Έχει η εκκλησία χώρο και λόγο;

25 Ιανουαρίου, 2017 11:04 Επιμέλεια: /

Stamoulis_Alepou_Pazari

Πηγή: Ορθόδοξη Αλήθεια

Επιμέλεια: Ηρακλής Αθ. Φίλιος (Βαλκανιολόγος, Θεολόγος)

 

Αφορμή για τη σημερινή μας συνάντηση αποτελεί ένα βιβλίο που βγάζει την Εκκλησία στη «δημόσια πλατεία» όπως θα γράψει ο συγγραφέας του. Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Καθηγητή Δογματικής στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. κ. Χρυσόστομου Σταμούλη με τον τίτλο «Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;».

Αλήθεια «τι γυρεύει η Εκκλησία στη δημόσια πλατεία;». Έχει λόγο; Κι αν έχει πάνω σε ποια θέματα του δημόσιου βίου; Της επιτρέπεται να εκφράζεται; Ποια η σχέση της με την Πολιτεία, την κοινωνία, την πολιτική, τον πολιτισμό; Ποια η σχέση της με την Αριστερά; Συναντιέται με τον κάθε διαφορετικό από εκείνη; Ποια η φύση του μαθήματος των Θρησκευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση; Πώς αντιμετωπίζει το προσφυγικό; Αυτά και άλλα θέματα κοσμούν αβίαστα και ελεύθερα τις σελίδες του βιβλίου.

Όμως η συζήτηση αυτή της Εκκλησίας στη δημόσια πλατεία δεν είναι εύκολη, καθώς όπως θα ομολογήσει ο συγγραφέας του βιβλίου «οι νηφάλιες φωνές φαίνεται να χάνονται, να υποχωρούν, κάτω από την πίεση που ασκούν οι δυνάμεις του φονταμενταλισμού, οι Κασσάνδρες της ‘’εγγυημένης προφητείας’’, απ’ όπου κι αν αυτές προέρχονται, οι οποίες παλεύουν με νύχια και με δόντια να επιβάλλουν γενικές καταστάσεις τρομοκρατίας και φόβου».

Το βιβλίο δεν αποσκοπεί στην απολογητική της Εκκλησίας. Ούτε στην περιθωριοποίηση και στην αφαίρεση του λόγου της. Απεναντίας αναδεικνύει την αλήθεια  των πραγμάτων, ήτοι την ίδια της τη φύση, μέσα από την παρουσία του ευαγγελικού και πατερικού λόγου της στη δημόσια ζωή. Μιας Εκκλησίας που «ξεκίνησε όχι από τους δρόμους αλλά κάτω από τους δρόμους, από τις κατακόμβες και μεταμόρφωσε αυτοκρατορίες» όπως σημείωσε στη βιβλιοπαρουσίαση στη Θεσσαλονίκη ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος. Εκκλησίας που κατά τον αείμνηστο Καθηγητή Ν. Ματσούκα «συνεχώς γίνεται» και η οποία βρίσκεται έμπροσθεν μιας αμφισημίας καθώς η ίδια «οὐκ ἐκ τοῦ κόσμου» αλλά «ἐν τῷ κόσμῳ».

Με αριστοτεχνικό τρόπο, ιστορικά ερείσματα και αλήθειες, το βιβλίο «ξεσκεπάζει» το ρόλο της Εκκλησίας στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο. Της Εκκλησίας «του δρόμου που στεγάζει τον ξένο και ανήμπορο, τον φτωχό και τον διωκόμενο» κατά το συγγραφέα του βιβλίου.

Ευχαριστώ το συγγραφέα του βιβλίου για τη φιλοξενία της συνέντευξης μας (Πεμπτουσία) στις σελίδες του ενδιαφέροντος βιβλίου του.

 

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.