Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας – Ξενία και λειτουργία τμημάτων ΙΕΚ Τουρισμού και Τεχνικού – Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν σε βίντεο

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
11 Ιανουαρίου 2018, 21:27

Συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη  το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας με 12 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Στα σοβαρότερα θέματα που συζητήθηκαν , μπορεί κάποιος  να ξεχωρίσει την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση του Ξενία Καλαμπάκας , καθώς και την ίδρυση και λειτουργία τμημάτων ΙΕΚ στην πόλη της Καλαμπάκας.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Χαλατζάκης αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά , μίλησε για τα δυσάρεστα γεγονότα που στιγμάτισαν την περιοχή το τελευταίο δεκαήμερο με τον θάνατο νέων Ανθρώπων.

Εκτός ημερήσιας διάταξης ο Πρόεδρος έφερε τρία θέματα και δη:

-Παράταση του αρδευτικού έργου στον πρώην Δήμο Καστανιάς, πράγμα που το Σώμα αποφάσισε να δοθεί  μέχρι 30 Μαΐου 2018.

-Προγραμματισμός προσλήψεων έτους 2018. Ο κος Σινάνης είπε ότι δεν αλλάζει κάτι με την περυσινή χρονιά πλην την αύξηση των Διοικητικών από πέντε σε οκτώ και αύξηση του αριθμού των χειριστών μηχανημάτων σε άλλος πέντε( οκτάμηνες συμβάσεις ).

-Ψήφισμα διαμαρτυρίας για να καταργηθεί το Υποθηκοφυλακείο Καλαμπάκας και να ισχύσει ότι και στον Τύρναβο.

Εντός ημερήσιας διάταξης

-Σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου επί της υπ.αριθμ. 33/2017 απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ με θέμα «μερική τροποποίηση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ». Έγινε τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας για να προκηρυχτούν οι θέσεις.

-Αίτηση Καφετζή Δημητρίου για παράταση εργασιών του έργου «Αισθητική αναβάθμιση οικισμών Καλαμπάκας». Εδόθη παράταση.

-Οριστική απόφαση σε γνωμοδότηση της επιτροπής του άρθρου 8 του ν. 3463/2006 σχετικά με την μετονομασία τμήματος της οδού Σταγών, θέμα που εγκρίθηκε ομόφωνα.

-Αίτηση Μακρή Νικολάου (παραίτηση από τη μίσθωση δημοτικού ακινήτου στην Τ.Κ. Μαλακασίου Δήμου Καλαμπάκας). Έγινε αποδεκτή.

– Αίτηση Ντιροκάλτση Μαρίας (παραίτηση από τη μίσθωση δημοτικού ακινήτου στην Τ.Κ. Ανθούσας Δήμου Καλαμπάκας). Έγινε αποδεκτή.

-Αίτηση Κλεισιάρη Φωτίου (παραίτηση από τη μίσθωση δημοτικού ακινήτου στην Τ.Κ. Μαυρελίου Δήμου Καλαμπάκας). Έγινε αποδεκτή.

Ο κος Σασκελλαρίου πρότεινε για τις παραπάνω περιπτώσεις μείωση ενοικίου για να παραμείνουν οι ιδιοκτήτες , πράγμα που έγινε αποδεκτό.

-Έκφραση απόψεων επί των απαγορεύσεων βοσκής που προκύπτουν στα πλαίσια διαχείρισης του διακετεχόμενου δάσους «Τσαρτσαλάκου» οικισμού Σταγιάδων Τ.Κ. Αγναντιάς δήμου Καλαμπάκας για την περίοδο 2018-2022.  Ομόφωνα.

-Έκφραση απόψεων επί των απαγορεύσεων βοσκής που προκύπτουν στα πλαίσια διαχείρισης του διακετεχόμενου δάσους «Χορδάκι» οικισμού Αγ.Δημητρίου Τ.Κ. Γαύρου δήμου Καλαμπάκας για την περίοδο 2018-2022.ομόφωνα.

-Δεσμεύσεις πιστώσεων για εκδηλώσεις Χριστουγέννων , τρόφιμα που δόθηκαν σε αναξιοπαθούντες και έξοδα κοινοτήτων για τις γιορτές.

Πάντως ο κος Σινάνης είπε ότι μέχρι τώρα δεν έχει χρεώσει για προσωπικά έξοδά του τον Δήμο , ούτε ένα ευρώ. Κατά πλειοψηφία.

Υποβολή πρότασης για τη δημιουργία τμημάτων ΙΕΚ στην Καλαμπάκα

Ο κος Σινάνης ανέφερε ότι ο Δήμος θα καταθέσει πρόταση για την ίδρυση δύο τμημάτων ΙΕΚ Καλαμπάκας. Ήλθε είπε , σε επαφή με το αρμόδιο Υπουργείο και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα από τον Σεπτέμβριο του 2018 να λειτουργήσουν τα δύο αυτά τμήματα.

Ο κος Σακελλαρίου  ανέφερε ότι και παλαιότερα λειτούργησαν τμήματα ( 2004) , αλλά επειδή δεν υπήρχε ενδιαφέρον έκλεισαν.

Υποβολή πρότασης για το Ξενία

Στην εισήγηση ο κος Σινάνης αναφέρθηκε στην πρόσκληση του Υπουργείου και θεωρεί ευκαιρία για τον Δήμο την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου που παραμένει κλειστό και κινδυνεύει με κατάρρευση.

Ο υπόλοιπος χώρος ( έκταση ) θα παραχωρηθεί στους κατοίκους να απολαμβάνουν την υπέροχη θέα των Μετεώρων αλλά και της πόλης.

Πρόκειται για ένα υπέροχο μέρος που μαζί με τις υπόλοιπες δομές πέριξ αυτού , θα αποτελούν μια ενδιαφέρουσα εικόνα και για τον επισκέπτη.

Η κα Χαρτοπούλου απευθυνόμενη στον Δήμαρχο ανέφερε ότι είχε δεσμευτεί ότι δεν θα ασκούσε στείρα αντιπολίτευση. Στην περίπτωση του Ξενία όμως , θεωρεί ότι η πρόταση της Δημοτικής Αρχής είναι λάθος.

Αυτό το κτήριο δεν πρέπει να γίνει Δημαρχείο είπε , αλλά να ενταχτεί σε πρόγραμμα ανάπτυξης και υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Η πρότασή της ήταν να λειτουργήσει  ως ξενοδοχειακή μονάδα με επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων , με σύμπραξη Δήμου και ιδιωτών .

Ο κος Σακελλαρίου ανέφερε ότι η παράταξή του από το 2011 και μετά που διεκδικούσε το Ξενία , θεωρούσε ότι τον χώρο αυτόν έπρεπε να τον χαίρονται  οι πολίτες. Έχουν συνταχτεί πολλές μελέτες τόνισε , και θα πρέπει να δούμε πως πρέπει να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο ακίνητο. Μελέτες οι οποίες δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τους  κατοίκους  αλλά και τους  Συμβούλους.

Είπε ότι τα χρήματα των 2,5 εκατομμυρίων είναι πολύ λίγα για την αξιοποίηση αυτού του χώρου  και διερωτήθηκε αν θα υπάρχουν και άλλοι χώροι  Δημαρχείου.

Πρότεινε τα χρήματα αυτά να διατεθούν για την αξιοποίηση κάποιου άλλου ακινήτου.

Ο κος Ζιάκας είπε ότι έχει επέλθει το τελευταίο διάστημα διχασμός μεταξύ Δημοτικής Αρχής και Δημοτών. Η υπόθεση του Ξενία είναι ακόμη μια παρωδία και δεν πρέπει να γίνει Δημαρχείο σε καμία περίπτωση.

Ζήτησε να αξιοποιηθεί αναθέτοντάς του σε ιδιώτη και να χρηματοδοτηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα .

Θεωρεί ότι η λειτουργία του ακινήτου  ως Ξενοδοχείο θα αναβαθμίσει την περιοχή και καταψήφισε  την πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Ο κος Κεραμίδας συμφώνησε με την πρόταση να στεγάσει το Δημαρχείο και διαφώνησε με την χρήση του ως ξενοδοχείο.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κος Παπαγεωργίου είπε ότι τα χρόνια που λειτούργησε το Ξενία δεν ήταν και τα καλύτερα. Σαν Δημαρχεί τα οφέλη ανέφερε είναι πολλά και δη α)η κατασκευή θα γίνει δωρεάν,  β) θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες , γ) θα γλυτώσει 5 χιλιάδες τον μήνα από ενοίκια υπηρεσιών , δ) θα έχει έσοδα από παραχώρηση χώρων σε ιδιώτες.
Ο κος Κώστας Φαμίσης ξενοδόχος έκανε τρεις προτάσεις:

-Να μην παρθεί απόφαση άμεσα

-Να ανατεθεί το θέμα σε διαβούλευση

-Θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να μισθώσει το ακίνητο.

Ο κος Κρίτσας ξαναέφερε την πρόταση του να αξιοποιήσει αυτός και οι επενδυτές που συνεργάζεται το Ξενία , αφού δεν έλαβε ακόμη καμία απάντηση. Πρόταση που όπως είπε θα βοηθήσει τα μέγιστα την περιοχή και που το οικονομικό όφελος του Δήμου θα είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που η Δημοτική Αρχή σκέπτεται με την πρότασή της.

Ο κος Τσαρούχης ανέφερε ότι υπάρχει καλή και βέλτιστη πρόταση για την αξιοποίηση του ακινήτου του Ξενία. Με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο Δήμος μπαίνει σε μονόδρομο και δεν πρέπει να εγκλωβιστεί  σε αυτήν την διαδικασία . Συμφώνησε με τον κο Σακελλαρίου ότι δεν θα φτάσουν τα χρήματα και ότι ως Δημαρχείο δεν έχει να προσφέρει και πολλά πράγματα.

Ο κος Σινάνης απαντώντας στις τοποθετήσεις Συμβούλων και Δημοτών ανέφερε ότι πριν από δύο χρόνια και για το πάρκο της Καλαμπάκας πολλοί ήταν αντίθετοι.

Το Ξενία βρίσκεται σε μια κακή κατάσταση είκοσι χρόνια τώρα και δεν έγινε μέχρι τώρα καμία πρόταση από κανέναν φορέα.

Η νυν Δημοτική Αρχή από την πρώτη ημέρα προσπάθησε να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο έργο και έχει πρόταση.

Αν μέχρι 15 Ιανουαρίου δεν καταθέσουμε πρόταση ( που έχει χρονοδιάγραμμα «
) και  αν η πρόταση δεν εγκριθεί , το Ξενία θα πέσει.

Τελικά η πρόταση του Δημάρχου για στέγαση υπηρεσιών αφού εγκριθεί η σύνταξη της μελέτης και να χρηματοδοτηθούν οι εργασίες ( 470 χιλ. και 2030 χιλ. αντίστοιχα ) ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος διάβασε επιστολή του πρώην Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Καλαμπάκας κου Μάνθου Σκύφτα.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .