Ασπροπόταμος : Το στολίδι της περιοχής

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
1 Αυγούστου 2015, 08:12

Μια πολύ καλή ιδέα  , η  υποβολή φακέλου υποψηφιότητας της πράξης «Ίδρυση λαογραφικής συλλογής νομαδικού πολιτισμού Ασπροποτάμου», θα συζητηθεί στη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου την προσεχή Τρίτη και ο δήμος οφείλει να συμβάλλει ώστε , το δυνατόν , υπό τις διαμορφωθείσες συνθήκες , να υλοποιηθεί στην πράξη καθώς αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά κομμάτια της ιστορίας και παράδοσης του Ασπροποτάμου και της περιοχής βέβαια .

Ιστορία και παράδοση που σε συνδυασμό με τη μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος και τον πλούτο της Ασπροποταμίτικης  πανίδας και χλωρίδας , κατατάσσει την περιοχή ως μια περιοχή μοναδική και ιδιαίτερη που θα πρέπει να κρατήσει ζωντανά όλα εκείνα τα στοιχεία   που διαμορφώνουν  το τοπικό οικονομικό , παραγωγικό , πολιτιστικό ,  κοινωνικό  και αρχιτεκτονικό – οικιστικό  απόθεμα , συμβάλλοντας , έτι περαιτέρω , στην διαφύλαξη και ανάδειξή του .

Ο Ασπροπόταμος είναι το στολίδι όχι μόνο της περιοχής αλλά και της χώρας μας και αυτό το στολίδι οφείλουμε να το κρατήσουμε ως πολύτιμη παρακαταθήκη !!!

 • ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

  Η «Ίδρυση λαογραφικής συλλογής νομαδικού πολιτισμού Ασπροποτάμου», εντάσσετε στο διακρατικό σχέδιο του προγράμματος LEADER. Απώτερος στόχος του Σχεδίου διακρατικής Συνεργασίας είναι να υποβληθούν για όλες τις συμμετέχουσες ορεινές περιοχές Φάκελοι Υποψηφιότητας προς το ICOMOS που είναι το Πολιτιστικό Τμήμα της UNESCO, προκειμένου να αποκτήσουν το καθεστώς της Πολιτισμικής Περιοχής Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Cultural Landscapes) από την αντίστοιχη Επιτροπή της UNESCO.
  Η ανακήρυξη της περιοχής ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO, σημαίνει και κάποιες απαγορεύσεις – δεσμεύσεις, όπως στην περιοχή της Γαλλίας και συγκεκριμένα στο πάρκο «Les Causses & Les Cevennes».
  Το θέμα είναι ότι πριν την υποβολή της πρότασης για την συμμετοχή στο διακρατικό σχέδιο, δεν ενημερώθηκαν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, αλλά ούτε το δημοτικό συμβούλιο.
  Με λίγα λόγια δεν μπορεί μια αναπτυξιακή να παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες χωρίς την συγκατάθεση των αρμοδίων.
  Το ότι η Αναπτυξιακή Γρεβενών που ήταν η πρώτη και μοναδική από την Ελλάδα που ξεκίνησε το πρόγραμμα, δεν υπέγραψε την τελευταία στιγμή την συμμετοχή της στο πρόγραμμα με προβληματίζει.
  Η ΚΕΝΑΚΑΠ δήλωσε συμμετοχή πολύ αργότερα. Το διακριτικό πρόγραμμα ήταν μια πρόταση των Ιταλών.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .