Απέρριψε το α’ θερινό τμήμα τη συζήτηση για δημοψήφισμα

admin
admin
11 Ιουλίου 2014, 11:36

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του α’ θερινού τμήματος της Βουλής το πρωί της Παρασκευής να απορριφθεί το αίτημα σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής για να συζητήσει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».
Κατά τη συζήτηση, που δεν είχε ιδιαίτερες εντάσεις δεδομένου ότι απείχαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ, τέθηκε εκ μέρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το ζήτημα ότι οι υπογραφές του ΚΚΕ δεν μπορούν να αθροιστούν, καθώς η πρότασή του αφορά όλους τους νόμους για τη ΔΕΗ -και όχι μόνο για τη «μικρή ΔΕΗ»-, ούτε της ΔΗΜΑΡ μαζί με εκείνες της Χρυσής Αυγής, όπως έχει ζητήσει από χθες η Δημοκρατική Αριστερά.

Η ΔΗΜΑΡ ζήτησε να συνυπολογιστούν οι υπογραφές του ΚΚΕ, αλλά η κυβέρνηση δεν το αποδέχθηκε.

Η ΔΗΜΑΡ και η Χρυσή Αυγή δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία που ακολούθησε.

Έτσι, ομοφώνως -όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων της συνεδρίασης Χρ.Μαρκογιαννάκης- το α’ θερινό τμήμα αποφάσισε ότι δεν έχει κατατεθεί αίτημα που να πληροί τις προβλέψεις του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ζητηθεί σύγκληση της Ολομέλειας για να συζητηθεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ζήτησαν να συνυπολογιστούν οι υπογραφές του ΚΚΕ και κάλεσαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης να μην προχωρήσουν σε μια απόφαση που θα αποτελέσει κακό κοινοβουλευτικό προηγούμενο.

Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, ο Μιχάλης Αρβανίτης εξαπέλυσε επίθεση με αντισημιτική χροιά στον Φ.Κουβέλη, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι «δούλος των Εβραίων και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου» και για τον λόγο αυτό ζητά να διαχωριστούν οι υπογραφές των βουλευτών της ΧΑ. Χαρακτήρισε, δε, τη στάση που τηρεί η ΧΑ για το θέμα της ΔΕΗ πατριωτική, σε αντίθεση με εκείνους που ψηφίζουν το ξεπούλημά της.

Ακόμη, ο Μ.Αρβανίτης υποστήριξε ότι είναι ρατσιστικό να ζητείται να μην προσμετρηθούν οι υπογραφές της Χρυσής Αυγής και να θεωρούνται β’ κατηγορίας οι βουλευτές της ΧΑ, μαζί και οι χιλιάδες έλληνες πολίτες που ψήφισαν το κόμμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι το αίτημα του ΚΚΕ είναι διαφορετικό, καθώς περιλαμβάνει όλους τους νόμους για τη ΔΕΗ -κι όχι μόνο τη «μικρή ΔΕΗ»- και άρα οι υπογραφές των βουλευτών του δεν μπορούν να αθροιστούν με των υπολοίπων. Δεδομένου ότι και η ΔΗΜΑΡ αποσύρει τις υπογραφές της, εφόσον δεν θέλει να αθροιστούν μαζί με της Χρυσής Αυγής, δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών και έτσι δεν τίθεται θέμα σύγκλησης της Ολομέλειας, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, το λόγο έλαβε ο υπουργός Επικρατείας Δ.Σταμάτης, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι έχουν συγκεντρωθεί οι 120 υπογραφές, αλλά δεδομένης της αδυναμίας συνάθροισης των υπογραφών του ΚΚΕ, δεν λέει ότι δεν θέλει τις υπογραφές της Χρυσής Αυγής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το μουτζούρη του, αλλά όχι τη μουτζούρα του» τόνισε ο κ. Σταμάτης και κατήγγειλε μικροκομματική σκοπιμότητα. Τόνισε, δε, ότι η εξέλιξη επισφραγίζει την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτοβουλία που ανέλαβε.

Την ίδια ώρα, στο περιστύλιο της Βουλής είχε συγκεντρωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προχώρησε σε μια δήλωση, διά στόματος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποιεί με την παρουσία της κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις παρασυναγωγής που πλήττουν βάναυσα τη δημοκρατία και κουρελιάζουν το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

»Η κυβέρνηση έχει επιβάλει στη χώρα μια βαθειά αντιδημοκρατική εκτροπή. Τα κατοχυρωμένα δικαιώματα της μειοψηφίας δεν μπορεί να τίθενται στην κρίση μιας περιστασιακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που είναι και οικτρή μειοψηφία στο λαό. Αυτό είναι ολοκληρωτισμός.

»Αυτή η κυβέρνηση τρέμει το λαό. Τρέμει την προσφυγή στις κάλπες. Φοβάται το δημοψήφισμα. Φοβάται την κρίση και τη θέληση των πολιτών. Βλέπει το λαό ως εχθρό. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει για να ανασάνει ο τόπος, να ανασάνει η δημοκρατία».

Newsroom ΔΟΛ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .