Ανοιξε τις πύλες της η «νέα» Μητρόπολη Αθηνών – Παρών ο Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Σεραφείμ

admin
admin
3 Ιουλίου 2016, 13:46

Ο ιστορικός Καθεδρικός Ιερός Ναός των Αθηνών, που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, μετά από πολυετείς εργασίες αποκατάστασης λόγω των εκτεταμένων φθορών που είχε υποστεί από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1981 και του 1999, άνοιξε ξανά τις πύλες του.

Χθες Σάββατο 2 Ιουλίου το απόγευμα τελέστηκε με κάθε λαμπρότητα, όπως άλλωστε ορίζει και η εκκλησιαστική τάξη και μέσα σε κλίμα χαράς, ο Μικρός Αγιασμός και σύντομη ευχαριστήρια δέηση επί τη επαναλειτουργία του Καθεδρικού Ιερού Ναού των Αθηνών.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος τέλεσε τον αγιασμό και στην συνεχείᾳ χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό του Σαββάτου.

Κατά την τελετή του Αγιασμού και του μετέπειτα Αρχιερατικού Εσπερινού παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εκπρόσωποι Αρχών του Ελληνικού Κράτους, πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων και πλήθους κόσμου.

Να αναφέρουμε ότι ο ορθόδοξος καθεδρικός ναός που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και βρίσκεται στην πλατεία Μητροπόλεως, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1842 και τα εγκαίνια έγιναν το 1862. Αρχικά η Μητρόπολη Αθηνών επρόκειτο να ανεγερθεί στην οδό Πανεπιστημίου δίπλα από το κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών ωστόσο η περιοχή θεωρήθηκε τότε ερημική και τελικά ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να ανεγερθεί στην παλαιά πόλη. Ο τύπος του ναού είναι σταυροειδής τρίκλιτη βασιλική με τρούλο. Οι σεισμοί του 1981 και του 1999 έπληξαν τη στατική του επάρκεια και προκάλεσαν ρωγμές στις τοιχογραφίες, στα γλυπτά, τα διακοσμητικά στοιχεία καθώς και στο εξωτερικό του ναού.

Ανακαινίσθηκαν πλήρως η μαρμάρινη λάρνακα όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ και η αργυρή της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας. Καινούργια προσθήκη στον ιερό ναό είναι τμήμα της αλυσίδας του Αποστόλου Παύλου.

Στα πολύτιμα κειμήλια της Μητρόπολης Αθηνών συγκαταλέγεται η εικόνα της Παναγίας η αμόλυντος, μια εικόνα με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία καθώς είναι αφιέρωμα των αξιωματικών και των οπλιτών που επέζησαν από το 505 τάγμα μαχητών του Γράμμου, τα δισκοπότηρα του μητροπολίτη Αθηνών Καλλιγά, άμφια του 19ου αιώνα που προήλθαν από τη Ρωσία, χειρόγραφα και Ευαγγέλιο του 16ου αιώνα και άλλα πολύτιμα κειμήλια.

poimin.gr

thiranixia_mitropoli1thiranixia_mitropoli3thiranixia_mitropoli2mitropoli_thiranixia1thiranixia_mitropoli5thiranixia_mitropoli6thiranixia_mitropoli7mitropoli_thiranixia2thiranixia_mitropoli8thiranixia_mitropoli9thiranixia_mitropoli15thiranixia_mitropoli10thiranixia_mitropoli11thiranixia_mitropoli12thiranixia_mitropoli13thiranixia_mitropoli14thiranixia_mitropoli17thiranixia_mitropoli18thiranixia_mitropoli21thiranixia_mitropoli19thiranixia_mitropoli22thiranixia_mitropoli20thiranixia_mitropoli23thiranixia_mitropoli25thiranixia_mitropoli28thiranixia_mitropoli26thiranixia_mitropoli27thiranixia_mitropoli30thiranixia_mitropoli32thiranixia_mitropoli34thiranixia_mitropoli35thiranixia_mitropoli36thiranixia_mitropoli37thiranixia_mitropoli38thiranixia_mitropoli39thiranixia_mitropoli40thiranixia_mitropoli41thiranixia_mitropoli16

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .