«ΔΙΕΞΟΔΟΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ» από τον ¨Μετεώρων Λιθόπολις¨

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
22 Νοεμβρίου 2015, 12:16

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Συλλόγου ¨Μετεώρων Λιθόπολις ¨  πραγματοποιήθηκε επίκαιρη διάλεξη – ομιλία με θέμα , «ΔΙΕΞΟΔΟΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ» , που θα ανέπτυξε η  γνωστή συγγραφέας  κυρία  Μαρία Μουρζά . Η συγγραφέας που μέσα από την γλαφυρότητα και την εμβάπτιση των κειμένων της  στα  νάματα της παράδοσης , της ιστορίας και  της Ορθοδοξίας  , έδωσε  μια άλλη διάσταση στην κρίση και στην διέξοδο από αυτήν .

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα «ΝΙΤΣΑ ΛΙΑΠΗ» και την παρακολούθησαν πολλοί Καλαμπακιώτες.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Συλλόγου ¨Μετεώρων Λιθόπολις ¨  κος Καλύβας ανέφερε ότι :

<< Ας έχετε και ας έχουμε  όλοι  την  ευλογία  του Αγίου Χαραλάμπους την  αγία κάρα του οποίου δέχθηκε η Καλαμπάκα την Πέμπτη το απόγευμα προερχόμενη από την Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου όπου φυλάσσεται αποτελώντας  πολύτιμο ιερό κειμήλιο .

Σεβαστή  Γερόντισσα μαζί με το ευχαριστώ του πιστού λαού μας δεχθείτε και το ευχαριστώ του Συλλόγου μας  για την μεγάλη ευλογία που το Μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου μας πρόσφερε .

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς .

Φίλες και φίλοι  

Βιώνουμε  την εποχή της κρίσης  για την οποία πολλοί πιστεύουν ότι είναι αμιγώς οικονομική .

Η κρίση  όμως  δεν είναι  οικονομική  ή δεν είναι μόνο οικονομική  . Πρωτίστως  είναι κρίση ηθική , πολιτιστική , πνευματική . Κρίση αξιών  και  θεσμών πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν  , όσον αφορά την Ελλάδα  ειδικότερα , κοινωνικές δομές  και κοινωνική οργάνωση  δημιουργώντας  την Ελληνική εθνική συνείδηση και υπόσταση  .

Όλα αυτά που συγκροτούν την Ελληνική συνείδηση και υπόσταση , ιστορία , παράδοση , ορθοδοξία  , πίστη , εκκλησία  , συστηματικά  αποδομούνται και στην θέση τους έρχονται  όλα αυτά που σχεδίασαν οι προσομοιωτές και οι μηχανισμοί τους , ο πλανητικός πολίτης απαλλαγμένος από τα χαρακτηριστικά της εθνικής ταυτότητας  , η οικονομική και πολιτιστική παγκοσμιοποίηση   και  τέλος  η παγκόσμια διακυβέρνηση .

Αλήθεια ,  πως  τοποθετούμαστε  ατομικά και συλλογικά  ; Αποδεχόμαστε  την νέα τάξη πραγμάτων  ; Αντιστεκόμαστε   και πως ;   Υπάρχει άλλος δρόμος  που βγάζει  στο ξέφωτο και ποιος είναι αυτός ;  Κρίσιμα ερωτήματα που αναζητούν υπεύθυνες και τολμηρές απαντήσεις κυρίως από τους πνευματικούς ανθρώπους και την διανόηση .

Σήμερα  έχουμε την  ξεχωριστή  χαρά και την τιμή να έχουμε  μαζί μας έναν αξιόλογο πνευματικό  άνθρωπο  που με το έργο και  κυρίως  την στάση της  δίνει τις δικές της ερμηνείες , απαντήσεις και διεξόδους στα δεδομένα  της εποχής  μας .

Είναι η ταλαντούχος συγγραφέας  και εκπαιδευτικός  κυρία Μαρία Μουρζά την οποία καλωσορίζουμε και την ευχαριστούμε που αποδέχθηκε την πρόσκλησή  μας  να μας μιλήσει για όλα αυτά .

Κυρία Μουρζά , καλώς ήρθατε  στην Καλαμπάκα και στα Άγια Μετέωρα  . Στα Μετέωρα που , επιτρέψτε μου να πω , κρατούν ψηλά το διάκι  της πίστης , της Ορθοδοξίας , της παράδοσης και της Ελληνικής ταυτότητας  .

Λίγα  λόγια   για την κυρία Μουρζά  

Η κυρία Μουρζά  είναι εκπαιδευτικός  Δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης  και  παράλληλα ασχολείται με την συγγραφή  . Τα βιβλία της  κυρίας  Μουρζά  , επιτρέψτε μου  να πω , ξεχωρίζουν  από τα άλλα βιβλία  ακριβώς γιατί αναβλύζουν το γνήσιο καρδιακό συναίσθημα  της Ορθόδοξης πίστης και παράδοσης ,  της  ποιμένουσας  εκκλησίας  , που αποτελούν  και τον δρόμο  προς ο ξέφωτο .

Τα βιβλία  της κυρίας Μουρζά  «ΑΝΤΙΔΩΡΟ» , «ΕΝ  ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ» , «ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ» , «ΠΡΟΣΑΝΑΜΑΤΑ» ,  αποτελούν σήματα ελπίδας στις αγωνίες των ανθρώπων . Τα διαπνέει μια δημιουργική χαρμολύπη που προβληματίζει , αναδεικνύει  όλα εκείνα  τα στοιχεία  που μπορούν να μας κρατήσουν όρθιους  και ταυτόχρονα τροφοδοτούν την ελπίδα της ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ !!!

Θα σας δώσω ένα μικρό μόνο δείγμα της άποψης της συγγραφέως για την κρίση .

«Τὸ τοῦνελ ποὺ μᾶς βάλανε ἀλλοῦ θὰ μᾶς βγάλει…

 Διαμετρικὰ ἀλλοῦ!

Δὲν τὸ φαντάζονται ὅμως.

Γιατὶ δὲν ξέρουν πόσο ἐπικίνδυνη εἶναι ἡ σπίθα ποὺ φυλάγεται ἀθόρυβα κάτω ἀπ᾽ τὴ στάχτη!

Γιατὶ δὲν ξέρουν πόσο πανίσχυρη εἶναι ἡ ἄνοιξη ποὺ κυοφορεῖται ἀθόρυβα κάτω ἀπ᾽ τὰ μάρμαρα!

Δὲν ὑπάρχει περίπτωση: εἴτε ἀρέσει, εἴτε δὲν ἀρέσει, θὰ ραγίσει τὸ μάρμαρο ραγίσματα χίλια καὶ ἡ ἄνοιξη θἄρθει!

Θ᾽ ἀνατείλει ὁ ἥλιος ἀπ᾽ τὰ Χώματα! >>.

meteoron lithopolis moyrza (7) meteoron lithopolis moyrza (6) meteoron lithopolis moyrza (5) meteoron lithopolis moyrza (4) meteoron lithopolis moyrza (2) meteoron lithopolis moyrza (1) meteoron lithopolis moyrza (10) meteoron lithopolis moyrza (9)

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .