Εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασης Ασκητηρίου Αγίου Νικολάου Γάβρου – Προσπάθειες τώρα για χρηματοδότηση

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
22 Δεκεμβρίου 2015, 08:10

Ευχάριστες εξελίξεις για το ιστορικό μονύδριο Αγίου Νικολάου Γάβρου καθώς η μελέτη που αφορά την αποκατάσταση – αναπαλαίωσή  του , σύμφωνα με πληροφορίες μας , έλαβε την σχετική έγκριση από την  Αρχαιολογική  υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού  όπου είχε υποβληθεί από τους μελετητές Δήμητρα Βλαχάβα  και  Σοφία Φαραζούμη , Αρχιτέκτονες – Μηχανικοί ,οι οποίες  είχαν  παρουσιάσει  και αναλύσει   σε βάθος την πρότασή τους για το   σπηλαιώδες  ιερό ασκητήριο των Χασίων που , ως γνωστόν βρίσκεται στην συστάδα των βράχων του χωριού Γάβρου , στην ημερίδα που είχε οργανώσει ο Σύλλογος «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» με τίτλο «στις ΠΑΡΥΦΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ» .

Να επισημάνουμε ότι η ευχάριστη έκβαση σε ότι αφορά την έγκριση της μελέτης προέκυψε μετά από πολύ προσπάθεια και τροποποιήσεις συμφώνως των οδηγιών της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Τρικάλων , τη βοήθεια της Διευθύντριας  κυρίας Κρυσταλίας Μαντζανά που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε Το όνειρο των Γαβροβιτών να αναπαλαιώσουν και να το καταστήσουν  λειτουργικό . Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το τίμημα για την σύνταξη της μελέτης ανέλαβε ο κ. Αποστόλης  Γκαντέλας .

Πάντως η έγκριση της μελέτης από την Αρχαιολογική υπηρεσία ικανοποίησε  τους Γαβροβίτες  , καθώς έτσι ανοίγει ο δρόμος για την αναπαλαίωση – αποκατάσταση του ιερού Ασκητηρίου .  Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Χασιωτών , που ως γνωστόν δραστηριοποιείται από καιρό τώρα στην προώθηση και αξιοποίηση της μελέτης  για το αναρριχητικό  πεδίο στηρίζει και αυτήν την προσπάθεια , όπως και σχεδιάζει να αναβιώσει τα έθιμα στο άλλο σπηλαιώδες μονύδριο της Ζωοδόχου Πηγής στον Άγιο Δημήτριο .

Λίγα λόγια για την περιοχή

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει  κανένας προσεγγίζοντας το χώρο είναι το δέος του πέτρινου συμπλέγματος, εφάμιλου σε ομορφιά των Μετεώρων , παρθένο από την ανθρώπινη παρουσία,  το καθιστούν ίσως εξόχως ενδιαφέρον. Οι φωτοσκιάσεις των βράχων, τα περίεργα σχήματα, τα φαράγγια, τα μονοπάτια που κινούνται οφιοειδώς  ανάμεσά τους, οι ανεξερεύνητες σπηλιές, οι αετοφωλιές, τα άσπρα κρίνα, οι μαύροι και λευκοί πελεκάνοι, τα απομεινάρια των ξύλινων στηριγμάτων  των μονυδρίων στα κοιλώματά τους, αλλά και πολλά άλλα ακόμα , σίγουρα ικανοποιούν τον επισκέπτη κάτι που εξηγεί και το πλήθος των ξένων κυρίως ανθρώπων που έρχονται εδώ .

Ο χώρος αλλά και η ανθρώπινη παρουσία που αποδεικνύεται από όσα ο πανδαμάτωρ χρόνος άφησε ανέπαφα, μαρτυρά πως εδώ υπάρχει ιστορία  , ίσως άγνωστη ακόμα , που πρέπει να αναδειχθεί. Από τα παράθυρα και τις πολεμίστρες του  μονυδρίου  το μάτι  πλανάται στον ευρύτερο χώρο  ανιχνεύοντας  την εποχή του κλασικού Ελληνικού πολιτισμού όπως μαρτυρούν οι σκόρπιες σήμερα πέτρες που τότε συναποτελούσαν ένα κραταιό κάστρο, αλλά και τα αρχαία  νομίσματα που βρέθηκαν στο χώρο και φέρουν την όψη του Βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου . Παρακείθε (υψόμ. 696 μ. ) ο επισκέπτης συναντά απομεινάρια του οικισμού «Ρύγκλαβο» για τον οποίο πρώτη μνεία γίνεται το 1592 (πρόθεση 421 του Μεγ. Μετεώρου) ως «Ρίγκλαβω». Κάτω στον κάμπο λαμπύριζαν τα νερά του Ίωνα ποταμού  ενώ απέναντι αχνοφαίνονται τα άλλα χωριά των Χασίων (Ασπροκκλησιά, Αχλαδέα, Θεοτόκος, Σκεπάρι ).

Το καθολικό του μονυδρίου στενάχωρο αλλά κατάγραφο  από ωραίες αγιογραφίες  . Οι μαρτυρίες των παλαιότερων λένε ότι υπήρχε γυναικεία αδελφότητα και το μονύδριο , μαζί με το αντίστοιχο του Αγίου Θεοδοσίου  και της Παναγιάς της Μύκανης  , Της Ζωοδόχου Πηγής ,  Αγίας Παρασκευής Ρύγκλαβου , συναποτελούσαν μοναστικό κέντρο που πολύ εύστοχα η ημερίδα του Συλλόγου «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» , ανέδειξε ως «ΑΛΛΑ ΜΕΤΕΩΡΑ» .

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .