Μπροστά σε νέα δεδομένα !!!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
8 Οκτωβρίου 2016, 07:54

Ένας  απ΄τους πολλούς λόγους που ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής επέμενε να συνδέσει την χώρα με την  τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα , ήταν , πέρα όλων των άλλων  , κυρίως  η διασφάλιση της εδαφικής  της ακεραιότητας από την εξ ανατολάς  απειλή ,  καθώς τα εθνικά σύνορα γίνονταν αυτόματα και Ευρωπαϊκά σύνορα , και φυσικά της εθνικής  κυριαρχίας . Η επιλογή ήταν  πολιτικά  σωστή αλλά χωρίς να συνοδεύεται από πολιτικές προετοιμασίας και προσαρμογής  της  οικονομίας και κοινωνίας .

Οι εξελίξεις που διαμορφώνονται σήμερα τόσο εντός της Ε.Ε , όσο και εκτός αυτής , ούτε το πρώτο διασφαλίζουν , ούτε το δεύτερο , πολύ περισσότερο , καθώς η Ε.Ε έχει δομικά κατασκευαστικά προβλήματα που εμποδίζουν την χάραξη κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας ,  ενώ η χώρα παραδόθηκε αμαχητί στους μηχανισμούς της παγκοσμιοποίησης (Δ.Ν.Τ) μέσω των μνημονίων  και εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να απομυζήσουν ότι  ικμάδα  απέμεινε στον  τόπο και να αποδομήσουν  την ελληνική κοινωνία από τις σταθερές αξίες και θεσμικές εκφάνσεις που διαμορφώνουν την πολιτιστική ταυτότητα και εθνική συνείδηση  .

Όλα αυτά λαμβάνουν μια  απίστευτη επικαιρότητα από τις δηλώσεις του Σουλατάνου Ρετζέπ  Ταγίπ  Ερντογάν  αναφορικά με την αμφισβήτηση της Συμφωνίας της Λωζάνης . Μια αμφισβήτηση που ουσιαστικά , αν και απευθύνεται στο εσωτερικό  της Τουρκίας , εν τούτοις αποκαλύπτει τις βαθύτερες σκέψεις της κυρίαρχης πολιτικής του προλειαίνοντας  το έδαφος  για αυτό που ενδεχομένως  κυοφορείται κάτω από τι γενικότερη γεωπολιτική ρευστότητα στην ευρύτερη περιοχή σε συνδυασμό με την αποτυχία του δόγματος Νταβούτογλου  .

Στο πλαίσιο αυτό αν και η Τουρκική εξωτερική πολιτική απέτυχε παταγωδώς στις επιδιώξεις του μεγαλοϊδεατισμού  της  εντούτοις δεν έχασε το γεωπολιτικό της  πλεονέκτημα και πάνω σ΄  αυτό τώρα ποντάρει για να δημιουργήσει μια γενικευμένη σύγχυση και αστάθεια στην περιοχή βάλλοντας κατά των διεθνών συνθηκών που καθόρισαν  τα σύνορα των χωρών ώστε στην επερχόμενη νέο γεωπολιτικό ανασχεδιασμό  να βρίσκεται από θέση ισχύος ώστε να διεκδικήσει ανταλλάγματα προς δυσμάς  σε ανταπόδοση  των  εδαφών που θα χάσει προς ανατολάς . Και βέβαια αυτό  ενισχύεται  όσο Ελλάδα και Κύπρος  προχωρούν στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην θαλάσσια ζώνη .

Κάπως έτσι παίζεται το παιχνίδι από πλευράς Τουρκίας  . Τίποτα από όσα λέγονται ή γίνονται από τον Ερντογάν  δεν είναι τυχαίο . Ακόμα και οι χάρτες που κυκλοφόρησαν και εμφανίζουν την μισή Ελλάδα εντός Τουρκικής επικράτειας , εντάσσεται σ΄ αυτήν την στρατηγική . Το τραγικότερο ; Ότι η Γερμανία έσπευσε να δηλώσει πως αυτά είναι διμερείς διαφορές και δεν αφορούν την Ε.Ε .

Κάτω από το βάρος αυτών  των εξελίξεων  χρέος του εγχώριου  πολιτικού συστήματος  είναι να διαμορφώσει εθνική  εξωτερική  και αμυντική πολιτική , να ισχυροποιήσει  πολύπλευρα τις ένοπλες δυνάμεις , να δημιουργήσει κοινωνικές συνθήκες εγρήγορσης και ετοιμότητας για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας  και κυριαρχίας και τέλος να καταστήσει την Ε.Ε πραγματικό εγγυητή των Ευρωπαϊκών συνόρων . Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα σύννεφα πυκνώνουν  απειλητικά πάνω από την χώρα και οφείλουμε όλοι , πολιτική  και στρατιωτική ηγεσία αλλά και λαός , να προετοιμαστούμε .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .