Έφυγε από τη ζωή ο ακαδημαϊκός καθηγητής Ψυχιατρικής Κώστας Στεφανής

admin
admin
31 Οκτωβρίου 2016, 07:51

Ο διακεκριμένος Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Στεφανής απεβίωσε χθες, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό για το Πανεπιστήμιό μας και την Ιατρική Επιστήμη.

Ο Κωνσταντίνος Στεφανής γεννήθηκε στην Kαλαμπάκα το 1928. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, απέκτησε την ειδικότητα της Nευρολογίας-Ψυχιατρικής και αναγορεύτηκε διδάκτορας το 1960. Κατά την περίοδο 1960-1965 μετεκπαιδεύτηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο McGill, στο Mόντρεαλ του Kαναδά, στο Εθνικό Ίδρυμα Ψυχικής Yγείας των H.Π.A. και στο Ομοσπονδιακό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο St. Elisabeth’s στην Ουάσιγκτον.

Το 1966 εξελέγη υφηγητής και το 1970 τακτικός καθηγητής και διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε διευθυντής του τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, Ψυχιατρικής και Νευρολογίας, ως και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και του Συνεργατικού Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Έρευνα και την Εκπαίδευση στην Ψυχική Υγεία.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής και Νευρολογικής Εταιρίας, μέλος του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου του Κράτους, μέλος των Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, ισόβιο μέλος (τιμής ένεκεν) του Συμβουλίου και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρίας (1983-1990) ως και του τμήματος Αλκοολισμού και Φαρμακοεξαρτήσεων της Εταιρίας, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας για την Πρόληψη και Θεραπεία της Κατάθλιψης, μέλος και πρόεδρος επιτροπών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και διεθνών επιστημονικών εταιριών.

Το 1994 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε και Πρόεδρος.

Τον Σεπτέμβριο του 1996 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και από το 2002 έως το 2004 διετέλεσε Υπουργός Υγείας, προσφέροντας, επίσης, σημαντικές υπηρεσίες όχι μόνο στον τομέα της Υγείας αλλά και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η προσφορά του Κωνσταντίνου Στεφανή στα θέματα Ψυχικής Υγείας και ουσιαστικά στην εξάλειψη του στίγματος υπήρξε σημαντική και καθοριστική.

Οι Πρυτανικές Αρχές εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή και Ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Στεφανή, καθώς και τα συλλυπητήριά τους στους οικείους του.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεσθεί την Τρίτη, 1 Νοεμβρίου και ώρα 2μ.μ., από το Α’ Κοιμητήριο Αθηνών.

Οι Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .