Από την Ενορία Αγίου Νικολάου Βασιλικής : εκδήλωση ιστορικής μνήμης για τον Μακεδονικό αγώνα και τον Παύλο Μελά

Νικόλαος Γκιάτας(Μούρης)
15 Οκτωβρίου 2016, 19:59

Ο Μακεδονικός αγώνας  άρχισε ουσιαστικά το 1903 και πήρε τέλος το 1908, όταν θεσπίστηκε το τουρκικό σύνταγμα με το κίνημα των Νεοτούρκων. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, δύο ήταν οι κυριότεροι εχθροί του ελληνικού στοιχείου: οι Βούλγαροι κομιτατζήδες και οι Τούρκοι σωβινιστές. Παρά τον διμέτωπο αγώνα, εναντίον Βουλγάρων και Τούρκων, τα ελληνικά σώματα κατόρθωσαν σταδιακά να περιορίσουν τα βουλγαρικά ερείσματα και ν’ αποκαταστήσουν την εθνολογική ισορροπία.

Ηγετική μορφή αυτού του αγώνα ο Παύλος Μελάς .

Για τον ήρωα και ανιδιοτελή αυτόν πατριώτη πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο στην Βασιλική εκδήλωση ιστορικής μνήμης και τιμής με πρωτοβουλία της ενορίας Αγίου Νικολάου στο πνευματικό κέντρο (αίθουσα μουσείου ενώ παράλληλα λειτούργησε έκθεση με πίνακες του Μακεδονικού αγώνα ευγενική προσφορά της πινακοθήκης της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου .

Η εκδήλωση άνοιξε  την προβολή ενός βίντεο και στη συνέχεια ο Πρωτοπρεσβύτερος  π. Σωτήριος Χαρίσης αναφέρθηκε στους λόγους που επέβαλαν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση τονίζοντας  ότι ο μήνας Οκτώβρης είναι γεμάτος από ιστορικά γεγονότα , τον ρόλο που έπαιξε στον Μακεδονικό αγώνα το Χωριό Κουτσούφλιανη (μεθόριος τότε των Ελληνικο- Τουρκικών  συνόρων ) , τα διαδραματιζόμενα στο χώρο της παιδείας με το μάθημα των Θρησκευτικών και φυσικά το πέρασμα του Παύλου Μελά από το Μοναστήρι των Σταγιάδων όπου λειτουργήθηκε και κονώνησε των αχράντων μυστηρίων πριν αναχωρήσει με τους άντρες του για την Μακεδονία .

Την κεντρική ομιλία έκανε η κυρία Ευγ. Λίτου – Παπαθανασίου ενώ η κυρία Ελπίδα Υφαντή διάβασε κείμενα από το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα «ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ» ενώ ο πατέρας Νικόλαος παρουσίασε οπτικοακουστικό υλικό γύρω από τον Μακεδονικό αγώνα .

Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του Μητροπολίτη Σταγών & Μετεώρων κ.κ. Σεραφείμ .

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Χρ. Σινάνης , ο Αντιδήμαρχος Χρ. Παπαγεωργίου , ο πρώην Δήμαρχος Βασιλικής Βάϊος Ζιάκας , ο Δημ. σύμβουλος κ. Ντελής, η Δημ. Σύμβουλος κυρία Μπαντέκα , η πρόεδρος του Χωριού Βάϊα Κολώνα , ο ηγούμενος Μεγάλου Μετεώρου & Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης  Αρχιμ. Νήφων , ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Αρχιμ. Δομέτιος  και πλήθος Βασιλικιωτών .

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .