Από τον Σύλλογο Μετεώρων Λιθόπολις – Διάλεξη- ομιλία με θέμα : “Ούτοι Εν άρμασι και ούτοι Εν ίπποις”

20 Μαρτίου, 2016 12:32 Επιμέλεια: /

lithopolis moyrza 2 (14)

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Συλλόγου ¨Μετεώρων Λιθόπολις¨ και με την ευκαιρία  της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας ,  πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή  στην αίθουσα «ΝΙΤΣΑ ΛΙΑΠΗ»,  επίκαιρη διάλεξη – ομιλία με θέμα , «Ούτοι Εν άρμασι  και ούτοι Εν ίπποις» . Το θέμα  ανέπτυξε  η  γνωστή συγγραφέας  κυρία  Μαρία Μουρζά .

Η συγγραφέας που μέσα από την γλαφυρότητα και την εμβάπτιση των κειμένων της  στα  νάματα της ιστορίας   , της παράδοσης  και  της Ορθοδοξίας  , σε μια κατάμεστη αίθουσα ,προσέγγισε  με άλλη ματιά τα πράγματα .

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κος Γρηγόρης Καλύβας στην σύντομη εισήγησή του ανέφερε : «Οὗτοι ἐν ἅρμασι καὶ οὗτοι ἐν ἵπποις, ἡμεῖς δὲ ἐν ὀνόματι Κυρίου Θεοῦ ἡμῶν μεγαλυνθησόμεθα. Αὐτοὶ συνεποδίσθησαν καὶ ἔπεσαν, ἡμεῖς δὲ ἀνέστημεν καὶ ἀνωρθώθημεν».  Πρόκειται  για τον Ψαλμό ιθ  που ο μεγάλος Βασιλιάς  του Ισραήλ Δαβίδ ανέπεμψε προς τον Θεό  βαθύτατα συγκινημένος   από την  θαυμαστή   νίκη κατά των μυριάδων  πεζών και ιππέων Σύρριων και Αμωνιτών  , που με χιλιάδες πολεμικά άρματα, στρατιά παντοδύναμη και ακατανίκητη  , ξεχύθηκε για να πνίξει το Ισραήλ και να κατακλύσει την Παλαιστίνη .

Θα μου πείτε προς τι η συσχέτιση ;

Η χρονική αυτή στιγμή  που διερχόμαστε ως χώρα , ως κοινωνία , ως λαός και ως έθνος είναι, χωρίς καμία αμφισβήτηση, καθοριστική και σημαντική για το μέλλον.

Σε μία τέτοια συγκυρία, που διακρίνει κανείς με ευκολία την παρακμιακή κρίση , θα περιμέναμε να υπάρχουν στοιχειώδης πράξεις αντίδρασης , αντίστασης , αυτοάμυνας και αυτοσεβασμού, που θα προερχόταν κατά βάση από  την παιδεία  , την διανόηση  , τους πνευματικούς και πολιτικούς ταγούς , ακουμπώντας  στην  ιστορία  μας , στην μαρτυρική  πορεία της Ρωμιοσύνης , στην παράδοση  , στην πίστη, στην παλιγγενεσία του 1821, καθώς αυτά  πιστεύουμε  πρέπει να είναι η δική μας αρματωσιά απέναντι στην  προσπάθεια δημιουργίας του πλανητικού  πολίτη .

Αντ΄ αυτού τι παρατηρούμε ;  Παρατηρούμε μία άνευ προηγουμένου  επιχείρηση  αποδόμησης των στοιχείων , αξιών και θεσμών εκείνων που συνυφαίνουν την πολιτιστική και πολιτισμική μας ταυτότητα ως έθνους από εγχώριους και εξωτερικούς παράγοντες , που μάλιστα παρουσιάζονται ως σωτήρες μας  , και έχουν σημείο αναφοράς  το σύστημα της παγκοσμιοποίησης  και τις πολιτικές που απορρέουν από το δόγμα της Νέας  Τάξης πραγμάτων  .

Απόρροια αυτών είναι  μια σειρά ενέργειες όπως η ίδρυση έδρας Ισλαμικών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο , η νέα κάρτα του πολίτη και οι ηλεκτρονικές ταυτότητες , το Σύμφωνο συμβίωσης , η κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών  στα σχολεία , ο λεγόμενος διάλογος των δύο Χριστιανικών εκκλησιών (βλέπε Μεγάλη Σύνοδος) , οι μεταναστατευτικές ροές και μια σειρά άλλα θέματα που μόνο αθώα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν .

Ούτως εχόντων είναι η ώρα της ατομικής και συλλογικής  ομολογίας για την υπεράσπιση της πατρίδας , της πίστης , της Ορθοδοξίας , των αξιών του Ελληνικού πολιτισμού και της παράδοσης .

lithopolis moyrza 2 (18) lithopolis moyrza 2 (2) lithopolis moyrza 2 (3) lithopolis moyrza 2 (5) lithopolis moyrza 2 (4) lithopolis moyrza 2 (9) lithopolis moyrza 2 (8) lithopolis moyrza 2 (7) lithopolis moyrza 2 (6) lithopolis moyrza 2 (12) lithopolis moyrza 2 (11) lithopolis moyrza 2 (10) lithopolis moyrza 2 (13) lithopolis moyrza 2 (15) lithopolis moyrza 2 (17) lithopolis moyrza 2 (16) lithopolis moyrza 2 (19) lithopolis moyrza 2 (20) lithopolis moyrza 2 (21)

 

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.