Έφυγε ένας απ΄τους Μεγάλους του λαϊκού μας τραγουδιού

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
8 Αυγούστου 2015, 08:15

Ο Κώστας   Βίρβος , ο τελευταίος  των μεγάλων του λαϊκού μας τραγουδιού , που με τους στίχους του σημάδεψε ανεξίτηλα το ελληνικό τραγούδι  ,  βρίσκεται πλέον  στον κόσμο  της αφθαρσίας  . Πολλοί τον έχουν αποκαλέσει έναν μεγάλο λαϊκό ποιητή, ενώ αρκετοί, σημειώνουν ότι πέρα από την γνήσια λαϊκή του φωνή και την ποικιλία των αισθημάτων των στίχων του, δεν λείπει από την τέχνη του και το έντονο πολιτικό στοιχείο, αποτέλεσμα της προοδευτικής του συνείδησης που γαλουχήθηκε στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης.

Μαζί με τον Καλδάρα και τον Τσιτσάνη, πήραν από το χέρι το λαϊκό τραγούδι στην δεκαετία του 50, το έβγαλαν από το περιθώριο και του άνοιξαν τις πόρτες σε ένα πιο ευρύ κοινό και σε μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα.

Τι απ΄ αυτά τα διαμάντια  να πρωτοθυμηθεί κανένας  ;  To «Ρίξε μια ζαριά καλή», «Της γερακίνας ο γιος», «Μια παλιά ιστορία», «Λίγα ψίχουλα», «Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα» και  τόσα άλλα ακόμα  .

Τα  Τρίκαλα και ολόκληρος ο Νομός Τρικάλων   χάνουν την ίδια  τους  την ψυχή με το ερώτημα ,ποιοι θα αντικαταστήσουν αυτούς τους ογκόλιθους , να τίθεται αμείλικτο με την απάντηση να παραμένει ένα μεγάλο ζητούμενο και μια πρόκληση μαζί καθώς η μετριότητα , η μιζέρια και ο ηθικός ζόφος  , που περισφίγγουν  την κοινωνία  μας ,  πνίγουν κάθε δημιουργική έκφραση που απέμεινε σ΄ αυτόν τον χιλιοπροδομένο τόπο !!

Αποχαιρετώντας   τους εναπομείναντες Μεγάλους της παλιάς φρουράς , ας εντρυφήσουμε σ΄ αυτά που μας κληροδοτούν με το έργο τους και το περήφανο πέρασμά  τους από την ζωή  αντλώντας διδάγματα και κάτι από το ήθος του .

Καλό ταξίδι  στους ευώδεις Παραδείσους  της  άλλης ζωής !!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

ΣΧΕΤΙΚA AΡΘΡΑ
Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .