Από τον Σύλλογο Μετεώρων Λιθόπολις – Διάλεξη- ομιλία με θέμα : ‘Ούτοι Εν άρμασι και ούτοι Εν ίπποις’

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
20 Μαρτίου 2016, 12:32

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Συλλόγου ¨Μετεώρων Λιθόπολις¨ και με την ευκαιρία  της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας ,  πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή  στην αίθουσα «ΝΙΤΣΑ ΛΙΑΠΗ»,  επίκαιρη διάλεξη – ομιλία με θέμα , «Ούτοι Εν άρμασι  και ούτοι Εν ίπποις» . Το θέμα  ανέπτυξε  η  γνωστή συγγραφέας  κυρία  Μαρία Μουρζά .

Η συγγραφέας που μέσα από την γλαφυρότητα και την εμβάπτιση των κειμένων της  στα  νάματα της ιστορίας   , της παράδοσης  και  της Ορθοδοξίας  , σε μια κατάμεστη αίθουσα ,προσέγγισε  με άλλη ματιά τα πράγματα .

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κος Γρηγόρης Καλύβας στην σύντομη εισήγησή του ανέφερε : «Οὗτοι ἐν ἅρμασι καὶ οὗτοι ἐν ἵπποις, ἡμεῖς δὲ ἐν ὀνόματι Κυρίου Θεοῦ ἡμῶν μεγαλυνθησόμεθα. Αὐτοὶ συνεποδίσθησαν καὶ ἔπεσαν, ἡμεῖς δὲ ἀνέστημεν καὶ ἀνωρθώθημεν».  Πρόκειται  για τον Ψαλμό ιθ  που ο μεγάλος Βασιλιάς  του Ισραήλ Δαβίδ ανέπεμψε προς τον Θεό  βαθύτατα συγκινημένος   από την  θαυμαστή   νίκη κατά των μυριάδων  πεζών και ιππέων Σύρριων και Αμωνιτών  , που με χιλιάδες πολεμικά άρματα, στρατιά παντοδύναμη και ακατανίκητη  , ξεχύθηκε για να πνίξει το Ισραήλ και να κατακλύσει την Παλαιστίνη .

Θα μου πείτε προς τι η συσχέτιση ;

Η χρονική αυτή στιγμή  που διερχόμαστε ως χώρα , ως κοινωνία , ως λαός και ως έθνος είναι, χωρίς καμία αμφισβήτηση, καθοριστική και σημαντική για το μέλλον.

Σε μία τέτοια συγκυρία, που διακρίνει κανείς με ευκολία την παρακμιακή κρίση , θα περιμέναμε να υπάρχουν στοιχειώδης πράξεις αντίδρασης , αντίστασης , αυτοάμυνας και αυτοσεβασμού, που θα προερχόταν κατά βάση από  την παιδεία  , την διανόηση  , τους πνευματικούς και πολιτικούς ταγούς , ακουμπώντας  στην  ιστορία  μας , στην μαρτυρική  πορεία της Ρωμιοσύνης , στην παράδοση  , στην πίστη, στην παλιγγενεσία του 1821, καθώς αυτά  πιστεύουμε  πρέπει να είναι η δική μας αρματωσιά απέναντι στην  προσπάθεια δημιουργίας του πλανητικού  πολίτη .

Αντ΄ αυτού τι παρατηρούμε ;  Παρατηρούμε μία άνευ προηγουμένου  επιχείρηση  αποδόμησης των στοιχείων , αξιών και θεσμών εκείνων που συνυφαίνουν την πολιτιστική και πολιτισμική μας ταυτότητα ως έθνους από εγχώριους και εξωτερικούς παράγοντες , που μάλιστα παρουσιάζονται ως σωτήρες μας  , και έχουν σημείο αναφοράς  το σύστημα της παγκοσμιοποίησης  και τις πολιτικές που απορρέουν από το δόγμα της Νέας  Τάξης πραγμάτων  .

Απόρροια αυτών είναι  μια σειρά ενέργειες όπως η ίδρυση έδρας Ισλαμικών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο , η νέα κάρτα του πολίτη και οι ηλεκτρονικές ταυτότητες , το Σύμφωνο συμβίωσης , η κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών  στα σχολεία , ο λεγόμενος διάλογος των δύο Χριστιανικών εκκλησιών (βλέπε Μεγάλη Σύνοδος) , οι μεταναστατευτικές ροές και μια σειρά άλλα θέματα που μόνο αθώα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν .

Ούτως εχόντων είναι η ώρα της ατομικής και συλλογικής  ομολογίας για την υπεράσπιση της πατρίδας , της πίστης , της Ορθοδοξίας , των αξιών του Ελληνικού πολιτισμού και της παράδοσης .

lithopolis moyrza 2 (18) lithopolis moyrza 2 (2) lithopolis moyrza 2 (3) lithopolis moyrza 2 (5) lithopolis moyrza 2 (4) lithopolis moyrza 2 (9) lithopolis moyrza 2 (8) lithopolis moyrza 2 (7) lithopolis moyrza 2 (6) lithopolis moyrza 2 (12) lithopolis moyrza 2 (11) lithopolis moyrza 2 (10) lithopolis moyrza 2 (13) lithopolis moyrza 2 (15) lithopolis moyrza 2 (17) lithopolis moyrza 2 (16) lithopolis moyrza 2 (19) lithopolis moyrza 2 (20) lithopolis moyrza 2 (21)

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .