Από μέλη του Συλλόγου «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» – Προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σιαμάδων

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
18 Ιουνίου 2015, 08:10

Επίσκεψη – προσκύνημα στο Μοναστήρι Αγίου Νικολάου Σιαμάδων  Καστανιάς , πραγματοποίησε  ο Σύλλογος «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» με  συμμετοχή  μελών  και φίλων  του συλλόγου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της διοίκησης .

Η επίσκεψη –  προσκύνημα  εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του συλλόγου στοχεύοντας , όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γρηγ. Καλύβας  , στην πνευματική δέηση  προς τον  Άγιο Νικόλαο  αλλά ταυτόχρονα και μια ομολογία απόδοσης των ευσήμων σε εκείνους που με την συμβολή τους και τις προσπάθειές  τους κατάφεραν να αναστυλώσουν το καθολικό και στη συνέχεια να καταστήσουν το μοναστήρι αυτό κατοικήσιμο έχοντας  την χαρά και την ικανοποίηση  μετέχουμε στις ιερές ακολουθίες  που τελούνται .

«…Η παρουσία του Συλλόγου «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» στο μοναστήρι Αγίου Νικολάου Σιαμάδων είναι και μια ομολογία αναγνώρισης του πνευματικού αγώνα του Γέροντα Μακάριου Ιακωβάκη που εγκαταβιεί  εδώ κρατώντας ψηλά τις ιερές παρακαταθήκες της Ορθόδοξης πίστης και λατρείας …, τόνισε   στον χαιρετισμό του ο κ. Καλύβας κατά την ώρα του κεράσματος  στο αρχονταρίκι της Μονής  ευχαριστώντας τον Γέροντα Μακάριο   για την υποδοχή και φιλοξενία .

Να σημειώσουμε πως προηγουμένως τελέστηκε ο εσπερινός  στο καθολικό της Μονής  από τον π. Μακάριο  που παρακολούθησαν τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου και ακολούθως έγινε η ξενάγηση στην ιστορία της μονής και η επίσκεψη έκλεισε με το κέρασμα και την πνευματική  προσλαλιά του γέροντα Μακάριου .

 Ιστορικά στοιχεία για το Μοναστήρι

Από το αρχικό συγκρότημα του μοναστηριού σώζεται  μόνο το καθολικό που χρονολογείται , όπως μαρτυρεί λιθανάγραφη επιγραφή εντοιχισμένη στον εξωτερικό δυτικό τοίχο του ναού , στα 1807 . Το καθολικό είναι πέτρινο Βυζαντινού ρυθμού Βασιλικής με τρούλο και νάρθηκα . Είναι σταυροειδής με τρία κλίτη που χωρίζονται με δύο σειρές κιόνων .

Το μοναστήρι , σύμφωνα με παραδόσεις , κτίσθηκε αρχικά στην ίδια μεν περιοχή αλλά σε άλλη τοποθεσία σε ψηλότερο και βορειότερο χώρο .

Η κτητορική επιγραφή μας πληροφορεί  ότι το Μοναστήρι χτίστηκε «ηγουμενεύοντος» Ιερομονάχου Γερμανού» . Ήταν ανδρικό Μοναστήρι και παρέμεινε ανδρικό μέχρι το 1931 που με την εφαρμογή των νόμων 4684 και του συμπληρωματικού αυτού 5141/15-7-1931 πολλές ιερές μονές που είχαν λιγότερους από έξι μοναχούς συγχωνεύτηκαν με άλλες της ιδίας Μητροπόλεως . Έτσι η Ιερά Μονή Σιαμάδων έχοντας μικρότερο αριθμό μοναχών συγχωνεύτηκε αναγκαστικά με την Ιερά Μονή Σταγιάδων και μετατράπηκε σε μετόχι της παρά τις αντιδράσεις των τότε κατοίκων της περιοχής .

Τελευταίος Ηγούμενος διατέλεσε ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Σακκάς (1929-1931) που πριν ήταν ηγούμενος στην Μονή Σταγιάδων και κατόπιν (1934) έγινε ηγούμενος στην Μονή Μεταμορφώσεως Μετεώρων . Το εσωτερικό του καθολικού είναι αγιογραφημένο  με αγιογραφίες  που εντυπωσιάζουν όπως εντυπωσιακός είναι και ο τρούλος του καθολικού που εσωτερικά είναι  κυκλικός και εξωτερικά οκτάπλευρος με ένα στενό ορθογώνιο παράθυρο σε κάθε πλευρά . Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το τέμπλο που όπως μαρτυρεί ανάγλυφη επιγραφή είναι έργο του μάστορα Δημήτρη από το Μέτσοβο το έτος 1815 επί αρχιερατείας του Σταγών Γαβριήλ .

Σε διάφορα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής των ετών 1900- 1931 η Μονή εμφανίζεται με τα εξής μετόχια : Παναγία Χρυσίνου Κλεινοβού , Άγιοι Απόστολοι Κλεινοβού , Ασώματοι  Ταξιάρχες Περλιάγκου (σημερινή Γλυκομηλιά)  ,Γέννηση Θεοτόκου Λυμποχόβου Κουτσούφλιανης (σημερινή Παναγία) ,  Άγιος Αθανάσιος Μεγαλόφου Γκουντοβάσδας (σημερινή Καλομοίρα) , Παναγία Καστανιάς  που ο παλαιός Ναός Αντικαταστάθηκε με νέο που φέρει το όνομα  της Παναγιάς Ζωοδόχου Πηγής .

Η ιερά μονή Αγίου Νικολάου Σιαμάδων  φαίνεται να ήταν πολύ καλά οργανωμένη καθώς αποδεικνύει το πρωτόκολλο του 1906 στο οποίο καταγράφονται ιερά σκεύη και όλα τα άλλα αντικείμενα του μοναστηριού ταξινομημένα ένα – ένα .

siamades (20) siamades (19) siamades (17) siamades (16) siamades (15) siamades (14) siamades (13) siamades (12) siamades (11) siamades (10) siamades (9) siamades (8) siamades (7) siamades (6) siamades (5) siamades (4) siamades (3) siamades (2) siamades (1) siamades (21) siamades (22)

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .