Μπροστά στις ευθύνες !!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
6 Ιουλίου 2019, 08:13

Σήμερα ολοκληρώνεται η προεκλογική περίοδος και αύριο καλούμεθα να επιλέξουμε κυβέρνηση  . Πόσο όμως η προεκλογική περίοδος μας έκανε σοφότερους ώστε να κάνουμε τις επιλογές  εκείνες που  θα αποδειχθούν οι ωφελιμότερες  για την πατρίδα , την οικονομία , την κοινωνία ;

Η αλήθεια είναι ότι η προεκλογική περίοδος ουδόλως μας βοήθησε επ΄ αυτών των ζητημάτων  . Ούτε ολοκληρωμένα προγράμματα που να απαντάνε  στις μεγάλες προκλήσεις κατατέθηκαν , ούτε , κυβερνητική στρατηγική και μάλλον κρύβεται επιμελώς η κρυφή ατζέντα για την επόμενη μέρα.

Οι πολιτικοί οργανισμοί συνεχίζουν να είναι προσκολλημένοι στην παραδοσιακή πολιτική πραγματικότητα . Μια πραγματικότητα μακράν των μεγάλων και θα έλεγα ιστορικών προκλήσεων που τίθενται για την χώρα .

Αλλά ας εμβαθύνουμε στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την εγχώρια πολιτική πραγματικότητα .

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η κρίση γέννησε νέες κομματικές οντότητες με τη φιλοδοξία να προσφέρουν λύσεις στα αδιέξοδα ή να υψώσουν τείχη αντίστασης στις πολιτικές που τα δημιουργούσαν. Σε μεγάλο βαθμό τα εγχειρήματα προέρχονταν από διασπάσεις ή αποχωρήσεις από τα ήδη υπάρχοντα κόμματα, δίνοντας την εντύπωση ότι αποστασιοποιούνται από τις πολιτικές που είχαν εφαρμοστεί. Ίσως η αίσθηση που δημιουργήθηκε στους πολίτες να ήταν ότι με κάποιον τρόπο γινόταν απλώς ανακύκλωση των παλιών υλικών, που αποσκοπούσε στην πολιτική επιβίωση ατόμων ή σχηματισμών. Πολλά απ΄ αυτά επιβίωσαν πολιτικά.

Οι ευρωεκλογές της 26 Μαΐου αποτέλεσαν  μία ένδειξη για το πώς αντιμετωπίστηκαν πολλοί από αυτούς τους πολιτικούς σχηματισμούς, καθώς υπήρξαν παραδείγματα όπου ουσιαστικά κόμματα αποδεκατίστηκαν και βρέθηκαν σε κατάσταση διάλυσης. Είναι όμως η συγκεκριμένη συγκυρία το κλείσιμο ενός ιστορικού κύκλου; Φυσικά και όχι . Κι΄ αυτό γιατί οι νέες πολιτικές κινήσεις που δημιουργήθηκαν στην ουσία λειτουργούν με τα ίδια ευκαιριακά δεδομένα και δεν είναι τίποτ΄ άλλο παρά τα απόνερα της κρίσης. Θα διαγράψουν  πορεία διάττοντα  αστέρα  και θα χαθούν έτσι όπως ακριβώς εμφανίστηκαν.

Ωστόσο η Ελλάδα πέραν από ιδεολογικές αναζητήσεις , καθαρότητες κι τα τοιαύτα , τα οποία ειρήσθω εν παρόδω βρίσκονται σε μια γενικότερη σύγχυση , έχει ανάγκη από κυβερνητική σταθερότητα την οποία μπορούν να την εγγυηθούν  οι πολιτικές δυνάμεις που προτάσσουν το εθνικό συμφέρον και  εθνική εθνική αναγέννηση . Πολιτικές δυνάμεις που αφού πρώτα αυτοκαθαρθούν για τις ευθύνες τους όσον αφορά την δημοσιονομική εκτροπή και την οικονομική κρίση γενικότερα , θα βάλλουν κυριολεκτικά πλάτη για εθνική ανασύνταξη , οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση . Η ιδεολογική σημαία σ΄ αυτήν την φάση δεν μπορεί παρά να είναι η ΕΛΛΑΔΑ !!

Ελλάδα έχει ανάγκη από εθνική συνεννόηση , από μεταρρυθμίσεις , από αλλαγή αντιλήψεων και λειτουργιών . Η Ελλάδα πρέπει να απελευθερώσει τις δυνάμεις του λαού της και να δώσει την δυνατότητα αξιοποίησή τους  . Η Ελλάδα οφείλει να βάλει τάξη στο κράτος , να ορίσει το πλαίσιο και το χώρο στον οποίο κινούνται το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας χωρίς ο ένας χώρος να ενοχοποιεί τον άλλο για την σημερινή συγκυρία . Η Ελλάδα χρειάζεται μια βαθειά διοικητική και θεσμική μεταρρύθμιση . Η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει σε παραγωγική αναδιάρθρωση . Η Ελλάδα χρειάζεται να επενδύσει στην αξία  της εργασίας βάζοντάς την και πάλι στο επίκεντρο της ζωής του κάθε έλληνα . Κάθε σπιθαμή  της ευλογημένης ελληνικής γης πρέπει να καλλιεργηθεί και να μην βρίσκεται σε αγρανάπαυση . Οι έλληνες οφείλουν να επιστρέψουν στις αξίες και στα ιδανικά που διαμόρφωσαν διαχρονικά την εθνική μας ταυτότητα και να μην ενοχοποιούνται ως συντηρητισμός και οπισθοδρόμηση. Γιατί ότι είμαστε σε εθνικός χώρος , σε ιστορία, σε παράδοση , το οφείλουμε σ΄ αυτά τα ιδανικά . Και είναι αυτά και πάλι η καταφυγή μας , το μέλλον μας . Το μετερίζι των αγόνων μας για την επιβίωση και συνέχεια  του Ελληνισμού και της Ελλάδος .

Επίσης τα εθνικά θέματα, βρίσκονται σε μία εξόχως δύσκολη καμπή με αρκετή ασυμμετρία, καθώς οι διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, περνούν μία ακόμα σοβαρή κρίση η οποία δεν βαίνει μειούμενη και δεν είναι σαφές που ακριβώς θα καταλήξει η ένταση στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο που συντηρεί εδώ και καιρό η γείτονα χώρα.

Εκτός αυτού και στα βόρεια σύνορά μας, οι σχέσεις με την Αλβανία έχουν ενταθεί, καθώς η κυβέρνηση Ράμα επιδίδεται σε συνεχείς προκλήσεις απέναντι στην ελληνική μειονότητα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνούμε τα Σκόπια και την συμφωνία των Πρεσπών . Σε κάθε περίπτωση, η χώρα πρέπει να δείξει χαρακτήρα, οφείλει να διαπραγματευθεί σκληρά όλα τα θέματα, τόσο τα εθνικά όσο και τα οικονομικά που απομένουν στην αυστηρή εποπτεία των δανειστών, καλλιεργώντας όμως παράλληλα συμμαχίες στο γεωπολιτικό πεδίο και προσελκύοντας άμεσες ξένες επενδύσεις στο οικονομικό αντίστοιχα.

Η επόμενη χρονική περίοδος αναμένεται κρίσιμη, κομβική και καταλυτική για την χώρα, καθώς οι αποφάσεις και οι συσχετισμοί που θα δημιουργηθούν αναμένεται να επηρεάσουν τις γενικότερες εξελίξεις . Όλα αυτά απαιτούν κυβέρνηση εθνικής ενότητας , κυβέρνηση πατριωτική , κυβέρνηση αλήθειας και τόλμης , κυβέρνηση της ελπίδας και των νέων οριζόντων !!

Μ΄ αυτό το σκεπτικό μπορούμε και οφείλουμε να στείλουμε τα μηνύματά μας προς όλους τους πολιτικούς χώρους και να τους αναγκάσουμε να λειτουργήσουν πατριωτικά !!

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .