Απόστολος Αλεξίου: Η Πανδημία γεννά μια νέα οικονομική ύφεση

admin
admin
7 Μαΐου 2020, 14:31

Ο σοφός λαός λέει ενός κακού μύρια έπονται , κάτι που ταιριάζει γάντι με την τρέχουσα κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο . Πέρα από την υγειονομική κρίση που βιώνουμε διαφαίνεται στον ορίζοντα και μια οικονομική , για της οποίας το μέγεθος κανείς δεν είναι σίγουρος ακόμη . Οι αριθμοί όμως σε κάθε περίπτωση είναι πολύ απαισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία , κάτι το οποίο γεννά ερωτήματα .

Πολλές φορές η οικονομική επιστήμη για να προβλέψει το μέλλον χρησιμοποιεί στοιχεία από το παρελθόν και στην περίπτωση της Ελλάδας μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν δίνει τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε. Θα μπορούσαν να συμπτυχθούν σε μια φράση:

<<Το παραγωγικό και κατά συνέπεια το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μας είναι προβληματικό.>>

Ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ αποτελείται από τον τουρισμό και την εστίαση κάτι που καθιστά ευάλωτη την ελληνική οικονομία σε οποιαδήποτε κρίση ζήτησης, όπως αυτή που βιώνουμε. Οι προβλέψεις για την ανεργία κυρίως στους νέους είναι τρομακτικές. Μια γενιά που σχεδόν εξουδετερώθηκε οικονομικά από την κρίση του 2008 βλέπει ξανά το μέλλον της ζοφερό. Έτσι προκύπτουν δύο ερωτήματα :

Τι μπορεί να γίνει από εδώ και στο εξής ;

Υπάρχει τομέας που  μπορεί να δώσει τη λύση ;

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί από κανένα με σιγουριά , το μόνο βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο χτίζαμε το οικονομικό μας μοντέλο μέχρι σήμερα. Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα σχέδιο το οποίο θα οδηγήσει την οικονομία τις επόμενες δεκαετίες σε ένα διαφορετικό δρόμο, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα του σήμερα.

Ο αγροτικό τομέας θα μπορούσε να είναι μια λύση , αλλά υπό προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή η χαμηλή προστιθέμενη αξία , η έλλειψης καινοτομίας και η απουσία συντονισμένου αναπτυξιακού σχεδίου καθιστούν τον αγροτικό τομέα ένα πολύ μικρό συστατικό στοιχείο του ΑΕΠ. Η σύνδεση του αγροτικού τομέα με αυτόν της μεταποίησης και η αύξηση της προστιθέμενης αξίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της μόνιμης απασχόλησης αλλά  και στις εξαγωγές. Η εκτεταμένη βελτίωση των τεχνολογικών μέσων αλλά και η χρήση καινοτομιών θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά .

Φυσικά για την στήριξη του αγροτικού τομέα κρίνεται απαραίτητη η παρέμβαση του κράτους , αποφεύγοντας όμως τα λάθη του παρελθόντος.

 

ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .