Το δίκαιο έγινε πράξη. Οι αντοχές της οικονομίας ;

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
18 Μαΐου 2019, 08:20

«Τα μέτρα που ανακοινώσαμε δεν είναι προεκλογικές παροχές αλλά έχουν μόνιμο χαρακτήρα» επισήμανε, αν και παραδέχθηκε ότι τα μέτρα εξαγγέλθηκαν σε προεκλογικό χρόνο ,λέγοντας όμως «τα μέτρα είναι αναγκαία και δεν πρέπει να καθυστερήσουν για αργότερα» , τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και κορυφαία Κυβερνητικά στελέχη.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα η άποψη της Αξιωματικής και ελάσσονος Αντιπολίτευσης που παρά του ότι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητά τους και μιλάνε για προεκλογικές παροχές με στόχο την ψηφοθηρία εν όψη των Ευρωεκλογών και φυσικά εν όψη των εθνικών εκλογών όποτε αυτές γίνουν , αν και ποια ,μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε η Κυβέρνηση από την Εθνική Αντιπροσωπεία με αφορμή την πρόταση μομφής που υπέβαλε η Νέα Δημοκρατία , οι εκλογές μάλλον πάνε για Φθινόπωρο .

Προβληματισμός προκύπτει και από την πλευρά των πιστωτών στην ευρωζώνη μετά την ανακοίνωση των μέτρων . Σύμφωνα με το Bloomberg δηλώνουν  ανοιχτοί στην επιβολή κυρώσεων στη χώρα  μας σε περίπτωση που παραβιάσει τις υποχρεώσεις της για το χρέος, μετά την πρόταση για μείωση του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι θεσμοί εκτιμούν ότι η σχεδιαζόμενη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ συνιστά παραβίαση της συμφωνίας, η οποία προβλέπει πλεόνασμα 3,5% και πως οι κυρώσεις πολύ πιθανόν να έρθουν το φθινόπωρο, όταν θα ληφθεί η επόμενη απόφαση για το χρέος. Πιθανόν στις κυρώσεις να περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων παρακράτηση των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα και η μη επιστροφή της ποινής που πληρώνει η χώρα σε κάποια δάνεια, ανέφεραν οι πηγές.

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη , το σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα !! Και βέβαια περί του δικαίου ούτε λόγος . Ούτε αν πρόκειται για προεκλογικές παροχές , που ισχυρίζεται η Αντιπολίτευση  . Αυτό γίνονταν πάντα στην Ελλάδα και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται και στο μέλλον από όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές . Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα έτσι έμαθε να λειτουργεί και έτσι θα συνεχίσει . Το ερώτημα είναι αν αυτές οι παροχές πέραν του δικαίου , θα λειτουργήσουν ευεργετικά για την οικονομία ή θα ναρκοθετήσουν τις αντοχές της !!

Τα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για παροχές με αναπτυξιακή δυναμική . Ο ΣΕΒ  μιλούσε ότι οι αντοχές της ιδιωτικής οικονομίας δοκιμάζονται από την επικρατούσα τάση υπερφορολόγησης , όπως αποτυπώνεται στα κυριότερα εμπόδια του επιχειρείν που αναφέρονται στην έκθεση του World Economic Forum για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα.

Αλλά και πολλά από τα μέτρα που αφορούν τις φορολογικές κλίμακες ήταν και είναι η αιχμή του αντιπολιτευτικού δόρατος της Αντιπολίτευσης . Άρα άπαντες συμφωνούν στην αναγκαιότητά τους .

Συνεπώς αν απομονώσουμε τα μέτρα από το προεκλογικό κλίμα , τα μέτρα θεωρούνται αναγκαία . Αυτό καταλαβαίνουμε από τις δημόσιες τοποθετήσεις των θεσμικών παραγόντων  πολιτικής και οικονομίας . Ωστόσο το ερώτημα παραμένει; Θα λειτουργήσουν σε αναπτυξιακή κατεύθυνση ; Θα αντέξουν τα δημόσια οικονομικά ; Θα αντιμετωπιστεί και σε ποιο βαθμό η αφαίμαξη στο οικογενειακό εισόδημα ;

Ο χρόνος θα δείξει . Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι οι αντοχές της οικονομίας είναι εύθραυστες και μια γενικότερη χαλάρωση μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα για την χώρα μηδέ εξαιρουμένης και της πιθανότητας επιστροφής στο Δ.Ν.Τ . Ας κάνουμε τον Σταυρό μας να βοηθήσει ο Θεός της Ελλάδος .

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .