Διαχείριση απορριμμάτων

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
1 Ιουλίου 2017, 08:00

Την ώρα που  οι χώρες της Ευρώπης  με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (ανακύκλωση , διαλογή , αποτέφρωση ) διαχειρίζονται τα απορρίμματα που παράγουν οι άνθρωποι κατά τρόπο αποτελεσματικό και χρήσιμο για το κοινωνικό σύνολο διατηρώντας τους πολεοδομικούς χώρους καθαρούς , προστατεύοντας τόσο την δημόσια υγεία , όσο και το περιβάλλον , στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτό παραμένει άλυτο . Απόδειξη οι τόνοι απορριμμάτων που συσσωρεύτηκαν στους δρόμους της Αθήνας λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων .

Είναι και αυτό μια ακόμη τρανή απόδειξη το πόσο πίσω είμαστε  ως χώρα και ως κοινωνικό σύνολο σε πολλά πράγματα αλλά και πόσο αναγκαίο είναι ,  η  μεν χώρα να αποκτήσει  επιτέλους πολιτική και στρατηγική όσον αφορά την διαχείριση – αξιοποίηση των  απορριμμάτων ,  η δε κοινωνία  να  δημιουργήσει  περιβαλλοντική συνείδηση .

Βεβαίως από τις ανεξέλεγκτες χωματερές  που βρίσκονταν διάσπαρτες παντού ανά την Ελλάδα , πήγαμε στους ΧΥΤΑ . Ναι είναι ένα θετικό  βήμα αλλά ωστόσο η απουσία σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης – αξιοποίησης των απορριμμάτων  είναι εμφανής . Πολυτέλεια  μπροστά στα  προβλήματα που  έχει η χώρα ;  Δεν θα το έλεγα . Απεναντίας  θα έλεγα αναγκαιότητα . Τα σκουπίδια που παράγουμε δεν είναι άχρηστα . Με κατάλληλη  διαχείριση και επεξεργασία μπορούν να μας φανούν  όχι απλά χρήσιμα  αλλά κα να βοηθήσουν την οικονομία και την κοινωνία .

Πως ; Ας πάρουμε ένα μοντέλο διαχείρισης  απορριμμάτων Ευρωπαϊκής χώρας . Η Σουηδία  λ.χ  έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό αποτελεσματικότητας στη διαχείριση απορριμμάτων που πλέον εισάγει σκουπίδια . Όπως προκύπτει από στοιχεία ο μέσος Σουηδός  σε ετήσια βάση παράγει την ίδια ποσότητα απορριμμάτων με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους (461 κιλά ) , αλλά  μόλις το 1% αυτής της ποσότητας καταλήγει στους  ΧΥΤΑ , χάριν  του πρωτοποριακού  συστήματος  ανακύκλωσης .

Στους  32  σταθμούς  τα διάφορα απόβλητα  που συγκεντρώνονται αποτεφρώνονται για την παραγωγή ατμού, ο οποίος με τη σειρά του χρησιμοποιείται σε γεννήτριες στροβίλων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σταθμοί αυτοί προμηθεύουν σχεδόν ένα εκατομμύρια σπίτια στη Σουηδία με θέρμανση, και περίπου 260.000 με  ηλεκτρισμό.

Βεβαίως εμείς δεν είμεθα Σουηδία . Ναι , αλλά δε μπορεί να είμαστε και τριτοκοσμική χώρα . Αυτό αςς το καταλάβουμε επιτέλους !!!

*(στοιχεία naftemporiki.gr)

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .