Για να μην θρηνήσουμε άλλες χαμένες πατρίδες !!! – Επιτυχημένη η επετειακή εκδήλωση μνήμης για την άλωση της Πόλης του Συλλόγου «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ»

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
22 Μαΐου 2016, 12:29

Με την παρουσία και συμμετοχή πλήθος κόσμου και με κεντρικό ομιλητή τον Αντιστράτηγο Ε.Α. και επίτιμο Διοικητή του Β΄Σ.Σ , Θεόκλητο Ρουσάκη , πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι στην Αίθουσα «ΝΙΤΣΑ ΛΙΑΠΗ» , στην Καλαμπάκα , η επετειακή εκδήλωση του Συλλόγου «ΜΕΤΕΩΡΩΝ  ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» με θέμα : «ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ» που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 563 χρόνων από το «εάλω η πόλις» .

Η εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γρηγόρης  Γ. Καλύβας ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον στρατηγό για την αποδοχή της πρόσκλησης αλλά και την παρουσία του κόσμου στην εκδήλωση αναφέρθηκε στην εορτή των Οσίων Μετεωριτών Πατέρων  τονίζοντας  ότι πρόκειται για ένα προνόμιο που λίγες περιοχές έχουν να βρίσκονται υπό την σκέπη τόσων πολλών αγίων και οσίων που με τους αγώνες , τις προσευχές και τα δάκρυα μετανοίας τους κληροδότησαν την ευλογία- παρακαταθήκη  η οποία πρέπει να διαφυλαχθεί …».  Σε ότι αφορά  για το θέμα της εκδήλωσης υπογράμμισε : «..Δεν  υπάρχει Έλλην  που να μην θρηνεί για την ανεπανόρθωτη εθνική τραγωδία του 1453 και συνάμα να μην μνημονεύει με δέος και θαυμασμό την μεγάλη θυσία του τελευταίου Χριστιανού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου  , του οποίου η σεμνή και άγια μορφή του προβάλλει ως πρότυπο θυσίας και ηρωισμού …

Για το γένος ολόκληρο η πτώση της βασιλεύουσας και η διάλυση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας είχε τεράστια σημασία ειδικά για την κατοπινή του πορεία, γιατί σήμανε το πέρασμα στην ατελείωτη νύχτα της σκλαβιάς, του καταναγκασμού της απαξίωσης και του εξευτελισμού  που λίγο έλειψε να εξοντωθεί φυλετικά και πνευματικά  αν οι ψυχικές και πνευματικές του δυνάμεις δεν ήταν ακμαίες, και δεν είχε την εμμονή του στην ορθόδοξη παράδοση και μέσω αυτής και στην ελληνικότητα….

Ο Ελληνισμός βρίσκεται και πάλι σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορικής του διαδρομής . Για να μην θρηνήσουμε άλλες χαμένες πατρίδες και άλλες αλώσεις , οφείλουμε  όχι μόνο να κρατήσουμε ψηλά το διάκι της ιστορικής μνήμης  , της παράδοσης , της πολιτιστικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας , αντιστεκόμενοι σε ότι θέλει να τα  αλώσει , αλλά  και να την μεταβάλουμε σε βίωμα και πράξη καθημερινή, ώστε να παραμένουν άγρυπνες οι συνειδήσεις…», κατέληξε .

Από την πλευρά του ο στρατηγός κ. Ρουσάκης παρουσίασε συγκλονιστικά στοιχεία όσον αφορά τις συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν στην άλωση της Κωνσταντινούπολης και τα οποία , όπως τόνισε χαρακτηριστικά , προσομοιάζουν με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί  σήμερα τόσο εντός της  χώρας , όσο και στις γενικότερες γεοπολιτικές και γεωστρατηγικές σταθερές και που απαιτούν συγκεκριμένες συμπεριφορές και λειτουργίες από κάθε Έλληνα και Ελληνίδα κρατώντας όλα εκείνα τα στοιχεία που κρατούν άσβεστη την ιστορική μνήμη και Ελληνική συνείδηση .

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο προηγούμενος Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμ. Αθανάσιος , η Ηγουμένη της Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου Μετεώρων Χριστονύμφη και  μέλη της αδελφότητας της μονής ,  ο επίτιμος Αρχηγός Γ.Ε.Σ  Αθανάσιος Τσέλιος , ο υποστράτηγοι Ε.Α Γεώργιος Βασιλείου και Κων.  Κουβάτης , ανώτεροι Αξιωματικοί Ε.Α των ενόπλων δυνάμεων  και της ΕΛΛΑΣ , εκπρόσωπος του Δ/τη Σ.Μ.Υ Τρικάλων Ταγ. Π.Ζ Χαριλ. Αδάμος , ο  πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών  Στρατού Ευάγ. Στέφος , ο  πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πολυζώης Χαλατσάκης , ο επικεφαλής της Δημοτικής Αντιπολίτευσης – πρώην δήμαρχος Δημήτρης Σακελλαρίου , οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Βουρλίτσης , Κώστας Ράντος , Ευαγγελία Μπαντέκα και  Μαρία Κουκουράβα – Γκαραγκάνη , ο Δημοτικός Σύμβουλος Στέργιος Τσιαντούλας , ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Μπουτίνας , ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημήτρης Κόττης , ο Πρόεδρος Καστρακίου Περικλής Γιάννης , εκπρόσωποι Πολιτιστικών  και κοινωνικών  φορέων κ.α.

 

lithopolis roysakis (29) lithopolis roysakis (28) lithopolis roysakis (27) lithopolis roysakis (26) lithopolis roysakis (25) lithopolis roysakis (24) lithopolis roysakis (23) lithopolis roysakis (22) lithopolis roysakis (21) lithopolis roysakis (20) lithopolis roysakis (19) lithopolis roysakis (18) lithopolis roysakis (17) lithopolis roysakis (16) lithopolis roysakis (15) lithopolis roysakis (14) lithopolis roysakis (13) lithopolis roysakis (12) lithopolis roysakis (11) lithopolis roysakis (10) lithopolis roysakis (9) lithopolis roysakis (8) lithopolis roysakis (7) lithopolis roysakis (6) lithopolis roysakis (5) lithopolis roysakis (4) lithopolis roysakis (3) lithopolis roysakis (2) lithopolis roysakis (1)DSCF7348_DCEDSCF7349_DCEDSCF7351_DCE13281971_10209808670913894_2049007758_n_DCE

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .