Αποθράσυνση Ερντογάν ; ή ξέρει τι λέει ;

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
18 Οκτωβρίου 2016, 09:13

Οι  συνεχιζόμενες προκλήσεις του Ερντογάν πότε με τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου  εθνικού χώρου της Ελλάδος και πότε με δηλώσεις  αμφισβήτησης του αναφαίρετου δικαιώματος της χώρας  για εκμετάλλευση  των κοιτασμάτων φυσικού αερίου με αποκορύφωμα αυτές που αφορούν την αμφισβήτηση της  συμφωνίας  της Λωζάνης , όχι μόνο δεν είναι τυχαίες , όχι μόνο δεν γίνονται εν τη ρύμη  του λόγου , αλλά αποτελούν μέρος στρατηγικού σχεδίου στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής που στοχεύει στην ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή υπερδύναμη .

Από πού τεκμαίρεται τούτο ; Από μια σειρά ενέργειες και κινήσεις της Τουρκικής πολιτικής ηγεσίας .

Πέραν γενικότερων στρατηγικών κινήσεών της σε ότι αφορά τα διαδραματιζόμενα στην Συριακή κρίση και σε όσα εξελίσσονται στην περιοχή και συνδέονται  με το νέο γεωπολιτικό  states ,  υπάρχουν και άλλες κινήσεις που αποκαλύπτουν τους απώτερους στόχους  της .

Οι πρόσφατες υπαινιγμοί  του Αλβανού πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα  αποκαλύπτουν την ύπαρξη  ευρύτερου τουρκικού σχεδίου, σε συνεργασία με την κυβέρνηση Ράμα, για αποσταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων και την αξιοποίηση , για μεν της Αλβανία να ικανοποιήσει τον αλυτρωτισμό της για την δημιουργία  μεγάλης Αλβανίας , για δε την Τουρκία να βάλλει το πόδι της στην Βαλκανική ενδοχώρα .

Ο  Μπερίσα δήλωσε δημοσίως, για πρώτη φορά, ότι  «η συμφωνία για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα απέτυχε, έπειτα από την παρέμβαση ενός τρίτου παράγοντα»… και πρόσθεσε :  «…Θέλω να πω στους Αλβανούς: σύντομα θα καταλάβετε ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετήσατε – και σας το δηλώνω με απόλυτη πεποίθηση ότι το κάνατε για λογαριασμό τρίτου παράγοντα. Η ιστορία θα το αποδείξει..»  ,  σημείωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του  Έντι Ράμα, ο οποίος, όντας τότε στην αντιπολίτευση, παρέπεμψε στο Συνταγματικό Δικαστήριο τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για τον ορισμό των θαλασσίων ζωνών .  Το ποιον εννοεί ο Σαλί Μπερίσα , τρίτο παράγοντα , είναι ηλίου φαεινότερο και πέραν πάσης αμφιβολίας  ότι εννοεί την Τουρκία !!

Σε προχθεσινές  πάλι δηλώσεις  του ο Σουλτάνος Ερντογάν μεταξύ άλλων τόνισε : «… Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία . Εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί», κάνοντας  λόγο και για τη «Δυτική Θράκη». Και συνέχισε απτόητος : «…είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές .. Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας» .. , το 1920 η τότε τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιλάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του Οθωμανικού κράτους όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκη του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών. Το κριτήριο  της απόφασης του 1920 , σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν,  είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή.

Και έτσι έρχεται και δένει απόλυτα η πολιτική ενίσχυσης  των ακραίων στοιχείων της μουσουλμανικής  μειονότητας , η στήριξή της  με πακτωλό χρημάτων  , οι αθρόες αγορές χρεοκοπημένων επιχειρήσεων , σπιτιών κ.λ.π , που γίνονται από  Τούρκους στην Κομοτηνή , στην Ξάνθη και τελευταία στην Αλεξανδρούπολη , η παρουσία Τράπεζας και μια σειρά άλλα που σκοπό έχουν την θρησκευτική υπερίσχυση  του μουσουλμανικού  στοιχείου . Ακόμα  και οι προσφυγικές  ροές  χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για  να εξυπηρετήσουν μακροπρόθεσμα αυτήν την στρατηγική .

Το τρομερό ; Ο Ερντογάν υποστήριξε  ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».

Αυτά όλα δεν είναι για γέλια . Ο Σουλτάνος και ξέρει τι λέει και γιατί το λέει και τον χρόνο που το λέει και πως το λέει  . Δυστυχώς οι πολιτικές τόσων χρόνων  χρησιμοποίησης  του μουσουλμανικού  στοιχείου  τόσο στη Θράκη , όσο και στην Βαλκανική ενδοχώρα , τώρα αξιοποιούνται με αριστοτεχνικό τρόπο και ίσως έχουν ερείσματα να αποδώσουν αν δεν ακυρωθούν από την Ελλάδα .

Συνεπώς το θέμα που πρέπει να απασχολήσει την Ελληνική εξωτερική πολιτική και κυρίως την πολιτική ηγεσία της χώρας είναι το πώς θα ακυρώσει όλα αυτά τα σχέδια της Τουρκίας και σ΄ αυτό το επίπεδο απαιτείται  ηχηρή  και ισχυρή αντίδραση σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο . Φυσικά απαιτείται αλλαγή πολιτικών στην Θράκη !!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .