Δικαίωση

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
10 Οκτωβρίου 2015, 08:11

Με απόφαση της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος η προσωποπαγής Μητρόπολη ΣΤΑΓΩΝ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ , γίνεται μόνιμη  . Η απόφαση αυτή της ιεραρχίας αποτελεί μια αυτονόητη πράξη ιστορικού  και ηθικού δικαίου καθώς ουσιαστικά   επανασυστήνει την ιστορική Επισκοπή των ΣΤΑΓΩΝ που  προσέφερε σημαντικούς ιεράρχες , οσίους και αγίους στην εκκλησία μας .

Επίσης  αποτελεί και μια δικαίωση  της τοπικής κοινωνίας που από την πρώτη στιγμή της ιδρύσεως της Μητρόπολης έθεσε ως προτεραιότητα την μεταλλαγή της σε μόνιμη αγωνιζόμενη να καταστήσει σαφές στην ιεραρχία για το δίκαιο του αιτήματος .

Πέρασαν  χρόνια  προσπαθειών  και αγωνιών  με κινητοποιήσεις  , συγκρότηση επιτροπής αγώνα  ,  επισκέψεων  και ενημέρωσης  των  ιεραρχών  στις έδρες τους  , απογοητεύσεων , προσμονής  και ελπίδων  αλλά η Θεία οικονομία ενήργησε  σοφά και καθοδήγησε  την σεπτή ιεραρχία να λάβει την απόφαση μεταλλαγής της Μητρόπολης από προσωποπαγή σε μόνιμη . Η απόφαση αναδεικνύει και κάτι άλλο ακόμα  : Ότι το ηθικό δίκιο , η ιστορική αλήθεια  , η ενότητα της τοπικής κοινωνίας προς ένα στόχο , οι συντονισμένες ενέργειες ανάδειξης του δικαίου με επιχειρήματα ,  είναι  το ισχυρότερο «όπλο» σε κάθε διεκδίκηση .

Όλα αυτά τα χρόνια η παρουσία της Μητρόπολης και του ποιμενάρχη μας κ.κ. Σεραφείμ δημιούργησαν ένα μεγάλο  πνευματικό , κοινωνικό , αναστηλωτικό και κτητορικό  απόθεμα  που  αναμφίβολα συνέβαλε στη γενικότερη πρόοδο της περιοχής που ασφαλώς τώρα θα συνεχιστεί  με  μεγαλύτερη δυναμική .

Από την άποψη αυτή η 9η Οκτωβρίου 2015 πράγματι περνάει στην ιστορία ως ένας σημαντικός σταθμός για την περιοχή !!!

 • ΗΡΑΚΛΗΣ ΦΙΛΙΟΣ

  Στον πρώην άγιο Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιο το ωφείλετε. Μην λέμε ότι θέλουμε τώρα. Ξέρουμε πως οι επισκέψεις στον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο πριν μήνες δεν ικανοποίησηαν τους αιτούντες.

  Η αλήθεια είναι ότι με την παραίτηση του κ.κ. Αλεξίου, έγινε προσωποπαγής η Σταγών και Μετεώρων. Δεν υπάρχει άλλη αλήθεια. Μην τρελαθούμε τώρα………..

  • Καλαμπάκας

   Πάλι μέσα έπεσες κ Φίλιε! Χρόνια τώρα μας έλεγες ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μονιμοποιηθεί η Μητρόπολη, διότι αντιδρούσε ο Αλέξιος και τώρα μας λες να τον ευχαριστήσουμε. Μήπως έμαθε την απόφαση του Αρχιεπισκόπου περί μονιμοποιήσεως και γι αυτό παραιτήθηκε; Λέω μήπως…;

   • ΗΡΑΚΛΗΣ ΦΙΛΙΟΣ

    κ. Ανώνυμε…….

    1) Η μόνη περίπτωση μονιμοποίησης της Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων, περνούσε μέσα από την παραίτηση του αγίου πρώην Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλεξίου.

    2) Αν ο σεβάσμιος Γέροντας μας κ.κ. Αλέξιος δεν παραιτούταν, η Σταγών και Μετεώρων δεν θα είχε την τύχη της Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου.

    3) Είναι λογικό να αντιδρούσε ο κ.κ. Αλέξιος γιατί η απόφαση ήταν περί προσωποπαγούς Μητροπόλεως και όχι μόνιμης. Άρα a priori γνώριζε η Σταγών και Μετεώρων ότι δεν θα είναι μόνιμη. Άλλο αν στην πορεία προέκυψαν προσπάθειες για τη μονιμοποίηση της και καλά κάνατε σ’ αυτό. Οποιοσδήποτε που αγαπά την πόλη του, αυτό θα έκανε και πιστεύω πως δεν θα γινόταν μία τέτοια κίνηση για ιδιοτελείς λόγους, αλλά για αγνούς λόγους, λόγους τοπικού αισθήματος.

    4) Αν υποθέσουμε ότι, λέω αν………….αν υποθέσουμε λοιπόν ότι ο Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιος έμαθε την απόφαση του Αρχιεπισκόπου, αυτό ως γεγονός, δεν θα οδηγούσε στην παραίτηση του, αλλά θα συνέχιζε από εγωισμό να ποιμαίνει την Τρίκκης και Σταγών. Όμως απ’ ότι φάνηκε στην περίπτωση του πολιού Ιεράρχη μας κ.κ. Αλεξίου, ο εγωισμός ήταν ανύπαρκτος.

    5) Απανατώ στο ερώτημα σας που μου θέτετε στο τέλος: «Ο κ.κ. Αλέξιος ενήργησε για προσωπικούς λόγους, χωρίς να περιμένει καμία απόφαση του Αρχιεπισκόπου».

    6) Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Σεραφείμ πριν 3 – 4 χρόνια ανήγγειλε σε μία παρέα πιστών ότι θα καθίσει 1 χρόνο και θα παραιτηθεί. Πέρασαν 4 χρόνια από τότε…..

    7) Επειδή υπάρχει πάντα παρασκήνιο, είτε στην πολιτική, είτε στη θρησκευτική ζωή του τόπου, κι επειδή δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι λέχθηκε αυτές τις μέρες και αμέσως με την παραίτηση μονιμοποιήθηκε η Σταγών και Μετεώρων, υπομονή…. κάτι κυκλοφορεί περί παραιτήσεως σε κάποιο (δεν γνωρίζω) χρονικό διάστημα του Μητροπολίτη σας. Και το πληροφορήθηκα από Καλαμπακιώτες. Και τότε σκέφτηκα πως αυτό που είχα ακούσει, επιβεβαιώνεται.

    8) Στη χειροτονία του αγαπητού, νέου μας Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσοστόμου, δεν είδα να λαμβάνει μέρος ο γείτονας Ιεράρχης κ.κ. Σεραφείμ. Κάτι που πιστεύω πως θα κάνει με αγάπη και χαρά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος όταν εν καιρώ θα τελεστεί η χειροτονία του νέου σας Μητροπολίτη.

    Πέραν όλων αυτών, μπράβο για τους αγώνες σας, την αγάπη σας για την Καλαμπάκα που και ο ίδιος αγαπώ (κατάγομαι από τη Διάβα Καλαμπάκας) και συγχαρητήρια στον νέο μας Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσόστομο που ήρθε για να πατήσει με σεβασμό πάνω στις άοκνες προσπάθειες του φιλασκητού, φιλομόναχου και φιλανθρώπου πρώην Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλεξίου, και να δώσει νεανική πνοή στη συνέχιση του έργου της ιστορικής μας Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών.

    ΆΞΙΟΣ! ΆΞΙΟΣ! ΆΞΙΟΣ!

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .