Η χρεωκοπία της Ελληνικής Διπλωματίας – Σε απομόνωση η Ελλάδα και όχι η Τουρκία , όπως δείχνουν οι εξελίξεις

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
14 Ιανουαρίου 2020, 08:30

Ακόμα  και μετά τις χθεσινές ο Υπουργός Εξωτερικών της Χώρας μας στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών μίλησε περί προϊούσας απομόνωσης της Τουρκίας . Ναι , ο «απομονωμένος»  Ερντογάν  για τον κ. Δένδια και την Ελληνική διπλωματίας  κατέστη περιζήτητος συνομιλητής στα διεθνή φόρα και μάλιστα φαίνεται να εκπροσωπεί και τις Η.Π.Α στις διαδικασίες  για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη , εμείς εδώ στην Ελλάδα ασχολούμαστε με  το πρόσωπο που θα προτείνει ο Πρωθυπουργός για Πρόεδρο της Δημοκρατίας , για τις επιστροφές των παρακρατηθέντων συντάξεων , για τα θέματα που παράγει η κοινωνική ζωή , για τις καταλήψεις  και την τηλεοπτική Γεωργιάδα που αποτελεί ότι το ποιο τραγικό για την χώρα σ΄ αυτήν την συγκυρία .

Στην τύχη τους πλέον είναι αφημένα ζωτικά εθνικά θέματα, καθώς η Ελληνική Διπλωματία  φαίνεται να έχει υποστεί ένα Βατερλώ με ανυπολόγιστες συνέπειες αφήνοντας κυριολεκτικά εκτεθειμένη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και τον Πρωθυπουργό . Την ώρα που ο δήθεν «απομονωμένος» Ερντογάν είναι περιζήτητος ανάμεσα σε Μόσχα- Βερολίνο , Ευρώπης και Ουάσινγκτον και πέτυχε να βάλει ήδη την Τουρκία ως «εγγυήτρια δύναμη»  της όποιας επίλυσης του Λιβυκού ζητήματος, εμείς εδώ στην Ελλάδα απλά παρακολουθούμε αποσβολωμένοι τις καταιγιστικές  εξελίξεις προσπαθώντας να καταλάβουμε τί ακριβώς συμβαίνει εκλιπαρώντας να μετέχουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Λυβική κρίση αλλά και για τις κυοφορούμενες γεωπολιτικές  εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

δυστυχώς για τη χώρα μας, κεντρικός παίκτης των εξελίξεων είναι η απομονωμένη για τον κ. Δένδια και την Κυβέρνηση  την Τουρκία .

‘Όλα ποια έχουν αποκαλυφθεί , ο εφησυχασμός της ελληνικής διπλωματίας , που είναι ο μεγάλος εχθρός , ο εξωραϊσμός των εξελίξεων, η μικροκομματικές λογικές και η καλλιέργεια εθνικών μύθων περί «συμμάχων» , περί στρατηγικού πλεονεκτήματος  της χώρας μας και μια σειρά άλλα ζητήματα που δυστυχώς καταρρέουν το ένα μετά το άλλο αφήνοντάς μας  στην γωνία των εξελίξεων . Αν δε συνεχίσουμε να αυτοβαυκαλιζόμαστε περί όλων αυτών των μύθων θα χάσουμε και αυτές ακόμα τις στρατηγικές κινήσεις που έχουμε καταφέρει να καλλιεργήσουμε .

Αλήθεια , η ελληνική διπλωματία και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν αντιληφθεί το Βατερλώ της χώρας μας ;

Στη Μόσχα συζητείται η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη μεταξύ του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης στην Τρίπολη του Φαγιέζ αλ Σαράτζ, την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε επισκέπτεται την Τουρκία και θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ ο τελευταίος είχε  τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και θα συναντηθούν στο Βερολίνο την προσεχή Κυριακή.

Ο Ντι Μάιο ο οποίος είχε επισκεφθεί προ ολίγων ημερών την Άγκυρα όπου είχε συνομιλίες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον διάλογο με τη Μόσχα και την Άγκυρα» για χάρη της ειρήνης στη Λιβύη. Βέβαια οι ίδιος είχε συμμετάσχει στην τετραμερή Ελλάδος, Κύπρου Αιγύπτου, Γαλλίας με θέμα πάλι τη Λιβύη στο Κάιρο, η οποία παρουσιάστηκε στην ημεδαπή ως πρωτοβουλία του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Στα διπλωματικά γραφεία είναι κοινό μυστικό ότι η ιταλική κυβέρνηση διατηρεί μια φιλορωσική στάση ενώ λόγο του μεταναστευτικού αλλά και της ιταλικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ENI που έχει δουλειές στη Λιβύη, δεν είναι καθόλου εχθρική με τους φιλότουρκους τζιχαντιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τρίπολη.

Αυτά την ώρα που η Ελλάδα εμφανίζεται για μια ακόμη φορά χωρίς σχέδιο και χωρίς συμμαχίες να σύρεται πίσω από τις εξελίξεις αρκούμενη σε ευχολόγια και εξωραϊσμούς για εγχώρια κατανάλωση. Τα Προεδρικά Διατάγματα για τις ΑΟΖ παραμένουν στα συρτάρια του ΥΠΕΞ .

Αν αυτά δεν δείχνουν ότι οδεύουμε σε ΒΑΤΕΡΛΩ της Ελληνική διπλωματίας, τότε πως αλλιώς μπορεί να δικαιολογηθεί η απομόνωση της χώρας μας ; Γιατί οι εξελίξεις αυτό δείχνουν : απουσία  της Ελλάδος και από το διπλωματικό παιχνίδι και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που αναμφίβολα και μας αφορούν και θα μας επηρεάσουν .

Τον δραματικό τόνο σ’ αυτήν την  απουσία  προσδίδει το γεγονός ότι ακριβώς αυτήν την περίοδο διακυβεύεται η συνέχεια για το σύνολο σχεδόν των λεγόμενων εθνικών θεμάτων της Ελλάδας, από το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και την ΑΟΖ μας, ως τους υδρογονάνθρακες και την πλεονεκτική θέση που είχε ως τώρα εμπεδώσει η χώρα στα Βαλκάνια.

Επίσης, παρά το ότι η Ελλάδα έχει διαμορφώσει την τελευταία  ένα καινούριο σκηνικό εξαιρετικά σημαντικών τριγωνικών πολυμερών σχέσεων στην ανατολική Μεσόγειο με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο , δυστυχώς σήμερα διαχειριζόμαστε αυτό το κρίσιμο διπλωματικό πλεονέκτημα με τα ανακλαστικά ενός παράδοξου αυτοπεριορισμού της σημασίας του σε οικονομικές συνεργασίες, ενώ είναι φανερή  η προτεραιότητα της διπλωματικής αξίας του και το ευρύτερο γεωπολιτικό ειδικό βάρος του.

Στο τέλος του μακρού καταλόγου των διαπιστώσεων για το Βατερλώ  της ελληνικής διπλωματίας που ανησυχεί είναι ότι αυτή η αφωνία, η άγνοια και η ασχετοσύνη φαίνεται να παγιώνονται ως στιλ πολιτικής αλλά και ως περιεχόμενο της ελληνικής διπλωματικής κίνησης. Φαίνεται αυτή να σταθεροποιείται ως η ελληνική εξωτερική πολιτική την ώρα που οι εξελίξεις μας αφήνουν τραγικά πίσω και δυστυχώς έξω από τις εξελίξεις .

Ο κ. Δένδιας είναι έμπειρος και καθαρός πολιτικός και μάλλον αντιλαμβάνεται απολύτως το πρόβλημα και οφείλει να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες ενεργοποίησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής γιατί δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, που για τη Ελλάδα συνεπάγεται σοβαρό κόστος. Αν δεν μπορεί ή δεν του επιτρέπεται να κάνει τη δουλειά που ορίζει το πεδίο αρμοδιότητας του χαρτοφυλακίου του, γνωρίζει και κατανοεί πλήρως τί οφείλει να πράξει.

 

Η Ελλάδα δεν μπορεί στην παρούσα εξαιρετικά βαρύνουσα συγκυρία να συνεχίσει να χάνει διπλωματικό  έδαφος και να καταγράφει απώλειες στο πλαίσιο του κρισιμότατου ζωτικού γεωπολιτικού λόγου που της αναλογεί και σήμερα προφανώς αδυνατεί να αρθρώσει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .