Χρήσιμα συμπεράσματα από τις καταστροφές της πλημμύρας – Αντιμετώπιση προβλημάτων – αναζήτηση αιτιών και ευθυνών – νέος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
13 Σεπτεμβρίου 2016, 10:14

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός ή να έχεις  εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις  για να αντιληφθείς  ότι  ο όγκος του νερού που έπεσε στην περιοχή κατά την πρόσφατη βροχόπτωση  ήταν εξαιρετικά μεγάλος και παρά το γεγονός ότι το υπέδαφος , λόγω ξηρασίας , είχε μεγάλη απορροφητικότητα , εν τούτοις δεν στάθηκε  ικανό να συγκρατήσει μέρος των νερών με αποτέλεσμα  αυτά  να συσσωρεύονται και να αναζητούν διεξόδους . Και οι διέξοδοι  δεν είναι άλλοι από τα φυσικά ρέματα  και τους χειμάρους απορροής , τα τεχνικά αποστραγγιστικά συστήματα , όπου υπάρχουν βέβαια , τα διάφορα φυσικά και τεχνικά κανάλια και οι όποιες πρόχειρες (χωμάτινες) διευθετήσεις κατασκευάζουν οι άνθρωποι της υπαίθρου .

Ωστόσο όλα αυτά δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν και να διευθετήσουν  τα νερά με αποτέλεσμα να  υπερχειλίσουν  και να δημιουργήσουν τις καταστροφές  σε υποδομές (οδικό , αγροτικό δίκτυο , αποχετευτικό – αρδευτικό  δίκτυο , δίκτυο υδροδότησης , γεφύρια , αποστραγγιστικά κανάλια ),  σπίτια , τοιχία αντιστήριξης , κτηνοτροφικές μονάδες , καλλιέργειες , ζωικό κεφάλαιο ,  ζωοτροφές κ.λ.π.

Η περιοχή μας μετά την θεομηνία της 8ης  Σεπτεμβρίου φέρει βαθιές πληγές οι οποίες θα απαιτήσουν ικανό  χρόνο για να επουλωθούν αν δεν υπάρξει οργανωμένη και σχεδιασμένη τεχνική και οικονομική κρατική αρωγή , τη συνδρομή της Τ.Α .

Ωστόσο τώρα , μετά την καταγραφή των ζημιών και την κοστολόγησή τους  , τη σύνταξη υπομνήματος  και την κατάθεσή του  στην κεντρική κυβέρνηση , εκείνο που προέχει είναι η άμεση και ίσως πρόχειρη , σε πρώτο βαθμό , αντιμετώπιση των προβλημάτων  που σχετίζονται με την καθημερινότητα  (φως , νερό , δρόμοι πρόσβασης σε οικισμούς  , σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες ) και  η απόφραξη ρεμάτων και γεφυριών  .

Το επόμενο βήμα , αφού ολοκληρωθεί η πρώτη προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων  , είναι η αναζήτηση αιτιών και ευθυνών για την συμπεριφορά τεχνικών έργων , παρεμβάσεων ανθρώπινου παράγοντα , ποιότητα  κατασκευής έργων,  κ.λ.π .

Το τρίτο βήμα είναι ο  επανασχεδιασμός  της αντιπλημμυρικής  προστασίας της περιοχής με την κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή  σε συνδυασμό με την συντήρηση και αποκατάσταση των βλαβών που υπέστη το υπάρχον σύστημα δεδομένου ότι οι κλιματολογικές συνθήκες είναι τέτοιες που ανάλογα  φυσικά φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη συχνότητα .

Συμπεράσματα

Ωστόσο είναι χρήσιμο , μετά την τραγική εμπειρία των ζημιών που άφησε πίσω της η προχθεσινή  θεομηνία  , να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα που μελετώντας τα ίσως μας βοηθήσουν  στις μελλοντικές παρεμβάσεις  που θα υπάρξουν ώστε να  μην επαναληφθούν στα μέλλον .

Επ΄αυτού  θα δανειστώ ένα  πολύ ενδιαφέρον τμήμα της ανακοίνωσης της Χρυσής Αυγής μόνο και μόνο γιατί  αναδεικνύει  αλήθειες που όλοι γνωρίζουμε αλλά δεν τολμούμε να τις συνομολογήσουμε ίσως γιατί πονάνε  και δημιουργούν ενοχές  . Λέει η ανακοίνωση εκτός των άλλων : «…Η αδράνεια για χρόνια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ούτε επαρκή αντιπλημμυρικά έργα δημιούργησε, αλλά  και η ποιοτική ανεπάρκεια των όσων έργων έγιναν, οδήγησαν στο φαινόμενο γέφυρες που κατασκευάστηκαν την δεκαετία του 1980 να γκρεμίζονται, και γέφυρες που κατασκευάστηκαν τον…16ο αιώνα να στέκουν μια χαρά στη θέση τους. Η ανυπαρξία ελέγχων και επιβολής ποινών σε όσους για χρόνια αυθαιρετούν σε βάρος των ποταμών και των ρεμάτων της περιοχής με συνεχή μπαζώματα, παράνομες αμμοληψίες, και μια σειρά άλλων παραβάσεων συνέβαλλαν στο να επέλθει η καταστροφή από τα όντως έντονα φυσικά φαινόμενα… Τέλος επιβάλλεται η αναζήτηση τυχόν ευθυνών για όλους όσους είχαν τα προηγούμενα χρόνια την ευθύνη κατασκευής των δημοσίων έργων της περιοχής, αλλά και για όσους ήταν επιφορτισμένοι με το καθήκον του έλεγχου της τήρησης της νομοθεσίας, και από ότι φαίνεται, μάλλον δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους …» .

Βεβαίως απουσιάζει ένα κομμάτι που συμπληρώνει το πάζλ των αιτιών και ευθυνών , και αυτό έχει να κάνει με την ατομική ευθύνη του πολίτη . Γιατί κακά τα ψέματα , συμμετοχή και μεράδι ευθύνης έχει και ο πολίτης καθώς πολλές απ΄τις  παρεμβάσεις του συνέβαλαν στην  μη λειτουργία των εγγειοβελτιωτικών  αποστραγγιστικών  συστημάτων  αλλά και γενικότερα στην συμπεριφορά του περιβάλλοντος .

Δεν είμαι τεχνικός  αλλά το γεγονός ότι αλλού εξαφανίσαμε  φυσικά ρέματα και χειμάρους , αλλού τα στενέψαμε , αλλού τα εγκιβωτίσαμε , αλλού τα κάναμε πλακοσκεπή   , αλλού κτίσαμε εντός αυτών , ποτέ δεν τα καθαρίσαμε και κυρίως τα μετατρέψαμε σε  σκουπιδότοπους , λύνει την βασική αιτία που δεν κατέστη  δυνατόν να απορροφήσουν  τον όγκο των νερών .

Οι καταστροφές στα τεχνικά έργα συνδέονται σαφώς με την ποιότητα κατασκευής τους  αλλά και την απουσία σοβαρών μελετών . Σχεδόν  οι περισσότερες  γέφυρες  κατασκευάστηκαν χωρίς να ληφθούν κάποιες προδιαγραφές όσον αφορά τον όγκο των νερών που μπορούν να δεχθούν με αποτέλεσμα στην συγκεκριμένη περίπτωση θεομηνίας να μην επαρκεί το εύρος τους και το νερό να υπερχειλίζει , πέραν φυσικά από το γεγονός ότι ο μη καθαρισμός των ρεμάτων μετέφερε ύλες που έφραξαν τις εισόδους υποδοχής των νερών .

Επίσης το επαρχιακό οδικό , δασικό και αγροτικό  δίκτυο υπέστη σοβαρές βλάβες γιατί δεν συνδυάστηκε με την κατασκευή τεχνικών υποστηριχτικών έργων  (τοιχία αντιστήριξης πρανών , διευθετήσεις  νερών ) , γιατί οι δρόμοι ανοίχθηκαν  πρόχειρα (στην Ελλάδα ισχύει  το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»)  ,η άσφαλτος έπεσε επί του εδάφους χωρίς να προηγηθούν οι απαραίτητες διαμορφώσεις . Η εκτέλεση δημοσίων  έργων  στην χώρα μας έχει ευθεία διασύνδεση με την λειτουργία του πελατειακού πολιτικού συστήματος  . Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση είτε βουλευτικών εκλογών , είτε εκλογών για την Τ.Α ξεφύτρωναν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι  εκεί που  το επέβαλε η ψηφοθηρία . Πασαλείμματα , προχειρότητες , κατασκευές  μικροέργων  χωρίς να εκπληρώνουν καμία τεχνική προδιαγραφή αρκεί να υπηρετείται η σκοπιμότητα υφαρπαγής ψήφων . Η συνέργεια πολίτη – πολιτικού στο πλαίσιο του γνωστού δούνε και λαβείν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση , είναι δεδομένη στην χώρα μας και είναι μια από τις πληγές στην λειτουργία της  κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος  που ταλανίζουν την Δημοκρατία και την χώρα  και επιβάλλεται να εκλείψουν  .

Τέτοια έργα κατασκευάσαμε   στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια και γι΄ αυτό υπάρχει ατομική και συλλογική ευθύνη η οποία πρέπει να αποδοθεί  επιτέλους  ώστε να    λειτουργεί αποτρεπτικά , αν θέλουμε να προοδεύσει και να βγει από την σημερινή κρίση .

Όμως υπάρχουν και εντελώς μεμονωμένες ευθύνες είτε σε κατασκευαστές , είτε σε εργολάβους , είτε σε πολίτες που πρέπει να ελεγχθούν και να αποδοθούν . Γιατί όταν κτίζουμε στα ρέματα , στενεύουμε τις κοίτες τους , τα μπαζώνουμε , τα καθιστούμε σκουπιδότοπους , όταν δεν λειτουργεί ο κοινωνικός  έλεγχος , δεν μας φταίει κανείς παρά οι γνωστές  στενόμυαλες  νοοτροπίες μας  οι οποίες  έχουν αναφορές  στα αρνητικά  της φυλή μας  αλλά που εντούτοις  πρέπει να αποβληθούν αν θέλουμε να μετατραπούμε σε ευνομούμενο κράτος .

Τέλος  στην μελέτη – κατασκευή – παραλαβή  δημοσίων έργων , πρέπει να ασκείται αυστηρός έλεγχος και στις  επιτροπές παραλαβής έργων να συμμετέχει εκπρόσωπος της  δικαιοσύνης ώστε να διασφαλίζεται η σωστή εκτέλεσή τους σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές των μελετών και των νόμων .

Είναι σαφές ότι όλα αυτά απαιτούν να γίνει στην ελληνική κοινωνία κοσμογονία κάτι εντελώς δύσκολο με τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα . Ωστόσο μέχρι αυτό να  συμβεί ας απολαμβάνουμε τα αποτελέσματα των πράξεών μας . Γιατί η φύση δεν μας φταίει καθώς  έχει ορίσει την φυσική συμπεριφορά της σε ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά εμείς με τις παρεμβάσεις μας την ανατρέψαμε και σε πολλές περιπτώσεις την καταστρέψαμε  υπέρ των προσωπικών σκοπιμοτήτων μας !!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .