Δεν μάθαμε από τα λάθη : δραματική προειδοποίηση – ομολογία Τσακαλώτου εν όσο η χώρα εκλογολογεί !!!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
9 Φεβρουαρίου 2016, 08:05

Την ανάγκη να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα με τους θεσμούς και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του σε περίπτωση που παραταθούν οι συζητήσεις μέχρι τον Μάιο ή, πολύ χειρότερα , πάνε μέχρι  Ιούνιο.

Οι θεσμοί  , όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών,  θα επιστρέψουν την μεθεπόμενη εβδομάδα, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια που έμειναν πίσω συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις. «..Περιμένουμε να επιστρέψουν σε εύλογο χρόνο… Από τη στιγμή που θα επιστρέψουν, θα έχουμε δύο εβδομάδες στη διάθεσή μας για να κλείσουμε τα θέματα. Αυτό θα επιτρέψει να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος που θα βοηθήσει να δημιουργηθούν συνθήκες για να έχουμε αλλαγή σελίδας και να επιστρέψουν οι επενδύσεις..» , υπογράμμισε .

Στη μεγάλη σημασία της επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, στάθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος μιλώντας σχετικά υπογράμμισε  ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι αποφασιστικής σημασίας, καθώς θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των συζητήσεων με τους εταίρους για την ανάληψη δράσεων για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Είναι βέβαιο ότι θα έχει πολύ θετική επίπτωση στο κλίμα εμπιστοσύνης. Είναι το κλειδί για την επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα , τόνισε υπογραμμίζοντας ότι  «Επιβάλλεται να περαιωθεί τάχιστα,  διότι έχουν πέραν των άλλων  έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι στην διεθνή οικονομία» .

Τα παραπάνω είναι η βελούδινη εκδοχή της πορείας προς την ολοκλήρωση   της αξιολόγησης  . Ωστόσο τα πράγματα  είναι  εξόχως δύσκολα  καθώς μια ενδεχόμενη αποτυχία στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά, καθώς θα οδηγήσει σε υποχώρηση της εμπιστοσύνης, επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών και τελικά σε όξυνση της ύφεσης με ότι αυτό συνεπάγεται  για τα δημοσιονομικά της χώρας .

Το  πρόβλημα της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερο και είναι  απορίας άξιο αν και πως θα λυθεί καθώς το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να συμπεριφέρεται πολιτικά ανόητα και εντελώς έξω από τις προκλήσεις που θέτουν οι συνθήκες που διαμορφώνει η κρίση , οι υποχρεώσεις της συμφωνίας του περασμένου Καλοκαιριού  που δεν προχωρούν , η εκλογολογία  που  αδυνατίζει την διαπραγματευτική ισχύ της Κυβέρνησης , η όξυνση των  κοινωνικών  εντάσεων  που στέλνουν την εικόνα ενός μπάχαλου .

Δυστυχώς , και αυτό είναι τραγικό , οι πολιτικοί ταγοί επιμένουν να μην  μαθαίνουν  από τα λάθη των προηγούμενων και επιμένουν να  θυσιάζουν το μέλλον της χώρας  στο βωμό να γίνουν Πρωθυπουργοί   και Υπουργοί  έστω και αναλώσιμοι , αλλά αρκεί να γίνουν ,  με αποτέλεσμα να χαϊδεύουν αυτιά και να μην εργάζονται  εν ομονοία  όλοι για την σωτηρία της χώρας αναλαμβάνοντας ευθύνες και λέγοντας την αλήθεια  στους πολίτες  .

Το ασφαλιστικό  και το συνταξιοδοτικό για να αντέξουν θέλουν σοβαρή κρατική ενίσχυση. Αν δεν ληφθούν μέτρα σε σύντομο χρόνο δεν θα υπάρχουν συντάξεις . Ποίος θα συνεισφέρει ; Μπορεί να κάνεις διαπραγμάτευση με τους δανειστές και  στην Ελλάδα να υπάρχουν ακόμα κραυγαλέες ανισότητες στις συνταξιοδοτικές παροχές ;  Μπορούμε  , με βάση αυτά , να υποστηρίζουμε σοβαρά ότι δεν  μιλάμε για μείωση συντάξεων ; Είναι λογικό  να διεκδικούμε  υψηλές παροχές  και  να μην αποδίδουμε  φόρους  ;  Η κότα με τα χρυσά αυγά δεν γεννάει ποια . Αν δεν κατανοήσουμε ότι θα δυσκολευτούμε , ότι θα αλλάξουμε τρόπο ζωής , ότι πρέπει να μάθουμε να  ζούμε με συνεχώς λιγότερα , ότι πρέπει να γίνουμε ολιγαρκείς , ότι η εποχή του ευδαιμονισμού και του υπερκαταναλωτισμού πέρασε  ανεπιστρεπτί , ότι η έξοδος από την κρίση σημαίνει δουλειά , παραγωγή  και ότι το βάρος των επιπτώσεων της κρίσης δεν μπορούμε να το μεταβιβάσουμε  σε άλλες πλάτες , η χώρα αυτή δεν μπορεί και δε θα έχει μέλλον . Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι απαιτείται αλλαγή συμπεριφορών , νοοτροπιών , αλλαγή ρόλων , σχέδιο παραγωγικής , οικονομικής και κοινωνικής αναδιάρθρωσης , εθνική αναγέννηση και πολλά άλλα κακώς κείμενα ακόμη .

Όλα αυτά έπρεπε να τα είχαμε κατανοήσει από την έναρξη της κρίσης και να είχαμε σχεδιάσει όλα όσα χρειάζονται για να επανεκκινήσουμε  την οικονομία , την παραγωγή , την  χώρα . Δυστυχώς , «Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν» , όπως  συνόψισε ο Θουκυδίδης την καταστροφική αδυναμία της Αθηναϊκής Πολιτείας να αντιληφθεί τα πραγματικά διακυβεύματα και να τα αντιμετωπίσει με ορθή προτεραιότητα .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .