Άρθρο Μικέλη Χατζηγάκη: Ανόρθωση

24 Σεπτεμβρίου, 2017 18:13 Επιμέλεια: /

Untitled

*του Μικέλη Σωτ. Χατζηγάκη

 

O Ελευθέριος Βενιζέλος χρησιμοποίησε την λέξη «Ανόρθωση» ως βασική αρχή της πολιτικής του. Όπως γράφει ο Τσάτσος (στο βιβλίο «Λογοδοσία μιας Ζωής») το σύνθημα της «Ανόρθωσης» που εξέφρασε ο Βενιζέλος απαντούσε στην ουσία των προβλημάτων, είχε σεβασμό στα δεδομένα της εποχής, και η εφαρμογή του έγινε από ένα μεγάλο πολιτικό που είχε ρεαλισμό και αίσθηση του μέτρου. Το ίδιο συνέβη και με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο οποίος με σύνθημα «μπροστά ή πίσω» χάραξε μια νέα πορεία για την ανόρθωση της χώρας. Από την Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κεντρικό μήνυμα «οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα» ανέλυσε τους άξονες του προγράμματός του και εξήγησε πως θα φέρει την ανόρθωση της χώρας.

 

Γυρνώντας πίσω στην ιστορία θα δούμε πως η «Ανόρθωση» του Βενιζέλου ανταποκρίνονταν στην χρονική συγκυρία και στις δύο μεγάλες περιόδους που κυβέρνησε. Και τις δύο περιόδους η Ελλάδα ήταν διαλυμένη και ανήμπορη. Στην πρώτη περίοδο (1910-1920) η «μικρή Ελλάδα» επεκτάθηκε και έγινε ένα ισχυρό κράτος των Βαλκανίων. Στην δεύτερη (1928-1932) η Ελλάδα ήταν ρημαγμένη από οικονομική δυσπραγία, κοινωνικές συγκρούσεις, από παλαιότερες δικτατορίες, κτλ. Ο Βενιζέλος κατάφερε να την στήσει στα πόδια της  υλοποιώντας ένα πολύπλευρο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έκανε πράξη το σύνθημα «Ανόρθωση».

 

Σήμερα, η Ελλάδα βιώνει, mutatis mutandis, μια παρόμοια κατάσταση. Η οικονομία της είναι στα τάρταρα, η κοινωνία της είναι βαθιά διχασμένη και αποπροσανατολισμένη, η διεθνής της θέση είναι ίσως στο χαμηλότερο σημείο της μεταπολίτευσης. Η Ανόρθωση της χώρας θα επέλθει υλοποιώντας ένα εμπεριστατωμένο πλάνο ανάταξης της χώρας σε όλα τα επίπεδα, όπως το ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ. Αναγκαία προϋπόθεση, όπως τόνισε, είναι να εφαρμοστεί η αριστεία με τους ικανότερους ανθρώπους που έχει η πατρίδα μας. Αναμφίβολα χρειαζόμαστε μια «ανανέωση των αρίστων», κόντρα στην σημερινή μετριοκρατία, που θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος ενός φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

 

Η ανόρθωση της Ελλάδας μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή βασικών πολιτικών όπως π.χ. η ριζική αλλαγή στην δομή της οικονομίας μέσω της δραστικής μείωσης των φόρων, προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και τόνωση της υγειούς ιδιωτικής οικονομίας. Επίσης, η «θεσμική ανόρθωση» που είναι απολύτως αναγκαία θα επέλθει, μεταξύ άλλων, με παρεμβάσεις στην δικαστική εξουσία που θα θωρακίσουν την ανεξαρτησία της και θα επισπεύσουν την έκδοση αποφάσεων.

 

Οι πολίτες πρέπει να αγκαλιάσουν το σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας και να αποκτήσουν ένα αίσθημα «ιδιοκτησίας».  Έτσι θα δημιουργηθεί και ένα αίσθημα «νέου πατριωτισμού» που τόσο ανάγκη έχει η Ελλάδα. Άλλωστε, η πρόοδος της πατρίδας είναι ευθύνη όλων μας.

 

*Ο Μικέλης Χατζηγάκης είναι οικονομολόγος (LSE, Tufts). Σήμερα είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στην Σχολή Κέννεντυ του Χάρβαρντ.

 

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.
Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.