιατρικής σχολής πανεπιστημίου Θεσσαλίας (HELMSIC).

Η εκπρόσωπος Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας κ. Ελένη Πολύζου υποστήριξε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η εβδομάδα από 12 έως 18 Οκτωβρίου είναι η πανευρωπαϊκή εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την καρδιακή ανακοπή. Σε όλη την Ευρώπη θα γίνουν εκδηλώσεις και εκπαιδεύσεις στο κρίσιμο ζήτημα της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης. Ακόμη και σήμερα ο θάνατος μετά από καρδιακή ανακοπή είναι αποδεκτός κανόνας όχι μόνον για τους πολίτες αλλά και για τους υγειονομικούς. Η καρδιακή ανακοπή όμως είναι μία αιτία που προκαλεί το θάνατο, πολλοί θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν με κατάλληλες παρεμβάσεις. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις το πρώτο και το σημαντικότερο είναι η άμεση δράση των πολιτών. Απαιτείται λοιπόν η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση.»

Ακολούθησαν εισηγήσεις και πρακτική επίδειξη καρδιοπνευμονικής  αναζωογόνησης με τα χέρια αλλά και με απινιδωτή.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθηνε η Αντιδήμαρχος κα Μπαντέκα και ο Σχολικός Σύμβουλος κος Σπαθής.

kardiaki ananipsi (11) kardiaki ananipsi (10) kardiaki ananipsi (16) kardiaki ananipsi (15) kardiaki ananipsi (14) kardiaki ananipsi (13) kardiaki ananipsi (12) kardiaki ananipsi (23) kardiaki ananipsi (21) kardiaki ananipsi (20) kardiaki ananipsi (19) kardiaki ananipsi (18) kardiaki ananipsi (17) kardiaki ananipsi (24) kardiaki ananipsi (22) kardiaki ananipsi (9) kardiaki ananipsi (8) kardiaki ananipsi (7) kardiaki ananipsi (6) kardiaki ananipsi (5) kardiaki ananipsi (4) kardiaki ananipsi (3) kardiaki ananipsi (2) kardiaki ananipsi (1)

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .