Από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμπάκας – Ιδρύεται ομάδα παραγωγών αιγοπρόβιου γάλακτος

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
9 Αυγούστου 2017, 12:42

43 Κτηνοτρόφοι ( μέχρι στιγμής ) ενώνουν τις δυνάμεις τους , υπό την καθοδήγηση και εποπτεία της Ένωσης  Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμπάκας και ιδρύουν την πρώτη ομάδα παραγωγών που αφορά το αιγοπρόβιο γάλα.

Οι διαδικασίες για την ίδρυση της Ο.Π. βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα θα φανούν και τα θετικά της αποτελέσματα.

Παρ’ ότι βρισκόμαστε σε Θερινή περίοδο και περίοδο διακοπών η ΕΑΣ Καλαμπάκας και δη το Δ.Σ. εργάζεται πυρετωδώς ώστε διάφορες ομάδες παραγωγών της περιοχής Καλαμπάκας να αποκτήσουν σάρκα και οστά.

Ομάδες Παραγωγών

Ο ελληνικός αγροτικός τομέας, μεγάλος σε σημασία αλλά εύθραυστος και με μια περιορισμένη διείσδυση στις διεθνείς αγορές, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποικίλους κινδύνους και προκλήσεις αλλά και με ευκαιρίες στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθεί με τον αποτελεσματικότερο τρόπο. Σήμερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι:

α) το μικρό μέγεθος και ο πολυ-τεμαχισμός της εκμετάλλευσης, το οποίο σύμφωνα με τη SWOT ανάλυση είναι πάρα πολύ μικρό με οποιοδήποτε δείκτη και αν μετρηθεί, έκταση, οικονομικό μέγεθος ή απασχόληση. Αυτό το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων τοποθετεί σταθερά την Ελλάδα πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. β) η αποεπένδυση και η έλλειψη βασικών γνώσεων/δεξιοτήτων των απασχολουμένων, και γ) η απόκλιση μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή και η συνεχής αύξηση του κόστους των εισροών.

Ένα βασικό εργαλείο που διαθέτουν οι παραγωγοί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους είναι ο σχηματισμός και η λειτουργία ομάδων και οργανώσεων παραγωγών. Παράλληλα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν οργανώσεις παραγωγών μόνο για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, τον τομέα αμπελο-οινικών προϊόντων, τον τομέα του ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, καθώς και τον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, στους 4 τομείς στους οποίους υπάρχει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, παρατηρείται σημαντικά χαμηλός βαθμός οργάνωσης των παραγωγών,

Η δημιουργία μιας Ο.Π. συμβάλλει  με αποτελεσματικό τρόπο στην καλύτερη οργάνωση της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων των παραγωγών-μελών και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη βελτίωση της ποιότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στην αγορά, εξασφαλίζοντας παράλληλα καλύτερες τιμές για το προϊόν.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .