Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ¨Μετέωρα ¨ – Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα»

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
19 Νοεμβρίου 2016, 21:42

Πραγματοποιήθηκε πριν λίγο στην αίθουσα  «Νίτσα Λιάπη» , εκδήλωση  με θέμα: «Τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα.

Για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα μίλησαν:

Μουλάς Ανάργυρος – Καθηγητής Βιοχημείας στο ΤΕΙ Θεσσαλία

Αντωνάκος Λουκάς – Γεωπόνος

Μπίλλας Γιάννης – Εκπαιδευτικός – Βιοκαλλιεργητής

Γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα: 

Τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα εξαπλώνονται όλο και περισσότερο, χωρίς να φαίνεται ότι βλάπτουν την υγεία μας. Οι μέθοδοι της γενετικής μηχανικής επιτρέπουν σήμερα την τροποποίηση του γενετικού κώδικα ο οποίος βρίσκεται στο DNA των κυττάρων.

Οι τροποποιήσεις αυτές  επιτυγχάνονται με τη μεταφορά γονιδίων και μπορούν να γίνουν σε φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς, σε ψάρια και σε βακτηρίδια.

Οι γενετικοί ανασυνδυασμοί από διαφορετικούς οργανισμούς, επιτρέπει τη δημιουργία νέων γενετικά τροποποιημένων (ΓΤ) οργανισμών. Οι ανασυνδυασμοί αυτοί έχουν οδηγήσει στην παραγωγή μιας σειράς από ΓΤπροϊόντα όπως εμβόλια, φάρμακα, τρόφιμα, συστατικά τροφίμων και τροφές ζώων.

Αρχικά γίνεται η επιλογή των γονιδίων που προσδίδουν ιδιαίτερα και επιθυμητά χαρακτηριστικά σε ένα οργανισμό. Η μεταφορά των γονιδίων αυτών μπορεί να γίνει μεταξύ οργανισμών που ανήκουν σε διαφορετικά βιολογικά είδη.

Για παράδειγμα μπορούν να αναγνωρισθούν γονίδια που δίνουν σε ένα συγκεκριμένο είδος ιδιαίτερη ανθεκτικότητα σε βλαβερά έντομα και στη συνέχεια να μεταφερθούν σε ένα άλλο είδος φυτού.

Ή ακόμη είναι δυνατόν να μεταφερθούν γονίδια που επιτρέπουν σε ένα φυτό να παράγει καρπούς με επιλεγμένα θρεπτικά συστατικά.

Η αναγνώριση ιδιαίτερων χρήσιμων χαρακτηριστικών σε διάφορους οργανισμούς, είναι ο πιο σημαντικός και καθοριστικός παράγοντας στη διαδικασία της γενετικής τροποποίησης των οργανισμών. Σήμερα η διαδικασία αυτή έχει επιταχυνθεί χάρις στις νέες μεθόδους μελέτης της αλληλουχίας του DNA και γίνεται σε εκατοντάδες διαφορετικούς οργανισμούς.

Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (ΓΤΤ) προκύπτουν από καλλιέργειες και φυτείες που γίνονται σήμερα σε περισσότερες από 40 χώρες.

Πολλά εκατομμύρια στρεμμάτων καλλιεργούνται με ΓΤ φυτά. Τα κυριότερα είναι φυτά σόγιας, καλαμποκιού, βαμβακιού, πατάτες, ελαιοκράμβη, κολοκυθιές, ραδίκια, ντομάτες κ. άλλα.

meteora-silogos-metalagmena-12 meteora-silogos-metalagmena-13 meteora-silogos-metalagmena-14 meteora-silogos-metalagmena-16 meteora-silogos-metalagmena-15 meteora-silogos-metalagmena-5 meteora-silogos-metalagmena-6 meteora-silogos-metalagmena-7 meteora-silogos-metalagmena-11 meteora-silogos-metalagmena-10 meteora-silogos-metalagmena-9 meteora-silogos-metalagmena-8 meteora-silogos-metalagmena-4 meteora-silogos-metalagmena-3 meteora-silogos-metalagmena-2 meteora-silogos-metalagmena-1

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .