Από την Ομάδα Γυναικών Καλαμπάκας μέλος της ΟΓΕ – ¨Παλεύουμε μαζί για δημιουργική ζωή με δικαιώματα στην εργασία και στην μητρότητα¨

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
1 Μαρτίου 2017, 12:48

Πραγματοποιήθηκε πριν λίγο στο Εργατικό Κέντρο Καλαμπάκας ομιλία – συνέντευξη τύπου της Ομάδας Γυναικών Καλαμπάκας μέλος της Ο.Γ.Ε.

Στην ομιλία τους η κκ. Πανάγου Δήμητρα και Μπακάση Βιβή , μέλος και εκπρόσωπος της ομάδας Καλαμπάκας ανέφεραν μεταξύ άλλων.

<< …Με αφετηρία τη σημερινή συνέντευξη τύπου, ξεκινάμε ως Ομάδα Γυναικών Καλαμπάκας τη συμμετοχή και δράση μας στα πλαίσια της οργάνωσης της 5μηνης καμπάνιας της ΟΓΕ με κεντρικό σύνθημα;

¨Παλεύουμε μαζί για δημιουργική ζωή με δικαιώματα στην εργασία και στην μητρότητα ¨. Μέσα από την καμπάνια μας, δουλεύοντας στο τρίπτυχο ΕΡΓΑΣΙΑ-ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ, θέλουμε να αναδείξουμε τις σύγχρονες πλευρές της γυναικείας ανισοτιμίας, τις ρίζες της στην εκμεταλλευτική κοινωνία, αλλά και τα αιτήματα που διατυπώνουμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να φτάσουμε στις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, εκεί που ζουν και εργάζονται, εκεί που μεγαλώνουν τα παιδιά τους που αφιερώνουν τον «ελεύθερο» χρόνο τους.

Να τονίσουμε τη σημασία της συλλογικής δράσης, τη συμμετοχή τους στην Ομάδα Γυναικών, στα εργατικά σωματεία, στις ενώσεις αυταπασχολούμενων, στους αγροτικούς συλλόγους. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια καλούμε τις γυναίκες να συζητήσουμε και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, σε εμάς και τις οικογένειές μας. Μόνο μέσα από τη συλλογική δράση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, τον απόλυτα φυσιολογικό φόβο, για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Στόχος της 5μηνης καμπάνιας για την Ομάδα μας, είναι να αναδείξουμε τα τοπικά προβλήματα που υπάρχουν και απασχολούν τις γυναίκες της Καλαμπάκας και των γύρω χωριών και να γνωριστούμε με εργαζόμενες, άνεργες, συνταξιούχες, αγρότισσες, αυταπασχολούμενες, μαθήτριες και νέες, με βάση την αγωνιστική μας παρέμβαση, σε μια σειρά ζητήματα μερικά από τα οποία θα αναφέρουμε παρακάτω.

8 ΜΑΡΤΗ

Πρώτος μας σταθμός είναι η 8 Μάρτη Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Η 8 Μάρτη δεν είναι μια τυχαία μέρα. Είναι Ημέρα Μνήμης όπου πριν από 160 χρόνια το 1857, οι γυναίκες που εργάζονταν στις βιοτεχνίες ενδυμάτων στη Νέα Υόρκη ξεκίνησαν απεργία, ζητώντας καλύτερα μεροκάματα, λιγότερες ώρες δουλειάς και πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Το 1910 η αγωνίστρια του εργατικού κινήματος Κλάρα Τσέτκιν, πρότεινε στη Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών στην Κοπεγχάγη, να τιμηθούν οι ιστορικές διαδηλώσεις των Αμερικανίδων εργατριών και να αφιερωθεί η 8η Μάρτη στις γυναίκες όλου του κόσμου και στον αγώνα τους.

Έτσι κι εμείς ως ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, συνεχίζουμε αυτή τη μάχη διεκδικώντας αυτά που μας αξίζουν, τιμώντας τη μνήμη και τον αγώνα τους όπως τους αξίζει και όπως αρμόζει να κάνουμε τη μέρα αυτή!

Θα ξεκινήσουμε με τη Λαϊκή Βραδιά την Κυριακή 5 Μάρτη στις 7μμ στην ταβέρνα «Δούρειος» (δίπλα από τα ΚΤΕΛ). Εκεί θα συζητήσουμε αλλά και θα διασκεδάσουμε μαζί με τις οικογένειές μας και τους συζύγους μας, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και του αγώνα μας για τα δικαιώματά μας, στην εργασία , στη μητρότητα και τον ελεύθερο χρόνο.

Από τη Δευτέρα 6 Μάρτη και ως το τέλος της εβδομάδας, θα ακολουθήσουν εξορμήσεις στις εργαζόμενες γυναίκες της Καλαμπάκας στις Δημόσιες Υπηρεσίες, στο Δήμο, και τα εμπορικά καταστήματα, όπου θα μοιραστεί υλικό και θα αναπτυχθούν συζητήσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και ποια η σημασία της. Θα κλείσουμε με την ομιλία-συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί σε Δημοτικό χώρο όπου θα γίνει σχετική ανακοίνωση για το ακριβές μέρος και ώρα >> .

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια κατάσταση στο χώρο του Κέντρου Υγείας όπου με αφορμή την όξυνση της κρίσης, έχουμε φτάσει να στερούμαστε το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό, τη πρόσβασή μας στην Υγεία. Τα προβλήματα πολλά για εργαζόμενους και πολίτες καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και μηχανήματα.

Μεγάλο ζήτημα και βασικό για γονείς και κυρίως μητέρες είναι η απουσία παιδιάτρου που πρόσφατα αποφασίστηκε να μας επισκέπτεται μια φορά την εβδομάδα. Με αποτέλεσμα η μητέρα να στρέφεται στον ιδιωτικό τομέα, έχει δεν έχει χρήματα ή να πρέπει να μετακινηθεί στο Νοσοκομείο Τρικάλων έχει δεν έχει όχημα.

Για ακόμη μια φορά ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, γίνεται προσωπική ευθύνη της μητέρας, αντί να είναι πρώτο και κύριο μέλημα του κράτους.

Διεκδικούμε: Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας ιατρικής για όλες και όλους, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση και φυσικά δωρεάν χορήγηση φαρμάκων.

Θα απαντήσουμε με κινητοποίηση στο προσεχές μέλλον, με ανοιχτό κάλεσμα για μαζική συμμετοχή από όλο τον κόσμο της Καλαμπάκας.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Μεγάλο θέμα που το παρακολουθούμε από κοντά είναι οι παιδικοί σταθμοί. Η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού και δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα. Όχι μόνο διότι επιτρέπει στους γονείς να εργαστούν όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά διότι συμβάλλει στη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και ομαλή κοινωνικοποίηση των παιδιών. Αποτελεί αναγκαία βαθμίδα στη διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου και απαιτείτε η σύγχρονη οργάνωσή της να ικανοποιεί τις ανάγκες των παιδιών.

Διεκδικούμε: Δημόσιους, Δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς. Με κτιριακή επάρκεια, υποδομή, ποιότητα φαγητού, μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό, επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής και ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα. Παλεύουμε να καλύπτεται το σύνολο των αιτήσεων και να γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η επαφή μας με τον κλάδο επισιτισμού- τουρισμού μεγάλος κλάδος απασχόλησης της Καλαμπάκας μιας και η πόλη μας είναι γεμάτη από ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφετέριες, κ.α όπου είναι υψηλά τα ποσοστά του γυναικείου εργατικού δυναμικού. Η πλειοψηφία των γυναικών εργάζονται σε βαριές και δύσκολες δουλειές που δεν απαιτούν ιδιαίτερη εξειδίκευση. Δουλεύουν με μεροκάματο χωρίς να πληρώνονται υπερωρία ή και με την ώρα όταν πρόκειται για 4ωρο ή 6ωρο με ελάχιστη πληρωμή, ενώ λίγες παίρνουν επιδόματα γάμου, αργιών και νυχτερινών. Δεν έχουν σταθερό πρόγραμμα εργασίας κι έτσι βρίσκονται μόνιμα σε καθεστώς ομηρίας. Οι εργαζόμενες γυναίκες βιώνουν μεγάλες δυσκολίες μέσα από τα ανύπαρκτα ωράρια, τη μη ασφάλιση, την απληρωσιά και την ευκαιριακή απασχόληση, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει ότι δεν υπάρχει Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού ούτε καν Επιτροπές Εργαζομένων ώστε να μπορούν να συζητήσουν για τα κοινά τους προβλήματα, αλλά και να βρούν λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης, μέσα από την οργανωμένη, συλλογική και από κοινού δράση. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να κλείνονται στον εαυτό τους, να κατηγορούν η μία την άλλη, και έτσι να γίνονται μεγαλύτερα θύματα και να βιώνουν ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση.

Διεκδικούμε: Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους, με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα.

ΑΓΡΟΤΙΣΕΣ

Μεγάλη δύναμη στον τόπο μας αποτελούν οι αγρότισσες, που βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει χρόνο το χρόνο.

Είναι συνήθως ανασφάλιστες, αφού τα χρήματα δεν φτάνουν για την ασφάλιση και απομένουν χωρίς ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, ενώ το ποσό της σύνταξης είναι εξευτελιστικό.

Οι φόροι, τα χαράτσια, τα χρέη στο ασφαλιστικό ταμείο και τις τράπεζες, οι απλήρωτες σοδειές οι χαμηλές τιμές, η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι περικοπές στις επιδοτήσεις, συνιστούν ένα εφιαλτικό σκηνικό για την αγροτική οικογένεια.

Σε συνδυασμό μάλιστα με την κλειστή κοινωνία του χωριού, η συμμετοχή των γυναικών σε Αγροτικούς συλλόγους και κοινωνική δράση είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη.

ΑΥΤΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΕΣ

Συζήτηση θα γίνει και με τις αυταπασχολούμενες της περιοχής μας, αυτές δηλαδή που διατηρούν ένα εμπορικό, τουριστικό κατάστημα, ένα κομμωτήριο, ένα μοδιστράδικο, μια μικρή επιχείρηση επισιτισμού αλλά και τις λογίστριες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, κ.α.

Πλέον δεν ξέρουν πως θα τα βγάλουν πέρα, με τους ατέλειωτους φόρους, τα χαράτσια, τον ΕΝΦΙΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές.

Γυναίκες που για να ξεφύγουν από την ανεργία άνοιξαν ένα μικρομάγαζο που δύσκολα θα επιβιώσει και αργά ή γρήγορα δεν θα αντέξει στον ανταγωνισμό. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας αλλά και η αναδουλειά τις οδηγεί σε διεύρυνση του ωραρίου τους ενώ λόγω του τουρισμού στην περιοχή συζητούν το άνοιγμα κάθε μέρα, όλη μέρα. Όμως καμία διεύρυνση ωραρίου δεν έσωσε ποτέ κανέναν.

Μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στους Παιδικούς Σταθμούς και στον Επισιτισμό και Τουρισμό.

Και οι εισηγήσεις έκλεισαν λέγοντας ότι : << Σήμερα με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας η αύξηση της παραγωγικότητας, μπορεί να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες τις γυναίκες, με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αυτή η πρόοδος μπορεί να μας εξασφαλίσει τη δυνατότητα να δουλεύουμε λιγότερες ώρες και να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά, ενώ ταυτόχρονα θα συμμετέχουμε και στην κοινωνική δράση που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας μας.

Αυτή η πρόοδος μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να φέρουμε στον κόσμο υγιή παιδιά, να καλύψει τις ιδιαίτερες βιολογικές μας ανάγκες, αλλά και τις ανάγκες της οικογένειας, των παιδιών και των ηλικιωμένων μελών της, με τη δημιουργία και λειτουργία δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών >>.

omada ginaikon (2)

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .