Δύο νέα εκθέματα, μεγάλης μουσειολογικής αξίας, απέκτησε πρόσφατα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών

20 Μαΐου, 2015 17:10 Επιμέλεια: /

moyseio fisikis egkainia  (61)

Πρόκειται για δύο πουλιά, τα οποία δυστυχώς έχουν εξαφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια και που θα μπορούν πλέον να τα δουν και να τα απολαύσουν οι χιλιάδες επισκέπτες του Μουσείου.

Είναι μοναδικά είδη, τα οποία δεν υπάρχουν σε άλλα μουσεία στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν σε ελάχιστα Ευρωπαϊκά.

Το πρώτο ονομάζεται Μεταναστευτικό Περιστέρι (Ectopistes migratorius-Passenger Pigeon) και ήταν είδος περιστεριού της Βόρειας Αμερικής, ίσως το πολυπληθέστερο πουλί του κόσμου. Ο πληθυσμός του έφθανε τα 3-5 δισεκατομμύρια πουλιά, ο οποίος δυστυχώς αποδεκατίστηκε σταδιακά, από την αποψίλωση των δασών και το μαζικό κυνήγι, ιδιαίτερα το διάστημα 1870-1900. Το τελευταίο περιστέρι, ένα θηλυκό άτομο με το όνομα «Μάρθα», πέθανε στο Ζωολογικό Κήπο του Σινσινάτι το 1914.

Το δεύτερο, είναι η Τουρλίδα της Αλάσκας (Possibly Extinct species), που σήμερα θεωρείται εξαφανισθέν είδος. Ήταν κάποτε πολυάριθμο είδος αλλά υπολογίζεται ότι στα τέλη του 19ου αιώνα, σχεδόν δύο εκατομμύρια πουλιά θηρεύονταν κάθε χρόνο. Η τελευταία παρατήρηση ατόμων έγινε στην Αργεντινή το 1939, ενώ ένα κοπάδι από 23 άτομα καταγράφηκε στο Τέξας το 1981. Αυτή θεωρείται και η τελευταία έγκυρη καταγραφή του είδους.

Ο διευθυντής του Μουσείου κ. Πάλλας, αναφερόμενος στα νέα αποκτήματα είπε: «Το Μουσείο, ανταποκρινόμενο στους στόχους και τη φιλοσοφία που εξαρχής έθεσε, εμπλουτίζει συνεχώς τη συλλογή του. Τα δύο νέα μας είδη αποτελούν σπάνια εκθέματα. Η εξαφάνιση των πουλιών αυτών, αναδεικνύει, μεταξύ των άλλων, την ανάγκη προστασίας των ειδών και θέτει επι τάπητος τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν και να ενταθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να προστατευτεί η πανίδα και η χλωρίδα κάθε περιοχής.

Εμείς, ως Μουσείο, κινούμαστε σ’αυτή την κατεύθυνση και θα προσθέτουμε καθημερινά τα δικά μας λιθαράκια για να προστατευτεί το περιβάλλον από τις ακραίες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, που αυξάνουν τους κινδύνους και απειλούν με εξαφάνιση πολλά είδη πτηνών και θηλαστικών».

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μουσείο Μανιταριών

Πίνδου 20, ΤΚ 42200, Καλαμπάκα

Τηλέφωνο: 2432024959, Fax: 2432024001
http://meteoramuseum.gr/

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.