Έφτασε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου – Επισκέφτηκε το Μουσείο Σπηλαίου Θεόπετρας

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
10 Αυγούστου 2017, 13:21

Έφτασε πριν από λίγο στη περιοχή μας  και συγκεκριμένα στη Θεόπετρα η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδουόπου , όπου επισκέφτηκε το Παλαιοντολογικό Μουσείο   .

Εκεί  την Υπουργό η οποία συνοδευόταν από τους Βουλευτές Ν. Τρικάλων του Σ.Υ.Ρ.Ι.Ζ.Α. και τοπικά στελέχη, υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Σινάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπουτίνας,ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ζιάκας,  ο πρόεδρος της Τ.Κ. Θεόπετρας κ. Παπαβασιλείου, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παπακώστας κ.α.

Η κυρία Κονιόρδου ξεναγήθηκε στο μουσείο δηλώνοντας στο τέλος της ξενάγησης κατενθουσιασμένη από τα εκθέματα.

Στην Υπουργό παραδόθηκε και ένα υπόμνημα από τους φορείς της Τ.Κ. Θεόπετρας το οποίο μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Τέλος, ο κ. Ζιάκας ζήτησε από την κυρία Κονιόρδου να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε το Μουσείο και το Σπήλαιο να λειτουργήσουν ξανά.

Αυτή την ώρα η Υπουργός βρίσκεται στο Δημαρχείο της πόλης μας.

ΠΡΟΣ

Την Υπουργό Πολιτισμού κ. Κονιόρδου

ΘΕΜΑ: Λειτουργία Σπηλαίου Θεόπετρας

Το μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο, σημαντικό για τα ευρήματα του και την ιστορία του, Σπήλαιο της Θεόπετρας, το οποίο ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρα από την επιφάνεια της πεδιάδας, παραμένει κλειστό, λόγω έλλειψης υπαλληλικού προσωπικού. Η επιστημονική σπουδαιότητα του σπηλαίου κρίνεται ως πολύ σημαντική για την προϊστορία του ελληνικού χώρου καθώς, όπως σημειώνουν οι αρχαιολόγοι, είναι ένα από τα λίγα σπήλαια στην Ελλάδα με τόσο μεγάλο εύρος επιχώσεων που καλύπτουν την εξέλιξη του ανθρώπου σε μια περίοδο πολύ καθοριστική για την εξέλιξη του, δηλ. της μετάβασης από τον Νεάντερνταλ στο χόμο Σάπιενς. Η σημαντικότητας της χρονολογικής αυτής συνέχειας έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μπορούμε στον ελληνικό χώρο να δούμε την μετάβαση από τον Παλαιολιθικό στον Νεολιθικό τρόπο ζωής.

Στο ομώνυμο χωριό και σε μικρή απόσταση από το σπήλαιο, βρίσκεται το μουσείο στο οποίο εκτίθενται τα ευρήματα του σπηλαίου. Το μουσείο είναι από τα λίγα στην Ελλάδα, που αναφέρεται αποκλειστικά στην πρώιμη προϊστορία του ανθρώπου. Εντός του μουσείου υπάρχουν ζωγραφικές αναπαραστάσεις για τη ζωή του ανθρώπου εκείνης της εποχής, με πληροφορίες για τον τρόπο που δούλευαν, που ζούσαν, με πληροφορίες για το συγκεκριμένο περιβάλλον και απεικονίσεις της στρωματογραφίας του σπηλαίου.

ΑΞΙΖΕΙ λοιπόν να λειτουργήσει πάλι το Σπήλαιο και το Μουσείο, προκειμένου οι επισκέπτες του να πληροφορηθούν και να κατανοήσουν καλύτερα τη Σπουδαιότητα του Σπηλαίου, όχι μόνο για την εξέλιξη του ανθρώπου στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και παγκόσμια. Από μελέτες που έγιναν, το Σπήλαιο Θεόπετρας είναι το τρίτο σε χρονολογική σειρά στον κόσμο σε παλαιότητα και φωτίζει με τα ευρήματα του την ιστορική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Παρακαλούμε να επιληφθείτε άμεσα του θέματος και να λειτουργήσει και πάλι αυτό το τόσο σημαντικό για την ιστορία και τα ευρήματα του, αρχαιολογικό μνημείο, για την ιστορική ανάδειξη του τόπου..

Με Τιμή

Οι Φορείς της Τοπικής Κοινότητας Θεόπετρας του Δήμου Καλαμπάκας

1. Τοπική Κοινότητα

Πρόεδρος Παπαβασιλείοο Γεώργιος

2. Ενορία Θεόπετρας Πάτερ Σωτήριος

3. Πολιτιστικός Σύλλογος Θεόπετρας Δημήτριος Παπακώστας

4. Ποδοσφαιρική Ομάδα Θεόπετρας Ευθύμιος Γάτσιας

 

  • Speedy Gozales

    Ευτυχώς που ήρθε η υπουργός και αερίστηκε ο χώρος του μουσείου, ο επόμενος να ξαραχνιάσει κιόλας.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .